Τόσοι είναι οι Γιώργηδες και οι Γεωργίες που γιορτάζουν σήμερα στην Κύπρο

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου αποτελεί σαφέστατα μια από τις πιο μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του νησιού έχει στις 23 Απριλίου την ονομαστική του γιορτή.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, 26.284 άτομα στην Κύπρο έχουν το όνομα Γιώργος, ενώ οι Γεωργίες αντίστοιχα είναι 9.141.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, το όνομα Γιώργος είναι το δεύτερο πιο συχνό αντρικό όνομα στην Κύπρο -μετά το Αντρέας.

 

 

Συγκεκριμένα, η κατάταξη συχνότητας είναι η εξής:

ΜΑΡΙΑ 39.883

ΑΝΔΡΕΑΣ 36.682

ΕΛΕΝΗ 29.393

ΓΙΩΡΓΟΣ 26.284

ΑΝΔΡΟΥΛΑ 19.339

ΚΩΣΤΑΣ 18.198

ΧΡΙΣΤΟΣ 16.236

ΝΙΚΟΛΑΣ 15.068

ΜΙΧΑΛΗΣ 14.576

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 13.920

ΙΩΑΝΝΗΣ 13.458

ΜΑΡΙΟΣ 11.060

ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10.115

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 9.856

ΚΥΡΙΑΚΟΣ 9.444

ΓΕΩΡΓΙΑ 9.141

 

 

Οι δύο γιορτές του Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος, ως γνωστόν, γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, μέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του, όπως επίσης και στις 3 Νοεμβρίου, που έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του. Η πρώτη, επειδή ορίζει χρονικά το μέσο της άνοιξης και της περιόδου της ανθοφορίας, θεωρείται από τον λαό σαν δεύτερο Πάσχα και πανηγυρίζεται με ξεχωριστό τρόπο. Στα νεότερα χρόνια, μετά την υιοθέτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου από την Oρθόδοξη Eκκλησία της Kύπρου, το 1924, γεγονός που συνέτεινε, ώστε η γιορτή να περιλαμβάνεται τις περισσότερες φορές στις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αυτή μεταφέρεται τη Δευτέρα της Λαμπρής, ώστε να τιμηθεί κατά τον αρμόζοντα τρόπο ο δημοφιλής Άγιος.

Στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου, η γιορτή αποκαλείται από τον λαό «T’ Άη Γιωρκού του σπόρου», γιατί συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της σποράς των σιτηρών. Τη μέρα αυτή οι γεωργοί προσέφεραν στην εκκλησία αφιερώματα και παρακαλούσαν τον Άγιο για βροχόπτωση και επιτυχή έκβαση των γεωργικών τους ενασχολήσεων. Πολλοί έπαιρναν μαζί τους και σπόρο για να ευλογηθεί, τον οποίο αναμείγνυαν στη συνέχεια με τον υπόλοιπο, γιατί πίστευαν ότι η μελλοντική σοδειά θα απέδιδε πλούσιους καρπούς. Επίσης, στις 3 Νοεμβρίου γινόταν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κοντού στη Λάρνακα μεγάλη ζωοπανήγυρη και πολλοί ήταν αυτοί που προσέρχονταν για να προετοιμαστούν κατάλληλα με αγορά ζώων για τις γεωργικές τους εργασίες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν και πολλοί Μουσουλμάνοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι πίστευαν στον θαυματουργό Άγιο και φοβούνταν την τιμωρία του, στις περιπτώσεις που επεδείκνυαν απαξιωτική συμπεριφορά έναντι της χριστιανικής πίστης και των εκδηλώσεων λαϊκής θρησκευτικότητας.

Είναι στην κρίση του κάθε Γιώργιου/Γεωργίας ποια από τις δυο ημερομηνίες θα επιλέξει, για να γιορτάσει την ονομαστική του εορτή. Συνήθως, όμως, οι περισσότεροι επιλέγουν την 23η Απριλίου, που είναι πιο συνηθισμένη από την άλλη.

 

 

Η ιστορία με τον δράκο

Σύμφωνα με τον μύθο, ο δράκος αυτός φρουρούσε μια πηγή στην περιοχή της Λιβύης, μη αφήνοντας τους ντόπιους να εφοδιαστούν με νερό.



Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώνονταν να θυσιάζουν τα παιδιά τους -ένα κάθε μέρα- για να εξευμενίσουν το θηρίο.



Μια μέρα ο Άγιος Γεώργιος που περνούσε από την περιοχή, σκότωσε με τη βοήθεια του Θεού τον δράκο ελευθερώνοντας τους κατοίκους από την περίεργη αυτή ομηρία.



Ο Γεώργιος είχε μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος οδήγησε στην αγιοποίηση του. Μετά από πολλά βασανιστήρια, από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, καταδικάστηκε σε θάνατο δι' αποκεφαλισμού λόγω της πίστης του στον Θεό.

 

Ο βίος του Αγίου

Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και ως Μεγαλομάρτυρας ή Τροπαιοφόρος, γεννήθηκε γύρω στα 275 μ.Χ., δηλαδή την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στην περιοχή της Καππαδοκίας.



Προερχόταν από πλούσια και εύπορη οικογένεια, ενώ και οι δυο γονείς του ήταν χριστιανοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο πατέρας του Αγίου μαρτύρησε για χάρη του Χριστού όταν ο Άγιος Γεώργιος ήταν μόλις δέκα ετών.

Μετά την ενηλικίωση του, ο Γεώργιος κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό και ήταν υπόδειγμα στρατιώτη. Εδώ αξίζει να αναφερθεί, ότι επισήμως, μετά το 1964, ο Άγιος Γεώργιος τιμάται πανηγυρικά στην Κύπρο από την Eθνική Φρουρά, ως προστάτης του πεζικού, όπως και στην Ελλάδα, όπου από το 1864 η εικόνα του φέρεται στις σημαίες των σωμάτων του πεζικού και από το 1953 καθιερώθηκε με διάταγμα ως ο προστάτης των σωμάτων του στρατού και των όπλων, πλην του πυροβολικού, που, ως γνωστόν, έχει προστάτιδά του την Αγία Βαρβάρα.

Ο βίος του ήταν πλούσιος σε θαυματουργές πράξεις, ωστόσο, η πιο διάσημη είναι εκείνη κατά την οποία ο Άγιος καβάλα πάνω σε ένα λευκό άλογο και σκοτώνει έναν δράκο. Αυτή μάλιστα είναι και η πιο γνωστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία μας.

 

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα ix-andromeda, και αφορούν σε ισχυρισμούς ότι τον Νοέμβριο του 2016 είχε δακρύσει το άλογο στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, στη Λεμεσό (δες εδώ το σχετικό άρθρο).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ