Τοποθέτησε ο Δήμος Λευκωσίας πασσάλους πάνω σε πλάκες σήμανσης για τυφλούς;

Εκ πρώτης όψεως η φωτογραφία που κυκλοφορεί από νωρίς σήμερα στα social media αυτό προδίδει, μόνο που...

 


Article featured image
Article featured image

Μόνο που τα φαινόμενα απατούν και όχι μόνο απατούν, αλλά παραπληροφορούν αποκρύβοντας την αλήθεια ή παρουσιάζοντάς την όπως συμφέρει. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά ο ίδιος ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος μπορεί γενικότερα να είναι απών από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η πρωτεύουσα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι όταν η κουβέντα έρχεται στη χρήση των social media και στην παρακολούθησή τους, ο Δήμος Λευκωσίας κόβει πρώτος το νήμα.

Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ο Δήμος Λευκωσίας επέλεξε να απαντήσει στο σάλο που δημιουργήθηκε από φωτογραφία που δημοσίευσε πολίτης στα social media από την –not coming soon- πλατεία Ελευθερίας η οποία απεικόνιζε την τοποθέτηση πασσάλων φωτισμού πάνω σε ανάγλυφες πλάκες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως σήμανση για τυφλά άτομα, επί της οδού Κωστάκη Παντελίδη, μέσω της επίσημης σελίδας του Δήμου στο Facebook με μία επεξηγηματική ανάρτηση.

Όπως ξεκαθαρίζει ο δήμος, ο δρόμος της Κωστάκη Παντελίδη είναι σχεδιασμένος για κοινή χρήση πεζών και αυτοκινήτων στο ίδιο επίπεδο (shared space). Δηλαδή, συνεχίζει, ο χώρος που θα κινούνται τα μηχανοκίνητα οχήματα θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το πεζοδρόμιο που κινούνται οι πεζοί.

Αυτό, όπως εξηγεί, διαφέρει κατά πολύ από ένα συμβατικό δρόμο και πεζοδρόμιο όπως τα έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια με το πεζοδρόμιο να διαφέρει υψομετρικά από το δρόμο, άρα να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των δύο.

 

Image may contain: one or more people, sky, cloud, shoes, bridge and outdoor



Κλείνοντας, τονίζει ότι στη λεωφόρο Κωστάκη Παντελίδη, η ανάγλυφη σήμανση στην ίδια γραμμή που υπάρχουν τα παγκάκια και οι στύλοι φωτισμού δεν αποτελεί πορεία όδευσης τυφλών. Η συγκεκριμένη σήμανση έγινε για να προειδοποιεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες ότι η μετάβαση από το πεζοδρόμιο προς το δρόμο μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνους γιατί εκεί κινούνται αυτοκίνητα.

Παράλληλα μάλιστα με την ανάρτηση, ο Δήμος Λευκωσίας παραθέτει και σχετικές φωτογραφίες, μία με ένα συμβατικό δρόμο (για όσους δεν κατάλαβαν την εξήγηση), τη μακέτα από τον τελικό σχεδιασμό της Λεωφ. Κωστάκη Παντελίδη και τέλος ένα παράδειγμα αντίστοιχου δρόμου από το Νότιο Kensington του Λονδίνου.

 



Ψάχνοντάς το λίγο, διαπιστώσαμε πως όντως το συγκεκριμένο είδος δρόμου υπάρχει στο Λονδίνο, μόνο που όταν παρουσιάστηκε εκεί, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και διαμάχες κυρίως γιατί οι οργανώσεις τυφλών τον έκριναν ακατάλληλο για πρόσβαση τυφλών, προχωρώντας μάλιστα την υπόθεση στα δικαστήρια.

 



Διαβάστε επίσης: Συναντήσαμε έναν τυφλό συμπατριώτη μας και διαπιστώσαμε πόσο δύσκολη είναι η ζωή του (εξ αιτίας μας)



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ