Παίζει με την ψυχολογία μας ο καιρός [έρχονται βροχές και καταιγίδες]

Τουλάχιστον φεύγει, για λίγο, η σκόνη.

 


Article featured image
Article featured image

Οι εξαιρετικά θερμές για την εποχή αέριες μάζες και η πυκνή σκόνη που ταλαιπωρούν την περιοχή μας τις τελευταίες μέρες, υποχωρούν προσωρινά.

Το ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα που επηρέασε την περιοχή μας χθες, έφερε πτώση της θερμοκρασίας στο δυτικό μισό του νησιού, ενώ στο ανατολικό μισό η θερμοκρασία δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με τις τελευταίες μέρες. Σήμερα Κυριακή, η πτώση θα είναι αισθητή σε όλο το νησί.

Το δροσερό δυτικό ρεύμα αέρα εξασθενεί, σε σχέση με σήμερα, τις επόμενες μέρες αλλά θα συνεχίσει μέχρι και την Τετάρτη, όπου αναμένεται σταδιακά περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, για να κυμανθεί σε ελαφρώς πιο χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Την ίδια ώρα, η πιθανότητα για τοπικού χαρακτήρα βροχών και καταιγίδων, αυξάνεται σταδιακά από σήμερα Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη, όπου στο σύνολο των ημερών αυτών αναμένεται να επηρεαστούν αρκετές περιοχές.

Τοπικά αναμένονται αξιόλογες ποσότητες βροχής. Οι περιοχές με τις περισσότερες πιθανότητες βροχής άρχισαν να ξεκαθαρίζουν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι τα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και βόρεια τμήματα του νησιού. Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια που θα επηρεάζουν την περιοχή μας, όπως αναφέρει το kitasweather.com.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του kitasweather.com

Σήμερα Κυριακή, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος. Σταδιακά, όμως, νεφώσεις που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στα ορεινά και εσωτερικά τμήματα του νησιού, πιθανό να δώσουν μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας θα είναι έντονη με πιθανό χαλάζι.

Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως σε μέτρια, ενώ στα νοτιοανατολικά ενδέχεται να φτάσουν παροδικά τα υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, αρχικά ασθενείς με 2-3 μποφόρ αλλά σύντομα θα ενισχυθούν στα 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ σε παράλιες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 24 έως 25 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 26 έως 27 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 17 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως σε μέτρια. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 15 έως 17 στα παράλια και 9 στη χιονίστρα.

Τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, αλλά σύντομα νεφώσεις που θα αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι καταιγίδες θα είναι τοπικά έντονες με χαλάζι. Ανάλογα με το ρεύμα αέρα που θα επικρατεί την κάθε μέρα, οι βροχές και καταιγίδες θα κινούνται αναλόγως, επηρεάζοντας και άλλες περιοχές πριν να διαλύονται. Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας και το πρωινό της Τρίτης αναμένονται τοπικές βροχές, κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού. Η σκόνη υποχωρεί. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση τη Δευτέρα και περαιτέρω πτώση την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου 

Το απόγευµα τοπικά αυξηµένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναµένεται να δώσουν µεµονωµένη βροχή και πιθανόν καταιγίδα, κυρίως σε περιοχές στο εσωτερικό και ανατολικά. Στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται αραιή σκόνη. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, µέτριοι 4 και παροδικά στα νότια παράλια, µέχρι ισχυροί 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγµένη.

Απόψε αρχικά, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος, ενώ αργότερα θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες χαµηλές νεφώσεις και πιθανό τοπική αραιή οµίχλη. Στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται αραιή σκόνη. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα βόρεια παράλια νοτιοανατολικοί, ασθενείς µέχρι 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθµούς στο εσωτερικό, στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 15 στα υπόλοιπα παράλια και στους 8 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο αρχικά θα παρατηρούνται αυξηµένες χαµηλές νεφώσεις, αλλά σύντοµα ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος σε αρκετές περιοχές, ενώ στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται αραιή σκόνη που σταδιακά αποµακρύνεται.

Από το µεσηµέρι και µετά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν τοπικά βροχές και µεµονωµένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά, περιοχές του εσωτερικού και βόρεια. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά, κυρίως νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ, για να τραπούν σταδιακά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, γενικά µέτριοι 4 και στα νότια όπως και στα νοτιοδυτικά το απόγευµα ισχυροί 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά λίγο ταραγµένη και το απόγευµα τοπικά στα νότια µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 28 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 20 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη παροδικά αυξηµένες νεφώσεις αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, αρχικά κυρίως σε παράλιες περιοχές και αργότερα κυρίως στα ορεινά και σε περιοχές στο εσωτερικό. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση. Την Τετάρτη αρχικά ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ νωρίς το απόγευµα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και πιθανό καταιγίδα κυρίως στα ορεινά, περιοχές στο εσωτερικό και νοτιοανατολικά. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο. Την Πέµπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει περαιτέρω µικρή άνοδο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ