Αντέχει η Λευκωσία τόσους ουρανοξύστες; [4 άτομα που ξέρουν τη Λευκωσία, απαντάνε]

«Η Λευκωσία μπορεί να ανασάνει μόνο με ουρανοξύστες. Τριπλασιάζοντας τον αριθμό των ορόφων σ’ ένα οικόπεδο με σταθερό τον συντελεστή δόμησης, αυτομάτως σημαίνει ότι τριπλασιάζουμε τον ελεύθερο χώρο (πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, κτλ.). Πάντοτε τα ψηλά κτίρια είχαν για όλες τις πόλεις τον χαρακτήρα του τοπόσημου, της πιο εμβληματικής παρουσίας στο αρχιτεκτονικό πεδίο. Όσο πάμε πιο ψηλά τόσο η γοητεία της θέας επαυξάνεται».

 


Article featured image
Article featured image

Η κεντρική φωτογραφία είναι από τη σελίδα Nicosia First 

 

Η αφορμή για το άρθρο που ακολουθεί ήταν το πιο πάνω απόσπασμα (βλ. post παρακάτω), το οποίο αναρτήθηκε πριν από μερικές μέρες στο Facebook, στη σελίδα «Nicosia First». Αναλύοντας το λεκτικό που χρησιμοποιείται μπορείς εύκολα να αντιληφθείς, χωρίς να διαθέτεις κάποια επιστημονική κατάρτιση, ότι γίνεται μια προσπάθεια θεοποίησης του εν λόγω εγχειρήματος θέτοντας μάλιστα ως βασικό γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Λευκωσίας, αφού όπως συγκεκριμένα αναφέρει η δημιουργία ουρανοξυστών θα δημιουργήσει χώρο για πλατείες, πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμους.

 



Ωστόσο, όπως και με το παράδειγμα της Λεμεσού, με την οποία είχαμε ασχοληθεί εκτενώς στο παρελθόν, η προοπτική μιας πόλης γεμάτης ψηλά και ογκώδη κτήρια φτιαγμένα από υλικά όπως τσιμέντο, σίδερο και γυαλί δεν είναι δυνατόν να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στον κοινωνικό και περιβάλλοντα ιστό της πόλης.

Τέσσερα άτομα, τα οποία ζουν, βιώνουν και μελετούν την πρωτεύουσα, σχολιάζουν το πιο πάνω απόσπασμα και μας λένε κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με την προοπτική η πρωτεύουσα να γεμίσει ουρανοξύστες.

 

 

Άννα Μαραγκού, Αρχαιολόγος και Ιστορικός Τέχνης


Η Λευκωσία είναι μια πόλη στον αναπνευστήρα, σήμερα, λόγω αμορφωσιάς, μιμητισμού και μωροφιλοδοξίας.


Δεν είμαι ούτε πολεοδόμος ούτε αρχιτέκτονας, αλλά ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει τις διαστάσεις του τόπου μου και αναγνωρίζω ότι δεν είναι, ούτε ποτέ μπορεί να γίνει ούτε Ντουπάι ούτε Λος Άντζελες. Η Λευκωσία είναι μια πόλη στον αναπνευστήρα σήμερα λόγω αμορφωσιάς, μιμητισμού και μωροφιλοδοξίας πράγμα που λογικά επέφερε στην πόλη η απουσία ενός σωστού και ορθολογιστικού πολεοδομικού σχεδιασμού. Ό καθένας δικαιούται να λέει ότι του κατέβει όπως ο τίτλος «η Λευκωσία μπορεί να ανασάνει μόνο με ουρανοξύστες» και αντιπροτείνω ως τίτλο «Η Λευκωσία μπορεί να ανασάνει μόνο όταν αποκτήσει αίσθηση του μέτρου» και προπάντων ‘γνώθι σ’εαυτόν’, ή όπως λέμε στην κυπριακή τοπολαλιά «ψουμίν έν έχουμεν ρεπάνια γυρεύκουμεν».  

 

 

Κωνσταντίνος Κυπριανού, Αρχιτέκτονας - Διευθυντής ABR


Ως αρχιτέκτονας δεν διαφωνώ με αυτή τη λογική. 


Γενικά, αν ανατρέξουμε στην αρχιτεκτονική ιστορία της Ευρώπης και άλλων χωρών υπάρχει αυτό το trend των ψηλών κτηρίων στα κέντρα των πόλεων και ως αρχιτέκτονας δεν διαφωνώ με αυτή τη λογική. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, στην Κύπρο δεν υπάρχει στρατηγική ούτε σωστός σχεδιασμός. Όλα γίνονται τυχαία, χωρίς καμία πρόβλεψη γι’ αυτό και δημιουργούνται τα προβλήματα που δημιουργούνται. Για να γίνω πιο ξεκάθαρος, η Λευκωσία πάσχει από έλλειψη χώρων διαμονής και γραφείων, ενώ αναμφίβολα το κέντρο της πόλης ασφυκτιεί από την πολυκοσμία, την κίνηση και την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι τα ψηλά κτήρια, οι ουρανοξύστες όπως τους αποκαλούν, δημιουργήσουν επιπλέον επαγγελματικούς χώρους, αλλά και χώρους για ιδιοκατοίκηση, τότε είμαι υπέρ στη δημιουργία τους, νοουμένου όμως ότι θα παράλληλα θα δημιουργηθεί το περιβόητο τραμ, αλλά και άλλα υπερσύγχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία θα αποσυμφορήσουν το κέντρο από τα αυτοκίνητα και θα του δώσουν μια άλλη πνοή, με ποιότητα ζωής.

Επειδή, όμως, όπως αναφέραμε πιο πάνω στην Κύπρο σχεδόν τίποτα δεν γίνεται με σωστό σχεδιασμό και στρατηγική, φοβάμαι ότι ούτε και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι.

 



Διάβασε σχετικά εδώ: Εσένα σου αρέσει αυτό που γίνεται (στη Λεμεσό);



 

Κάτια Δημητρίου, Ξεναγός του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού


Οι αναπτύξεις τέτοιας κλίμακας έχουν ένα σοβαρό αντίκτυπο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.


Έχοντας την εμπειρία της Λεμεσού, μιας και κατάγομαι και ζω εκεί, και γνωρίζοντας και τη Λευκωσία λόγω της ιδιότητας μου ως ξεναγού, θα ήθελα να σχολιάσω τα ακόλουθα. Σίγουρα η ανέγερση τέτοιων κτιρίων συμβάλλει στην ανάπτυξη του οικοδομικού τομέα και όλων των συναφών με αυτόν επαγγελμάτων, όπως του κτηματομεσιτικού, κάτι που προφανώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, οι αναπτύξεις τέτοιας κλίμακας έχουν ένα σοβαρό αντίκτυπο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Αρχικά, αλλάζει τη μορφή των πόλεων και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Για παράδειγμα η Λευκωσία έχει ένα θαυμάσιο κέντρο (ακόμη και στην εκτός των τειχών περιοχή της) με πολλά κτίρια κατασκευασμένα με αυτή την ιδιαίτερη πουρόπετρα της περιοχής. Η κατεδάφισή τους και η αντικατάστασή τους, θα αλλάξει εντελώς τη μορφολογία της πόλης και ως εκ τούτου θα αλλοιώσει πλήρως τον κοινωνικό ιστό της πόλης. Παράλληλα θεωρώ ότι η Κύπρος θα απωλέσει την αστική της αρχιτεκτονική, η οποία θα χαθεί δίπλα από τέτοια μεγαθήρια.

Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει, είναι το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Όπως ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, φέτος το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντομο με πιθανές διακοπές νερού. Η πρωτεύουσα, είναι η πρώτη πόλη που πλήττεται από αυτές τις διακοπές με τα προβλήματα για τους υφιστάμενους κατοίκους να είναι μεγάλα. Σκεφτείτε μόνο τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από την αύξηση του πληθυσμού, οι οποίοι θα κατοικούν σε αυτά τα κτήρια. Αν δεν έχουν γίνει, πρέπει να γίνουν ειδικές μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα της Κύπρου για υδροδότηση των αυξημένων αναγκών που θα παρουσιαστούν. Το άλλο πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η αναρχία στη δόμηση, αφού λόγο του Κυπριακού προβλήματος, η Λευκωσία δεν μπορεί να αναπτυχθεί βόρεια παρά μόνο νότια, ανατολικά και δυτικά.

 

 

Melissa Hekkers, Δημοσιογράφος / Συγγραφέας


Δεν είμαι απόλυτα σίγουρη για το αν η απρόσκοπτη και ασύδοτη κατασκευή ουρανοξυστών και ψηλών κτηρίων μπορεί να ωφελήσει τη Λευκωσία.


Ο ουρανός της Λευκωσίας χαρακτηρίζεται κυρίως από ψηλούς φοίνικες και θόλους εκκλησιών. Δεν θα ήθελα να χαθεί η εικόνα αυτή, παρότι την τελευταία δεκαετία περίπου τα απομεινάρια της πολιτιστικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας έχουν αρχίζει να εξαφανίζονται με μεγάλη ταχύτητα. Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι τη Λευκωσία να γεμίζει με ουρανοξύστες, είναι τα λόγια ενός φίλου μου όταν κάποτε είδε όνειρο την Κύπρο να βυθίζεται λόγω του βάρους από το μπετόν που είχε εξαπλωθεί σε όλη της επιφάνεια. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρη για το αν η απρόσκοπτη και ασύδοτη κατασκευή ουρανοξυστών και ψηλών κτηρίων μπορεί να ωφελήσει τη Λευκωσία, την ίδια ώρα που υπάρχουν τόσα πολλά εγκαταλελειμμένα κτήρια στην παλιά πόλη και στα περίχωρα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Για να μην αναφέρουμε και όλες αυτές τις κατασκευές που ήδη βρίσκονται εν εξελίξει. Θεωρώ πως ένα από τα πιο γοητευτικά πράγματα που έχει η Λευκωσία, είναι η θέση της η οποία προσφέρει απίστευτη θέα στον Πενταδάκτυλο από τη μία και στην πεδιάδα από την άλλη. Το να κρύψεις αυτή τη θέα με ουρανοξύστες είναι το ένα πρόβλημα, το άλλο θα είναι όλες αυτές οι σκοτεινές γωνιές που θα δημιουργηθούν, αφού θα κρύβουν τον ήλιο και το φως.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ