Αντιδράσεις για ουροδοχείο σε σχήμα γυναίκας που χρηματοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία

Σάλος ξέσπασε τις τελευταίες ώρες, μ' ένα ουροδοχείο σε σχήμα γυναίκας, το οποίο όπως καταγγέλλει η γυναικεία οργάνωση ΠΟΓΟ, έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 


Article featured image
Article featured image

Η ΠΟΓΟ με ανακοίνωσή της αναφέρει πως το προϊόν, όπως διαφημίζεται στην ιστοσελίδα και τα ΜΚΔ της εταιρίας, έχει χρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξη αλλά και από κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Ο σεξισμός, η χυδαία υποτίμηση και εμπορευματοποίηση του σώματος και της υπόστασης της γυναίκας μπορεί να πάρει τη μορφή ακόμα και της «επιχειρηματικής καινοτομίας». Αυτό συμβαίνει με την κυκλοφορία στην κυπριακή αγορά ενός προϊόντος, υπό την ονομασία “Body Jane the Men’s Jar”, ενός ανδρικού ουροδοχείου το οποίο έχει το σχήμα μιας σκυμμένης γυναικείας φιγούρας. Δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς περισσότερο τι είδους μηνύματα και αντιλήψεις αναπαράγει μέσα στη συνείδηση της κοινωνίας η κυκλοφορία και η διαφήμιση ενός τέτοιου προϊόντος»,

Η ΠΟΓΟ, καλεί την Επίτροπο Ισότητας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να παρέμβει στο συγκεκριμένο θέμα και να απαιτήσει εξηγήσεις και άμεσες ενέργειες.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών πρέπει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προϊόντος από την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει η οργάνωση.

  

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΠΟΓΟ:

Με έγκριση και χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κυκλοφόρησε το «ουροδοχείο – γυναίκα»!

Ο σεξισμός, η χυδαία υποτίμηση και εμπορευματοποίηση του σώματος και της υπόστασης της γυναίκας μπορεί να πάρει τη μορφή ακόμα και της «επιχειρηματικής καινοτομίας». Αυτό συμβαίνει με την κυκλοφορία στην κυπριακή αγορά ενός προϊόντος, υπό την ονομασία “Body Jane the Men’s Jar”, ενός ανδρικού ουροδοχείου το οποίο έχει το σχήμα μιας σκυμμένης γυναικείας φιγούρας. Δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς περισσότερο τι είδους μηνύματα και αντιλήψεις αναπαράγει μέσα στη συνείδηση της κοινωνίας η κυκλοφορία και η διαφήμιση ενός τέτοιου προϊόντος.

Πολύ δε περισσότερο πρέπει να επισημανθεί ότι το προϊόν, όπως διαφημίζεται στη ιστοσελίδα και τα ΜΚΔ της εταιρίας, έχει χρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξη αλλά και από κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτως ή άλλως συνιστά αδιανόητη προσβολή προς τις γυναίκες η κυκλοφορία του συγκεκριμένου προϊόντος. Αλλά το γεγονός ότι έχει χρηματοδοτηθεί και εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία καθιστά το γεγονός διπλά εξοργιστικό και απαράδεκτο.

Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλούμε την Επίτροπο Ισότητας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της να παρέμβει στο συγκεκριμένο θέμα και να απαιτήσει εξηγήσεις και άμεσες ενέργειες.  Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών πρέπει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προϊόντος από την Κυπριακή Δημοκρατία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ