Κι όμως, οι πλαστικές σακούλες κάνουν καλά τη δουλειά τους

Καλύτερα απ’ όσο ίσως νομίζαμε.

 


Ειδικά αν έχεις την τύχη το «σπίτι» σου να είναι ο ωκεανός, τότε μπορεί και να πεθάνεις από αυτές χωρίς να ενοχλήσεις κανέναν.

Όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της φάλαινας – πιλότου που πέθανε ανοιχτά της νότιας Ταϊλάνδης, αφού κατάπιε 80 πλαστικές σακούλες.

Το ζώο έκανε εμετό με πλαστικά από σακούλες, που ζύγιζαν περίπου 8 κιλά και το εμπόδιζαν να τραφεί κανονικά, κατά τη διάρκεια της μάταιης προσπάθειας που κατέβαλαν διασώστες για να το κρατήσουν στη ζωή.

«Αν έχεις 80 πλαστικές σακούλες στο στομάχι σου, πεθαίνεις», εξήγησε ο βιολόγος Τον Ταμρονγκναουσαβάτ. Περιβαλλοντολόγοι χρησιμοποίησαν βάρκες για να τη βοηθήσουν να παραμείνει στην επιφάνεια και ύψωσαν ένα σκίαστρο για να την προστατεύσουν.

Η μικρή αρσενική φάλαινα εντοπίστηκε σε άσχημη κατάσταση και χωρίς να είναι σε θέση να κολυμπήσει στο κανάλι Να Ταπ την προηγούμενη Δευτέρα. Επί μία εβδομάδα προσπαθούσαν να την σώσουν, όμως τελικά πέθανε το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η ποσότητα των πλαστικών στους ωκεανούς θα τριπλασιαστεί στην επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό τους.

 Στην Ταϊλάνδη η κατανάλωση πλαστικών σακουλιών είναι μεγάλη, γεγονός που ώθησε τον προηγούμενο μήνα την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώσει ότι εξετάζει να επιβάλει φόρο στη χρήση τους.

Κάθε χρόνο στην Ταϊλάνδη εκατοντάδες θαλάσσια ζώα πεθαίνουν εξαιτίας των πλαστικών σακουλιών που καταλήγουν στη θάλασσα.

 

Πηγή: efsyn.gr


Σχετικα

Ο Morrissey, σήμερα, γίνεται 60

Σαν σήμερα έφυγε ο συγγραφέας της Παναγίας των Παρισίων

Η Αφροδίτη, η φώκια που γεννήθηκε πριν μερικούς μήνες στην Πάφο, βρέθηκε νεκρή

Συγγραφείς δημιούργησαν το πρώτο «βρώσιμο» βιβλίο για παιδιά

20 πράγματα που μας εκνεύριζαν στα 90s

Όλη η Πάφος ένα μεγάλο εργοτάξιο [η Λευκωσία δεν κατέχει πλέον τα πρωτεία]