Κυρτώματα οδοστρώματος ή 3D «αιωρούμενες» διαβάσεις πεζών;

Μπορεί ενίοτε να ακούς ορισμένους να λένε (χαριτολογώντας ή μη) πως όταν εμείς κάναμε πολιτισμό οι άλλοι έτρωγαν βαλανίδια, είναι όμως και περιπτώσεις που μάλλον συμβαίνει το αντίθετο.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα καλό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το πιο κάτω.

Στη μικρή αλιευτική πόλη Ísafjörður της Ισλανδίας οι Τοπικοί Άρχοντες επινόησαν έναν τρόπο για να επενδύσουν στην οδική ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, έχουν ζωγραφίσει μια 3D διάβαση πεζών, η οποία δημιουργεί μια έξυπνη οπτική ψευδαίσθηση.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της διάβασης όχι μόνο δημιουργεί στους πεζούς την αίσθηση του περπατήματος στον αέρα, κυρίως κάνει τους οδηγούς να επιβραδύνουν την ταχύτητά τους μόλις δουν απέναντί τους τις φαινομενικά αιωρούμενες «ζέβρες».

 



Οπότε, όταν εμείς φτιάχνουμε ακατάπαυστα κυρτώματα οδοστρώματος, σε κάθε γειτονιά και κάθε δρόμο (έχει γίνει κάποια μελέτη μέχρι σήμερα που να καταδεικνύει ότι όντως βοήθησαν στη μείωση των ατυχημάτων;), σε κάποια άλλα μέρη του πλανήτη επινοούν έξυπνους τρόπους για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Ο Ισλανδός Επίτροπος Περιβάλλοντος Ralf Trylla ζήτησε την εφαρμογή των εν λόγω διαβάσεων στο Ísafjörður, αφού είχε δει ένα παρόμοιο project στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Με τη βοήθεια της εταιρείας Vegmálun GÍH, που ειδικεύεται σε τέτοια έργα, το όραμά του έγινε πραγματικότητα.

Πώς θα σας φαινόταν αν εμφανιζόταν μια τέτοια διάβαση και στη δική σας πόλη;

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ