Ο ευχούλης υπάρχει, απειλείται όμως με εξαφάνιση

Είναι η χελώνα του ποταμού Μέρι στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, είναι εντυπωσιακή κυρίως χάρη στην χαρακτηριστική πράσινη «πανκ μοϊκάνα» της αλλά και για το γεγονός ότι αναπνέει μέσω των γεννητικών οργάνων της και δυστυχώς, προστέθηκε στη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

 


Article featured image
Article featured image

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη (παρά το μικρό της μήκος, των 40 εκατοστών), αλλά και ένα από τα πιο απειλούμενα είδη ερπετών, σύμφωνα με την Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL).

Τα όργανα που μοιάζουν με βράγχια μέσα στα γεννητικά της όργανα, της επιτρέπουν να παραμείνει κάτω από το νερό έως και τρεις ημέρες. Παρά την «πανκ» εμφάνισή της, που προέρχεται από κάθετες πτυχές φυκιών που αναπτύσσονται στο σώμα της, η υπάκουη φύση της την έκαναν ένα ιστορικά δημοφιλές κατοικίδιο ζώο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ξεφύγει από τους συλλέκτες κατοικίδιων ζώων που έκαναν επιδρομές στις φωλιές του είδους της, στις δεκαετίες 1960 και 1970.

 

 

Η χελώνα βρίσκεται στην 30η θέση της λίστας των απειλούμενων ειδών ερπετών του ZSL (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered list- Edge).

Οι λίστες Edge, που καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 2007, έχουν δημοσιευθεί για αμφίβια, πτηνά, κοράλλια και θηλαστικά, βοηθώντας να καθοδηγήσουν τις προτεραιότητες διατήρησης για τα 100 πιο απειλούμενα είδη.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η χελώνα της Μαγαδασκάρης (Madagascar big-headed turtle) η οποία ακόμη και τώρα καταδιώκεται για φαγητό και εμπόριο.

Ένας από τους συντονιστές της λίστας ερπετών Edge, ο Ρίκι Γκαμπς ανέφερε: «Η λίστα ερπετών Edge επισημαίνει πόσο μοναδικά, ευάλωτα και εκπληκτικά είναι πραγματικά αυτά τα πλάσματα. Όπως με τις τίγρεις, τους ρινόκερους και τους ελέφαντες, είναι ζωτικής σημασίας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε αυτά τα μοναδικά και πολύ συχνά αγνοημένα ζώα. Πολλά από τα ερπετά αυτά είναι οι μοναδικοί επιζώντες αρχαίων γενεών, των οποίων το γενεαλογικό δέντρο φτάνει πίσω στην εποχή των δεινοσαύρων. Εάν χάσουμε αυτά τα είδη, δεν θα μείνει τίποτα σαν κι αυτά στη Γη».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ