Η διάσωση των 4 ανθρωπουλιών από το Τμήμα Δασών και η επιστροφή τους στη φύση

Όταν στις 15 Μαρτίου οι υπεύθυνοι του Τμήματος παραλάμβαναν τους 4 νεοσσούς, κανείς δεν περίμενε ότι θα κατάφερναν να επιβιώσουν.

 


Article featured image
Article featured image

Εικόνες και βίντεο: Χάρης Νικολάου 

 

Και όμως οι 4 νεοσσοί με την κατάλληλη φροντίδα των λειτουργών του Τμήματος, όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν, αλλά κατάφεραν να γίνουν μεγάλα και δυνατά πουλιά, έτοιμα σήμερα, σχεδόν 1,5 μήνα μετά, να αφεθούν ελεύθερα για να ζήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Για την ιστορία, οι 4 νεοσσοί βρισκόταν μέσα σε φοινικιά στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς στην Πάφο, η οποία προσβλήθηκε από τον κάνθαρο των φοινικιών και υλοτομήθηκε γιατί θα έπεφτε.

Ο άνθρωπος που υλοτόμησε το δέντρο δεν γνώριζε για την ύπαρξη των νεοσσών, αλλά μόλις το αντιλήφθηκε τα παρέδωσε στο Τμήμα Δασών της περιοχής, με τους λειτουργούς εκεί να τα στέλνουν άμεσα στη Λευκωσία για περίθαλψη.

Όπως μας αναφέρει ο Χάρης Νικολάου, Λειτουργός του Τμήματος Δασών, άρχισε αμέσως η φροντίδας τους για να μεγαλώσουν σωστά και σε κάποια φάση να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν. «Όταν πριν ένα μήνα έφτασαν νεοσσοί κοντά μας, τρομαγμένοι και πεινασμένοι, δεν πιστεύαμε ότι θα καταφέρναμε να δούμε σήμερα 4 πανέμορφα και δυνατά πουλιά, έτοιμα να επανενταχθούν στη φύση. Να όμως που ήρθε η ώρα να αποχωριστούμε τα τέσσερα ανθρωποπούλια μας», αναφέρει με ικανοποίηση ο κος Νικολάου.

Δεν ήταν εύκολο το μεγάλωμά τους, συνεχίζει, γιατί έπρεπε να ταΐζονται με σωστή τροφή και συμπληρώματα, ώστε να μην έχουν κάποια έλλειψη η οποία θα δυσκόλευε την όσο το δυνατό πιο πετυχημένη επανένταξή τους στη φύση. Δεν έπρεπε επίσης να εξημερωθούν γιατί πρέπει να μάθουν να κυνηγούν και να ζουν απεξαρτημένα από τον άνθρωπο, καταλήγει ο Χάρης Νικολάου.

Όταν κρίθηκε ότι ήταν έτοιμα τοποθετήθηκαν σε τεχνητή φωλιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο/αποθήκη με σκοπό την σταδιακή επανένταξη τους στη φύση ώστε να καταστούν ικανά για επιβίωση με τις δικές τους δυνάμεις.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ