Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ονομάζουν τα συστήματα του καιρού στην Κύπρο

Οι Καιρόφιλοι Κύπρου, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία μας έκαναν να αγαπήσουμε τη μετεωρολογία ή έστω να ασχολούμαστε πιο συστηματικά με τον καιρό και τις προβλέψεις, κλείνουν σήμερα έναν χρόνο ζωής.

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τα γενέθλιά τους, μιλήσαμε εκ νέου με τους διαχειριστές της σελίδας, προσπαθώντας αρχικά να μάθουμε πώς προκύπτουν τα διάφορα ονόματα που δίνονται στα βαρομετρικά χαμηλά (Ευρυδίκη, Γαία, Δαίδαλος κλπ), γιατί είναι σημαντικό να δίνονται ονόματα, αλλά και μερικές άλλες πληροφορίες σε σχέση με τις βροχές αλλά και τα φράγματα του νησιού.

 



[Θυμίζουμε ότι με τους Καιρόφιλους είχαμε μιλήσει ξανά στο ξεκίνημά τους].



 

Ο Θησέας που δεν ήρθε ποτέ

Έναν χρόνο πριν, με αφορμή ένα καιρικό σύστημα που υποτίθεται θα ερχόταν στην Κύπρο από την Ελλάδα -σύμφωνα με τα όσα ακούγαμε από τα Μέσα- και τελικά δεν ήρθε ποτέ, αφού το πολύ αδύναμο σύστημα που επηρέασε τελικά την Κύπρο δεν είχε καμιά σχέση με την «ελληνικό» Θησέα, μια ομάδα ερασιτεχνών μετεωρολόγων στο νησί αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα κάτω από την ομπρέλα της οποίας θα έβρισκαν στέγη και θα αποκτούσαν λόγο όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αγαπούν τη μετεωρολογία.

Ως εκ τούτου, 3 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι στην αρχή δημιούργησαν την ομάδα, η οποία σήμερα, έναν χρόνο μετά, απαριθμεί περισσότερα από 12 χιλιάδες μέλη. Μάλιστα, πληροφορίες της CITY αναφέρουν ότι μέσα στο γκρουπ υπάρχουν ακόμα και επαγγελματίες μετεωρολόγοι, αλλά και μετεωρολόγοι της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου…

 



Επικό shelfcloud καταιγίδας πάνω από τον Αρχάγγελο... [φωτογραφία: Γιώργος Παρασκευαΐδης‎ / Καιρόφιλοι Κύπρου]

 

Τα ονόματα προκύπτουν από ψηφοφορία των μελών

Λόγω του ότι ένας από τους σκοπούς της δημιουργίας της ομάδας των Καιρόφιλων είναι η ονομασία των συστημάτων που επηρεάζουν την Κύπρο, όπως καλή ώρα η «Ευρυδίκη» που μας «επισκέφτηκε» πολύ πρόσφατα, όλα τα μέλη της ομάδας μέσα στο κλειστό γκρουπ μπορούν να ψηφίζουν για τα ονόματα που δίνονται στο εκάστοτε σύστημα.

«Στόχος μας είναι να ονομάζουμε τα συστήματα που επηρεάζουν πραγματικά την Κύπρο. Κατά τον περσινό χειμώνα ονομάσαμε δύο συστήματα. Αρχικά, ήταν η Αρσινόη (16 Φεβρουαρίου 2018), τότε που πλημμύρησε η Λεμεσός κατά την περίοδο των Καρναβαλιών), αλλά και ο Βροτέας (28 Μαρτίου 2018).

Για τον τρέχον χειμώνα, μέχρι στιγμής είχαμε τρία συστήματα.

Πρώτη ήταν η ‘Γαία’ (3-7 Δεκεμβρίου 2018), όπου μεταξύ άλλων κόστισε τη ζωή σε 4 άτομα στα Κατεχόμενα, ενώ έφερε επίσης έναν ανεμοστρόβιλο στην Παρεκκλησιά, πλημμύρες στη Λευκωσία, αλλά και τις πρώτες εισροές νερού στα φράγματα.

Ακολούθησε ο ‘Δαίδαλος’ (31 Δεκεμβρίου 2018 - 3 Ιανουαρίου 2019) με τον πρώτο κεραυνό για τη νέα χρονιά (βλ. φώτο) -αφού η καλή χρονιά από το πρώτο λεπτό φαίνεται-, δίνοντάς μας πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής αλλά και αρκετό χιόνι στο Τρόοδος. Από τον Δαίδαλο, μάλιστα, καλύφθηκε το 31,9% της βροχόπτωσης του μήνα σε μόλις δύο μέρες!

 



Την πανέμορφη φωτογραφίας της Φανής Γεωργίου την 'αλιεύσαμε' από το Kitasweather

 

Και αισίως φτάσαμε στην ‘Ευρυδίκη’, το πιο καλό σύστημα των τελευταίων τουλάχιστον 10 χρόνων. Ένα σύστημα που έκανε ρεκόρ όλων των εποχών σε εισροή νερού στα φράγματα. Συγκεκριμένα, το 1989 είχαμε 23 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ για το 2019 έχουμε μέχρι στιγμής 26,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα με την ροή στα φράγματα να είναι 24ωρη. 

Ο λόγος που η ‘Ευρυδίκη’ έσπασε όλα τα ρεκόρ, έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι τα προηγούμενα δύο συστήματα (Γαία και Δαίδαλος) προετοίμασαν το έδαφος, όσο και με το ότι οι περισσότερες βροχοπτώσεις της αφορούσαν στον ορεινό και ημιορεινό όγκο της Λεμεσού και της Πάφου, εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα φράγματα».

 

Γιατί είναι ανάγκη να ονομάζουμε τα συστήματα;

Να πούμε εδώ πως τα ονόματα δίνονται με αλφαβητικά σειρά, ενώ δίνεται εναλλάξ ένα γυναικείο και ένα ανδρικό όνομα. Γιατί όμως είναι ανάγκη να δίνονται ονόματα στα συστήματα (βαρομετρικά χαμηλά) που επηρεάζουν το νησί; Οι διαχειριστές της σελίδας Καιρόφιλοι Κύπρου φέρνουν ως παράδειγμα ένα σύστημα της Ελλάδας, την Αριάδνη, που έγραψε ιστορία με το όνομά της λόγω των χιονιών της.

«Ένας λόγος που δίνουμε ονόματα είναι για να μπορούμε εμείς οι μετεωρολόγοι αλλά και ο κόσμος να βρίσκουμε τις πληροφορίες που τα αφορούν (βροχές, εισροή νερού, φαινόμενα που τα αφορούν κλπ). Δηλαδή, ψάχνοντας εκ τω υστέρων, ίσως και μετά από χρόνια, θα ξέρεις πχ ότι το σύστημα που έσπασε τα ρεκόρ ονομαζόταν ‘Ευρυδίκη’.

Επίσης, όταν δίνεις όνομα σε ένα σύστημα, εκεί όπου υπάρχει πραγματικά η ανάγκη να γίνεται αυτό, ο κόσμος σου δίνει πιο εύκολα σημασία. Χωρίς να θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό, ο κόσμος λαμβάνει με αυτό τον τόπο περισσότερο υπόψη τις πληροφορίες που του δίνεις».

 

Δες εδώ αεροφωτογραφίες της Κύπρου από τον δορυφόρο της NASA πριν και μετά την Ευρυδίκη



 

Η ψηφοφορία στο γκρουπ για το επόμενο σύστημα

«Ένα σύστημα που επηρεάζει την περιοχή μας έχει διάρκεια περίπου 3 μέρες. Να πούμε εδώ ότι αν δεν είμαστε σίγουροι ότι ένα σύστημα χρίζει ιδιαίτερης σημασίας, τότε σίγουρα δεν θα του δώσουμε όνομα, άρα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή». Πάντως, μετά την σαρωτική ‘Ευρυδίκη’ και έστω κι αν δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις για ένα καινούργιο βαρομετρικό χαμηλό, ήδη στο γκρουπ Καιρόφιλοι Κύπροι τρέχει μια ψηφοφορία με αρκετά πιθανά ονόματα για το έκτο στη σειρά σύστημα που θα ‘βαφτιστεί’. Να πούμε πως το επόμενο σύστημα θα έχει όνομα αντρικό, το οποίο ξεκινά από Ζ (μπορείς κι εσύ να ψηφίσεις ΕΔΩ).

 

Με πόσες ακόμα Ευρυδίκες θα γεμίσει ο Κούρης;

Τα φράγματα του νησιού υπερχειλίζουν το ένα μετά το άλλο. Αμέσως επόμενο που αναμένεται να υπερχειλίσει είναι αυτό της Γερμασόγειας (δες σχετικό άρθρο ΕΔΩ), το οποίο είναι χωρητικότητας 13,5 εκατ. κυβικών μέτρων νερού.

Ως γνωστό, το μεγαλύτερο φράγματα στο νησί είναι αυτό του Κούρη, με χωρητικότητα 115 εκατ. κυβικά μέτρα. Σε ερώτησή μας για το πότε θα γεμίσει, οι Καιρόφιλοι χαριτολογώντας απάντησαν πως χρειάζονται ακόμα 4-5 Ευρυδίκες, καθότι σήμερα η πληρότητά του είναι στο 34%. Για να καταλάβουμε το μέγεθος, αρκεί να σκεφτούμε πως ο Κούρης χωρά γύρω στις 8 Γερμασόγειες.

Αμέσως μεγαλύτερο φράγμα είναι αυτό του Ασπρόγκρεμμου, με χωρητικότητα 52,375 εκατ. και το οποίο βρίσκεται σήμερα στο 68,4%.

 



Υδατοφράκτης Γερμασόγειας έτοιμος για υπερχείλιση [φωτογραφία: George Evripidou / ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ