«Κόκκινος συναγερμός» στην Κύπρο από το Τμήμα Δασών

Οι TOP 3 ειδήσεις της ημέρας -στις 10:00 ακριβώς.

 


Article featured image
Article featured image

Παρακάτω, οι μέχρι στιγμής (ώρα 10:00) 3 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας -Τρίτη 24 Ιουλίου 2018- όπως τις είδε η CITY.

 

54 νεκροί, 150 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές

Αδυνατεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους το μέγεθος της τραγωδίας από τις πυρκαγιές, με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει τα 54 άτομα, ενώ υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, ανυπολόγιστες καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια κι αυτοκίνητα.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τραυματίες έχουν αυξηθεί στους 150, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

 

 

Τα ΟΥΚ ψάχνουν για αγνοούμενους στη Ραφήνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση βατραχανθρώπων των ΟΥΚ για τον εντοπισμό αγνοούμενων στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.

Οι αξιωματικοί της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, επιχειρούν με 10 φουσκωτά, προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν αγνοούμενους που ενδέχεται να έπεσαν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Δραματικές ήταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.

Τα σκάφη του Λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη απεγκλώβισαν από τις παραλίες 696 άτομα, ενώ από τη θάλασσα διέσωσαν 19 άτομα. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια των ερευνών ανασύρθηκαν και τέσσερις νεκροί. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και ένα παιδί ενώ έως και αυτή την στιγμή, φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγνοούνται δύο άτομα.

 

 

Κόκκινος συναγερμός στην Κύπρο

Οι επικρατούσες συνθήκες καύσωνα έχουν ανεβάσει τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών σε επίπεδα «Κόκκινου Συναγερμού», ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών και ταυτόχρονα απευθύνει θερμότατη έκκληση και καλεί το κοινό σε συνεργασία και αποφυγή ενεργειών και δραστηριοτήτων που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ  η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης, να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς  από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.

Όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει αμέσως τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό  ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή  στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Δεδομένου του γεγονότος ότι το 85% των δασικών πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο θα εφαρμοσθεί αυστηρά και η Νομοθεσία. Οι ποινές, με την πρόσφατη τροποποίηση,  έχουν αυξηθεί από 5 σε 10 χρόνια φυλάκιση και από €25.000 σε €50.000 η χρηματική ποινή.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ