Χάνει τελικά το διαγωνισμό της Eurovision το Ισραήλ;

Όπως όλα δείχνουν η Eurovision 2019, προς το παρόν, παραμένει χωρίς στέγη.

 


Article featured image
Article featured image

Αρχικά ήταν η σύγκρουση και η σφαγή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από τους Ισραηλινούς που πυροδότησαν τις φήμες για μη πραγματοποίηση του διαγωνισμού της Eurovision από στην Ιερουσαλήμ το 2019.

Η σκόνη κόπασε και οι διαδικασίες προχωρούσαν κανονικά, αφού όλοι επιβεβαίωναν ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ. Ωστόσο, μια είδηση που κυκλοφορεί από νωρίς σήμερα φαίνεται να ανατρέπει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αλλάζοντας το σκηνικό.

Αιτία, η άρνηση του Ισραήλ να πληρώσει την εγγύηση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), ποσό το οποίο πρέπει να πληρώσει για να φιλοξενήσει το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Σήμερα Τρίτη, ήταν η τελευταία ημέρα της προθεσμίας για καταβολή του ποσού, με την ισραηλινή κυβέρνηση και την Ισραηλινή Αρχή Ραδιοτηλεόρασης (IPBC) να δυσκολεύονται να επωμιστούν το κόστος.

Σύμφωνα με το Yet News, oι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας δήλωσαν τη Δευτέρα το βράδυ ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να συμβιβαστούν για το θέμα, προσθέτοντας ότι το IPBC πρέπει να επιλύσει το ίδιο το θέμα. «Οποιαδήποτε άλλη κίνηση από την πλευρά τους θα γίνει αντιληπτή ως πολιτική και αντιεπαγγελματική», ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι του IPBC πραγματοποίησαν συνομιλίες με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια να πείσουν το Υπουργείο Οικονομικών να στηρίξει την IPBC σε περίπτωση κατασχέσεως της εγγύησης των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να αναλάβει μια τέτοια δέσμευση και κατηγορεί το IPBC για την άσκοπη πολιτικοποίηση του θέματος. Οι περισσότεροι κυβερνητικοί υπουργοί στο Ισραήλ υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τη θέση του υπουργού Οικονομικών Μοσέ Καχλόν. Ο Κάχλον δήλωσε στο Ynet τη Δευτέρα ότι το IPBC θα κάνει ένα "σοβαρό λάθος" αν παραιτηθεί από τη φιλοξενία της Eurovision στο Ισραήλ, επιμένοντας ότι το θέμα ήταν αποκλειστικά στο IPBC.

Το κόστος παραγωγής της Eurovision στο Ισραήλ υπολογίζεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ και η IPBC έπρεπε να μεταφέρει την εγγύηση στην EBU μέχρι την 1η Αυγούστου. Η EBU συμφώνησε  δώσει παράταση στην IPBC μέχρι τις 14 Αυγούστου, αλλά δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ζήτημα από πού θα προέλθουν τα χρήματα.

Ο Νετανιάχου, αναφέρει το δημοσίευμα, αρνείται να διαθέσει προϋπολογισμό για τον διαγωνισμό, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα πρέπει να προέρχονται από τον ετήσιο προϋπολογισμό του IPBC κάτι που το ίδιο δεν μπορεί να σηκώσει.

Οι επικεφαλής της IPBC απέστειλαν επιστολή στους Νετανιάχου και Καχλόν, προειδοποιώντας τους ότι εάν το Υπουργείο Οικονομικών δεν δεσμευτεί να βοηθήσει την IPBC με την εγγύηση, θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να φιλοξενήσει τη Eurovision στο Ισραήλ.Ποιος θα πάρει τελικά τη Eurovision 2019;

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στην παραγωγή της Eurovision, εναλλακτική επιλογή για τη φιλοξενία του διαγωνισμού είναι η Κύπρος που τερμάτισε φέτος δεύτερη , αλλά όπως ισχυρίζονται δεν  είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την εκδήλωση, και έτσι η Αυστρία που ήρθε τρίτη πιθανότατα θα τον φιλοξενήσει .

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ Ρον Χούλνταϊ προσφέρθηκε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της Eurovision. «Για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει υπεύθυνος ενήλικας, ακριβώς όπως κυνηγούσαν τον  Messi από το Ισραήλ, τώρα που κυνηγούν την Eurovision μακριά,» δήλωσε στο Facebook.

«Η εκδήλωση, η οποία μεταδίδεται σε δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο (και δεν έχει σημασία ποια πόλη την φιλοξενεί), θα δώσει έκθεση στο όμορφο Ισραήλ που πολλοί στον κόσμο δεν γνωρίζουν. Ο δήμος του Τελ Αβίβ είναι πρόθυμος να συνεισφέρει την εθνική προσπάθεια καλύπτοντας το κόστος για τον χώρο - ένα κύριο βάρος στη διοργάνωση της εκδήλωσης», συνεχίζει ο ίδιος.

 

Πηγή: Sigmalive


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ