Γάμος στο Ριζοκάρπασο έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια

Το επόμενο Σάββατο θα κτυπήσει και πάλι χαρμόσυνα η καμπάνα του Αγίου Συνεσίου, στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, για το γάμο ζευγαριού εγκλωβισμένων. Ο τελευταίος γάμος που τελέστηκε εκεί ήταν το 1991.

 


Article featured image
Article featured image

«Ξαναζωντανεύει το Ριζοκάρπασο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σημασία αυτού του γάμου.

«Στην περιοχή έχει επιστρέψει και επανεγκατασταθεί πρόσφατα αριθμός Καρπασιτών. Πρόκειται για περίπου καμιά 15αριά οικογένειες, οι οποίες έχουν επιδιορθώσει τα σπίτια τους και άρχισαν επίσης να δραστηριοποιούνται στο Ριζοκάρπασο επαγγελματικά», επισημαίνει ο κύριος Φαλάς.

Ο κ. Φαλάς δίνει το παράδειγμα των τριών εστιατορίων, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων που λειτουργούν στην περιοχή, αναφέρει ότι έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί που επιβάλλονταν στους ψαράδες για άσκηση του επαγγέλματος στην περιοχή ενώ στους εγκλωβισμένους επιτρέπεται επίσης, υπό όρους, η καλλιέργεια χωραφιών.

  

Το ζευγάρι, ο Χρίστος Αχιλλέως ο οποίος προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικογένεια Ριζοκαρπασιτών και είναι ένα από 13 αδέλφια, μαζί με την εκλεκτή του Χριστίνα Χαλκίτη, από τη Ρόδο, θα δέχονται συγχαρητήρια από τις 19.00, στο κέντρο «Γιαννάκης», στον Άγιο Θέρισσο.

Σύμφωνα με τον κ. Φαλά, το 1991 ήταν και η τελευταία χρονιά κατά την οποία είχαν γίνει δύο γάμοι εγκλωβισμένων.

 Ο πάτερ Ζαχαρίας

 

Για τον Άγιο Συνέσιο, σημειώνει ότι πρόκειται για την μοναδική εκκλησία στην κατεχόμενη περιοχή, η οποία ουδέποτε διέκοψε την λειτουργία της. Το μυστήριο του γάμου θα τελέσει ο πάτερ Ζαχαρίας, ο μοναδικός ιερέας ο οποίος ζει στο Ριζοκάρπασο.

Σήμερα σε ολόκληρο το Ριζοκάρπασο ζουν 410 Καρπασίτες και Μαρωνίτες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ