Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του ψυχιατρείου της Αθαλάσσας είναι αποκαρδιωτικές

Μια πρόσφατη επίσκεψη αποκάλυψε την άσχημη πραγματικότητα.

 


Article featured image
Article featured image

Μια άσχημη πραγματικότητα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και όπως όλα δείχνουν θα εξακολουθήσει να υφίσταται για ακόμη τόσες, αφού παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες για δημιουργία καινούργιας ψυχιατρικής κλινικής στην Κύπρο, πέραν από την ανακαίνιση δύο αιθουσών στο υφιστάμενο κτήριο, καμία άλλη ενέργεια δεν έχει γίνει.

Την περασμένη Δευτερά, 14 Ιανουαρίου, μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής συνοδεία δημοσιογράφων, βρέθηκαν στο κτήριο του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας για να συζητήσουν τα διάφορα προβλήματα και για να εξετάσουν τις συνθήκες διαβίωσης των τρόφιμων.

Η περιήγηση έγινε στο θάλαμο ανδρών, με τους νοσηλευτές να ζητάνε συγγνώμη από τους επισκέπτες, καθώς ήταν πολύ νωρίς και δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ Αργυρώ Αγγελίδου.

Κατάλληλα προετοιμασμένοι γιατί; Πώς μπορείς να βελτιώσεις ένα σχεδόν ερειπωμένο κτήριο, που στέκει εκεί από το 1964, χωρίς ιδιαίτερη συντήρηση και φροντίδα;

 





 

Το νοσηλευτικό και το άλλο παραϊατρικό προσωπικό εξηγεί σε βουλευτές και δημοσιογράφους ότι εκεί νοσηλεύονται κάποια οξεία περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας διότι υπάρχουν φορές που δεν είναι σε θέση να τηρούν από μόνοι τους ούτε καν τους στοιχειώδεις κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Οι φωτογραφίες λένε περισσότερα απ’ όσα μπορούν να πουν όσοι βρέθηκαν εκεί. Υγρασία στους τοίχους, πατώματα που έχουν σχεδόν λιώσει, κατεστραμμένα έπιπλα, συστήματα θέρμανσης παλαιωμένα που πολλές φορές δεν λειτουργούν καν, χώροι υγιεινής που μόνο ως τέτοιοι δεν μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν.

 



 

19 άτομα, ψυχικά ασθενείς, ζουν εκεί μέσα. Σε μία τρώγλη που θα έπρεπε να είχε βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια, εμείς ακόμη συζητάμε για το εάν πρέπει και πότε θα φτιάξουμε ένα καινούργιο, αφήνοντας τρόφιμους και νοσηλευτικό προσωπικό να ζουν και να εργάζονται σε μια τριτοκοσμική κατάσταση.

Συνομιλώντας με την κα Σκεύη Κουκουμά για την εμπειρία της εκεί, αρκέστηκε στο να την περιγράψει σε μία φράση «Είμαι πολύ απογοητευμένη και νιώθω πραγματικά αδύναμη να χειριστώ την κατάσταση που επικρατεί εκεί».

Εδώ και χρόνια, συνεχίζει η κυρία Κουκουμά, καταγγέλλουμε κάποια θέματα ως επιτροπή και δεν γίνεται απολύτως τίποτα.  Η κυρία Κουκουμά αναφέρθηκε και στους δύο θαλάμους που έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα λέγοντας πως αυτό είναι ένα μέτρο ανούσιο επί της ουσίας καθώς όταν έχεις ένα τόσο παλιό και προβληματικό κτήριο, ότι και να κάνεις θα πέσει στο κενό. «Ήδη στις δύο ανακαινισμένες αίθουσες βγήκαν τα παλιά προβλήματα. Το να βάψεις δύο τοίχους και να αλλάξεις μία πόρτα δεν σε απαλλάσσει από τις βαριές ευθύνες σου ως κράτος», αναφέρει η κυρία Κουκουμά.

 





«Πραγματικά τα λόγια δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν όλα όσα είδαμε στην επίσκεψή μας εκεί. Πλέον χρειάζεται πολιτική απόφαση για να γίνουν δράσεις. Δεν δέχομαι άλλες υποσχέσεις και δεσμεύσεις που δεν τηρούνται. Τον περασμένο Φεβρουάριο προεκλογικά ο κος Αναστασιάδης είχε υποσχεθεί κονδύλι για την δημιουργία νέας ψυχιατρικής κλινικής, πού είναι; Μας είπαν ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε νέο ιατρικό κέντρο και είμαστε ήδη στο 2019 χωρίς καμιά εξέλιξη στο προσκήνιο. Και τα προβλήματα δεν είναι μόνο κτηριακά αφού η υποστελέχωση είναι ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα του Ψυχιατρείου. Οι νοσηλευτές εκεί έχουν οξείες καταστάσεις να χειριστούν, δεν είναι κάτι απλό, χρειάζεται κόσμος, διαφορετικές ειδικότητες που θα βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή», συνεχίζει η κα Κουκουμά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας θα κλείσει σε 10 χρόνια»


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ