#ENDChildMarriage λέει το hashtag στο τέλος του βίντεο και το περιεχόμενό του αφορά προφανώς στην καμπάνια ενάντια στους γάμους παιδιών.
Το βίντεο κυκλοφόρησε μόλις πριν από μερικές ώρες και έχει ήδη σχεδόν 2 εκατομμύρια προβολές.
«Όταν ένα κορίτσι αναγκάζεται να παντρευτεί όταν είναι παιδί, αντιμετωπίζει άμεσες και δια βίου συνέπειες. Οι πιθανότητές της να τελειώσει το σχολείο μειώνονται, ενώ οι πιθανότητές της να κακοποιηθεί από τον σύζυγό της και να έχει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται. Υπάρχουν επίσης τεράστιες κοινωνικές συνέπειες και μεγαλύτερος κίνδυνος για διαιώνιση του κύκλου της φτώχειας από γενιά σε γενιά», δήλωσε η Anju Malhotra, Επικεφαλής Σύμβουλος της UNICEF για θέματα Φύλων.
«Δεδομένων των θεμελιωδών επιπτώσεων που έχει ο γάμος σε παιδική ηλικία στη ζωή ενός μικρού κοριτσιού, οποιαδήποτε μείωση αποτελεί καλοδεχούμενη είδηση, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».
Η πρόσφατη αυτή δήλωση της Anju Malhotra, έγινε με αφορμή τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις νέες εκτιμήσεις της UNICEF, ότι δηλαδή την τελευταία δεκαετία, λόγω της επιταχυνόμενης προόδου, προλήφθηκαν 25 εκατομμύρια γάμοι παιδιών.
Η τάση βελτίωσης στους γάμους παιδιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε σημαντικές μειώσεις στη Νότια Ασία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα. Για να τερματιστεί η πρακτική έως το 2030 -όπως έχει τεθεί στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη- η πρόοδος πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά. Χωρίς περαιτέρω επιτάχυνση, περισσότερα από 150 εκατομμύρια επιπλέον κορίτσια θα παντρευτούν πριν από τα 18α γενέθλιά τους έως το 2030.
Συνολικά, το ποσοστό των γυναικών που παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία μειώθηκε κατά 15% την τελευταία δεκαετία, από 1 στις 4 σε περίπου 1 στις 5.
Η Νότια Ασία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στους γάμους παιδιών παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς ο κίνδυνος ενός κοριτσιού να παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά του έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, από περίπου 50% σε 30%, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο στην Ινδία.
Η αύξηση των ποσοστών εκπαίδευσης των κοριτσιών, οι κρατικές επενδύσεις στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας και η μεγάλη δημοσιότητα και τα μηνύματα σχετικά με την παράνομη φύση των γάμων σε παιδική ηλικία και των βλαβών που προκαλούν είναι μεταξύ των λόγων της αλλαγής.