Σκοταδόψυχοι στην Ελλάδα κατέστρεψαν αγάλματα Αιγύπτιων θεοτήτων

Με σφυριά ακρωτηρίασαν στη κυριολεξία δύο μεγάλα αγάλματα.

 


Article featured image
Article featured image

Θλιβερή η εικόνα με τα ακρωτηριασμένα αγάλματα των Αιγυπτίων θεοτήτων Ίσις και Όσιρις.

Συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 20 Ιουνίου 2018, οι βάνδαλοι εισήλθαν στο Ιερό των Αιγυπτίων θεών στη Μπρεξίζα (Ν. Μάκρη) όπου με σφυριά ακρωτηρίασαν στη κυριολεξία δύο μεγάλα αγάλματα, προκαλώντας οργή και δέος στην τοπική αρχαιολογική εφορία και κατ’ επέκταση σ’ όλη την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την τοπική κοινωνία.

Το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα (Τετάρτη) άγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο της Μπρεξίζας, όπου με σφυριά κατέστρεψαν τα δύο αγάλματα, Ίσις & Όσιρις, χωρίς να προκαλέσουν άλλες ζημιές στις υπόλοιπες αρχαιότητες και λοιπές εγκαταστάσεις του σημείου».

 



Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω αγάλματα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων τα οποία εκτίθενται σε ειδική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο η πληροφορία αυτή να μειώνει σε τίποτα το αποτρόπαιο γεγονός. Αύριο το πρωί μάλιστα θα υποβληθεί μήνυση κατ’ αγνώστων για το θλιβερό συμβάν.

 



Λεπτομέρεια αντιγράφου γλυπτού της Ίσιδας - Δήμητρας στον νότιο πυλώνα του ιερού, 2004. Πηγή: LIFO

 

Είναι απορίας άξιο πως υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που καταστρέφουν ιστορικά μνημεία χιλιάδων ετών, κάτι που θυμίζει έντονα παρόμοια φαινόμενα τζιχαντιστών στη Συρία όπου κατέστρεψαν δεκάδες μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Πέλλυ Φωτιάδη, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, δήλωσε ότι η αποκατάσταση των αγαλμάτων θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος θα γίνει επισκέψιμος ξανά μετά από δυο-τρεις μέρες.

 



Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Άποψη της αίθουσας ευρημάτων από το ιερό των Αιγυπτίων θεών στην Μπρέξιζα Νέας Μάκρης - Μαραθώνα. Φωτογραφία: LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ