Η μπυραρία-μύθος της πρωτεύουσας

Μια φωτογραφία και ένα συνοδευτικό κείμενο που αναρτήθηκαν στο Facebook από τη σελίδα «Η Κύπρος του χθες», φέρνει στο μυαλό εικόνες και αναμνήσεις από μια Κύπρο πιο αθώα, πιο αγνή, πιο όμορφη.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία και κείμενο: Ανδρεάς Κουζάλης

 

Ένας πραγματικός Μύθος.

Λίγο μετά την τουρκική εισβολή, μέσα της δεκαετίας του 1970, δημιουργήθηκε στη Λευκωσία η πρώτη ίσως οργανωμένη μπυραρία της Λευκωσίας από τον Άκη Μιλτιάδους που είχε μετέπειτα συνέταιρο τον Άκη Λεωνίδου (Ναυαρίνο). Ήταν η εποχή που μεσουρανούσαν οι καφετέριες και οι ντίσκο και άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται οι μπυραρίες. Η μπυραρία Μύθος βρισκόταν στην οδό Θεοφάνους Θεοδότου, δίπλα από τον κινηματογράφο Ντιάνα 4, ενώ στη γωνία Μακαρίου - Θ. Θεοδότου ήταν το γνωστότατο εκείνη την εποχή Wimpy.

Άνοιγε θυμάμαι από το πρωΐ, γύρω στις 10:00 μέχρι τις πρωινές ώρες. Η περιοχή έσφυζε από νεολαία συνήθως μαθητές, στρατιώτες και φοιτητές, ενώ στον Μύθο υπήρχαν και θαμώνες μεγαλύτερης ηλικίας. Και μόνος να ήσουν όταν πήγαινες στην περιοχή εκείνη σπάνια να μην συναντιόσουν με άτομα που γνωρίζεις. Η Μακαρίου τότε ήταν το κέντρο της νεολαίας. Πιο κάτω ήταν το καφέ Σιρόκο και απέναντι η θρυλική ντίσκο Αλταμίρα και ερχόμενος προς τα πάνω έβρισκες το καφέ του Μούσκου, ιδιοκτησίας του Μάκη (Ψαροταβέρνα Λατσί) που ήταν ιδιοκτήτης και του Wimpy. Επίσης, στην περιοχή μια άλλη γνωστή μπυραρία ήταν ο Άνεμος όπως επίσης και η Απόφαση. Στη δε Ευαγόρου ήταν οι καφετέριες Κένεντυ και η Άντα Λουσία, ως επίσης και τα μπουζούκια Ελιζέ. Πραγματικά αξέχαστες εποχές που πραγματικά μας κάνουν να νοιώθουμε τυχεροί που τις ζήσαμε.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ