Άνθρωποι και ζώα στην Αττική βρήκαν καταφύγιο στη θάλασσα για να γλυτώσουν

Εικόνες αποκάλυψης αλλά και ένας τραγικός (μέχρι στιγμής) απολογισμός, με 150 τραυματίες και 24 νεκρούς –ανάμεσά τους παιδιά και ένα βρέφος 6 μηνών.

 


Article featured image
Article featured image

Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας λαμβάνει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική καθώς οι νεκροί είναι ήδη 24 και υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί όσο η μέρα εξελίσσεται.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, εκτιμά πως θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και παιδιά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και ένα βρέφος 6 μηνών.



Φωτογραφίες: Νίκος Καλογερίκος

 



Συγκλονιστικές εικόνες από την παραλία Αργυρά Ακτή της Νέας Μάκρης - Άνθρωποι μέσα στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες

 

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε ανακοινώσει ψες ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και πως σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο.

 

 

«Το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια», ανακοίνωσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των σφοδρών Δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις». Επισήμανε ότι είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό».

 

«Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι. Εκεί δυστυχώς είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δε πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους», ανέφερε.

 

689 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές

Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ