Τι ακριβώς κάνουν οι θηριώδεις γερανοί που βλέπουμε (παντού) στην Κύπρο;

Στη Λεμεσό, πλέον, είναι κάτι σαν installation αφού τους συναντάς κάθε 100 μέτρα, δίπλα από υπό ανέγερση κατασκευές. Ποια είναι όμως ακριβώς η χρήση τους;

 


Article featured image
Article featured image

Αν βρεθείς σήμερα σε κάποιο δρόμο της Λευκωσίας ή της Λεμεσού, σήκωσε για μια στιγμή το κεφάλι και κοίταξε ψηλά τον ουρανό. Σίγουρα, εκτός από σύννεφα και κανένα πετούμενο, το μάτι σου θα πέσει και σε κάποιον από τους δεκάδες μεταλλικούς γερανούς που είναι εγκατεστημένοι σε μία από τις πολλές υπό ανέγερση ή υπό ανακαίνιση κατασκευές.

Και παρότι πέφτουμε πάνω τους καθημερινά, λίγοι από εμάς γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η χρήση τους και γιατί βρίσκονται δίπλα από κάθε μεγάλη κατασκευή.

Η διεπιστημονική ομάδα της CITY, μίλησε με κυπριακές κατασκευαστικές εταιρείες και «ανακάλυψε» τι κάνουν οι γερανοί αυτοί.







Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι ονομάζονται πυργογερανοί ή οικοδομικοί γερανοί και έχουν δύο χρήσεις. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά υλικών στα υψηλότερα επίπεδα της κατασκευής –μεταφέρει βάρος μέχρι 750 τόνων – κυρίως για το πέδιλο και την ταράτσα και η δεύτερη χρήση τους είναι για να υποδεικνύει στους κατασκευαστές το τελικό ύψος μιας κατασκευής. Στην ουσία εκεί που σταματά ο πυργογερανός, είναι και το τελικό ύψος του κτηρίου.

 



O Οικοδομικός Γερανός είναι ο συνηθέστερος τρόπος ανύψωσης φορτίων, κυρίως κατά την εκτέλεση έργων σε εργοτάξια κατασκευής δρόμων αλλά και ανέγερσης κτιρίων.



Image result for νέο δημαρχείο λευκωσίας  εργοτάξιο



Αποσυναρμολογείται εύκολα με τη χρήση κυρίως τηλεσκοπικών γερανών και μετακινείται μόνο με φορτηγά.

Το κύρια μέρη του αποτελούνται από δύο κορμούς σε διχτυωτό σχήμα (οριζόντιος και κάθετο κορμός) ο καθένας, ως αντίβαρα οι οικοδομικοί γερανοί χρησιμοποιούν τσιμεντένιες πλάκες μεγάλου βάρους.

Η αυτοκίνηση για το συγκεκριμένο εξοπλισμό δεν υφίστανται, αντιθέτως παραμένει σταθερός σε ένα σημείο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ