Οι Κύπριοι έχουν αντιληφθεί ότι χωρίς λύση είναι αδύνατο να υπάρξει μια υγιής και σταθερή οικονομία

Ούτε στη Νότια ούτε στη Βόρεια πλευρά.

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την παραπαίουσα οικονομία της Τουρκίας η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο και στην οικονομία της Β. Κύπρου, οι Unite Cyprus δημοσιεύουν ένα δελτίο τύπου μέσα από το οποίο καλούν τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν άμεσα τις συνομιλίες, ούτως ώστε να φέρουν τη λύση στη νησί το συντομότερο δυνατό.

 

Διαβάστε αυτούσιο το δελτίο τύπου:

Οι Κύπριοι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι χωρίς λύση  του κυπριακού προβλήματος, είναι αδύνατο να υπάρξει μια υγιής και σταθερή οικονομία. Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όπως συνέβη και στο νότιο τμήμα πριν μερικά χρόνια, δείχνουν πως μόνο με λύση του κυπριακού μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και ισχυρή οικονομία, με ευημερία στο νησί για όλους του κατοίκους.

Η κυπριακή οικονομία, η προοπτική ανάπτυξης  της οποίας υπονομεύεται λόγω της διαίρεσης, είναι ευάλωτη σε κρίσεις και  χρηματοπιστωτική αστάθεια. Η λύση θα εξομαλύνει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Κύπρου και θα απεγκλωβίσει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών με τεράστια και συνεχή οφέλη, όπως είναι οι αυξημένες ξένες επενδύσεις στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις κατασκευές, την παιδεία, τα ακίνητα και το εμπόριο. Θα είναι επίσης πιο εύκολο για τη Κύπρο, σε περίπτωση λύσης, να έχει έσοδα από το φυσικό αέριο.

Με αυτό το πνεύμα καλούμε τις ηγεσίες και των δύο πλευρών στο νησί να επαναρχίσουν αμέσως  τις προσπάθειες για λύση ενώ μέχρι τότε  θα πρέπει να τερματίσουν  όλα τα  διοικητικά, φυσικά, νομικά , και ψυχολογικά εμπόδια για οικονομική συνεργασία.

Οι τουρκοκυπριακές αρχές θα πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να προβούν στις δέουσες ενέργειες για να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση από την μία πλευρά στην άλλη. Πρέπει επίσης να ανοίξει το οδόφραγμα στο Απλίκι  καθώς και άλλα οδοφράγματα ώστε να προωθηθούν  η επικοινωνία, οι επαφές, ο διάλογος καθώς και η οικονομική, κοινωνική και  πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων στο νησί. Κάτι τέτοιο, χωρίς αμφιβολία, θα συμβάλει στη λύση του κυπριακού.

Δεν υπάρχει μόνο μεγάλη απογοήτευση για την καθυστέρηση  στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων. Υπάρχει επίσης μεγάλη  απογοήτευση γιατί οι αρχές, και στις δύο πλευρές, φαίνεται να μην μπορούν καν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των υφιστάμενων οδοφραγμάτων. Τις τελευταίες βδομάδες υπήρξαν ουρές οχημάτων πολλών χιλιομέτρων στα οδοφράγματα του Αγίου Δομετίου και των Στροβιλιών, γιατί δεν υπήρχε αρκετό προσωπικό.

Πέρα όμως από τα δομικά και οργανωτικά προβλήματα, τα οδοφράγματα ήταν επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς κλειστά. Πρόσφατα, για παράδειγμα, μοτοσυκλετιστές στο νότιο τμήμα της Κύπρου έκλεισαν οδοφράγματα χωρίς να τιμωρηθούν. Ωστόσο, η μετάβαση από τη μια πλευρά στην άλλη, καλύπτεται από το βασικό καθολικό δικαίωμα της ελεύθερης  διακίνησης και πρέπει να διασφαλίζεται, να διευκολύνεται και να ενθαρρύνεται. 

 

 #UniteCyprusNow - UniteCyprusNow@gmail.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ