Από Σεπτέμβρη καύσωνα – Τι καιρό θα κάνει τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου

Οι σχετικά δροσερές αέριες μάζες που επηρεάζουν την περιοχή μας τις τελευταίες μέρες και έριξαν τη θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, άρχισαν να υποχωρούν.

 


Article featured image
Article featured image

Από αύριο Πέμπτη αναμένεται να αρχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας πιο θερμές αέριες μάζες, ενώ από την Παρασκευή αναμένεται να εγκατασταθούν σταδιακά πολύ θερμές αέριες μάζες και θα παραμείνουν στην περιοχή μας μέχρι, περίπου, τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε αυτό το διάστημα αναμένονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για Σεπτέμβριο και δεν αποκλείεται να καταγραφούν τοπικά υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με αυτές που είχαμε μέχρι στιγμής το καλοκαίρι του 2018. Πτώση της θερμοκρασίας σε πιο φυσιολογικές κλιματικές τιμές για την εποχή, αναμένεται προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Πέμπτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά και εσωτερικό, όπου αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 37 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 30 έως 32 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 32-34 στα νότια και ανατολικά παράλια, 28 έως 35 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 22 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, 22 έως 24 στα παράλια και 15 στη Χιονίστρα.

Την Παρασκευή αναμένεται ηλιόλουστος και πολύ θερμός καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 39 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 32 έως 34 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 34-35 στα νότια και ανατολικά παράλια, 31 έως 38 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 24 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται ηλιόλουστος και εξαιρετικά θερμός καιρός. Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο κατά το διήμερο και αναμένονται 40άρια+, τα οποία την Κυριακή θα είναι πιο γενικευμένα και εκτός από περιοχές του εσωτερικού, αναμένονται και σε ημιορεινές περιοχές αλλά και σε πεδινές περιοχές, κάποια χιλιόμετρα μακριά από τα παράλια. Τη Δευτέρα και την Τρίτη συνεχίζεται ο εξαιρετικά θερμός και ηλιόλουστος καιρός, με τον υδράργυρο να σημειώνει μικρή, περαιτέρω άνοδο και να φλερτάρει με τους 42-43 βαθμούς Κελσίου στην πόλη της Λευκωσίας.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Εποχική χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήµερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ το µεσηµέρι και το απόγευµα θα παρατηρούνται τοπικά αυξηµένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά µεταβλητοί ασθενείς, 3 µποφόρ, για να καταστούν, το απόγευµα, κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Στα νοτιοδυτικά παράλια θα πνέουν µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ, αργά το απόγευµα. Η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη, για να καταστεί στα προσήνεµα λίγο ταραγµένη, αργά το απόγευµα. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 37 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 33 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 27 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και στα νοτιοδυτικά παράλια µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, για να καταστούν σταδιακά κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, µέχρι 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη, ενώ αρχικά, στα προσήνεµα, λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθµούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 22 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 15 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο την Παρασκευή και περαιτέρω µικρή άνοδο µέχρι την Κυριακή, για να κυµανθεί πάνω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ