Τι φορούσες όταν σε βίασαν;

Μια παιδική μπλούζα, ένα παντελόνι και μια πιτζάμα είναι τα ρούχα που φορούσαν άνθρωποι που έζησαν τον εφιάλτη, του να ακουμπάει και να εισβάλει κανείς στο κορμί σου χωρίς να το θέλεις.

 


Article featured image
Article featured image

18 σύνολα που δημιουργήθηκαν με βάση τις περιγραφές ανθρώπων που βίωσαν τον τρόμο.

Η κακοποίηση μέσα από μια συγκλονιστική έκθεση από θύματα βιασμού, με τίτλο «Είναι δικό μου το φταίξιμο;» και τελικά «Τι φορούσες όταν σε βίασαν;» (What were you wearing that day?).

«Αυτό που αντιλαμβάνεσαι αμέσως είναι ότι αποτελούν τυπικά ρούχα, που θα μπορούσε ο καθένας να φοράει», δήλωσε η Λίζμπεθ Κένις, σύμβουλος του φορέα που υποστηρίζει θύματα βιασμού και διοργανώτρια της έκθεσης.

Βέβαια, η ερώτηση που δέχονται αρκετές φορές τα θύματα σεξουαλική βίας και αφορά το ρουχισμό τους εκείνη τη στιγμή, βρίσκει απέναντι τις οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, μιας και κάτι τέτοιο υπονοεί ότι τα ρούχα αποτελούν κάποια είδους δικαιολογία γι’ αυτό το έγκλημα.

  

«Θέλουμε να καταστρέψουμε τα στερεότυπα σχετικά με τον βιασμό. Όλοι έχουμε τζιν και t-shirt στη ντουλάπα μας και το σημαντικότερο είναι πως είμαστε ελεύθεροι να φορέσουμε ό,τι θέλουμε.

Η ερώτηση "τι φορούσες;" είναι μια παγκόσμια ερώτηση, όπου κι αν κατοικείς. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον κόσμο πως πρόκειται για μια άχρηστη ερώτηση που κάνει κακό στα θύματα».

  

Η διοργανώτρια έφερε ως παράδειγμα και μια μπλούζα της έκθεσης με τη στάμπα από το "Μικρό μου Πόνυ": «Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Τα περισσότερα θύματα βιασμού γνωρίζουν ακριβώς τι φορούσαν εκείνη τη στιγμή...».

  

«Υπάρχει μόνο ένας υπαίτιος, αυτός που θα μπορούσε να αποτρέψει το βιασμό, ο δράστης».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ