Το who is who του wonder boy του παγκόσμιου τένις

Είμαστε ίσως μπροστά σε μια νέα περίπτωση Greek Freak, αυτή τη φορά στα γήπεδα των Grand Slam.

 


Article featured image
Article featured image

Το wonder boy του παγκοσμίου τένις έχει μαλλί που θυμίζει Καλιφορνέζο surfer, λέγεται Στέφανος Τσιτσιπάς και έχει αποκλείσει μόλις από το Australian Open τον Roger Federer.

Ενώ το 2017 είχε θέσει ως στόχο να κτυπήσει 50άδα μέσα στο 2018, εντούτοις ξεκινώντας την επαγγελματική του πορεία στα μέσα της χρονιάς κατάφερε να σκαρφαλώσει στο No35 της παγκόσμιας κατάταξης πριν καν κλείσει τα 20 χρόνια.

Ο Τσιτσιπάς είναι αδιαμφισβήτητα ένα νέο αστέρι του ελληνικού, το βασικό κατόρθωμα του οποίου είναι ότι έστρεψε τα φώτα των διεθνών MME πάνω του, με διθυραμβικά σχόλια για το μέλλον του.

 

Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά

Δεν ξέρουμε αν οι γονείς του περίμεναν την τόσο γρήγορη εξέλιξη του γιου της. Σίγουρα όμως είναι εκείνοι που τον έβαλαν από παιδική ηλικία στο «κόλπο». Ο πατέρας του, Απόστολος, επαγγελματίας προπονητής του τένις με εκπαίδευση στο εξωτερικό, και η μητέρα του Yuliya Salnikova, διακεκριμένη τενίστρια με τα χρώματα της Σοβιετικής Ένωσης, είχαν μεγάλα όνειρα για το παιδί τους -όλα συνδεδεμένα με ρακέτες και κίτρινα μπαλάκια.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μεγάλωσε πρακτικά στα γήπεδα τένις του Αστέρα Βουλιαγμένης, εκεί όπου οι γονείς του εργάζονταν ως προπονητές. Σε αντίθεση όμως με τις glamorous εικόνες του σπορ των πλουσίων (όπως λέγεται από πολλούς), ο Τσιτσιπάς δεν τα βρήκε όλα ρόδινα στη ζωή του. Γόνος πολύτεκνης οικογένειας, με τους γονείς να στηρίζουν τα όνειρά του όσο μπορούν, δεν είχε την κλασική άνεση που είχαν άλλοι συναθλητές του. Για αυτόν η επιτυχία ήταν μονόδρομος -χωρίς αυτήν δε θα μπορούσε να συνεχίσει. Ρίσκαρε, σχεδόν άφησε το σχολείο και τα γνωστά νεοελληνικά όνειρα για πτυχίο, προπονήθηκε ακόμα πιο σκληρά και κατάφερε να κοιτά το μέλλον με απόλυτη αισιοδοξία, καθώς η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη.

 

 

 

Ο μόνος Έλληνας τενίστας στους Top100

Είναι ο μόνος Έλληνας που έχει μπει στους 100 καλύτερους τενίστες και ο πρώτος (και μέχρι σήμερα ο μοναδικός) που κατέκτησε τίτλο Γκραν Σλαμ της περιόδου Όπεν στην κατηγορία εφήβων (Junior), όταν κατέκτησε το διπλό του Γουίμπλεντον αγοριών το 2016, με συμπαίκτη τον Εσθονό Κένεθ Ράισμα. Έχει κερδίσει συνολικά πέντε τίτλους ITF singles Futures καθώς και έξι ITF τίτλους Futures στο διπλό.

Έχει καταγωγή από το Προάστιο Καρδίτσας (απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας του) και από τη Ρωσία (απ’ όπου κατάγεται η μητέρα του, πρώην επαγγελματίας τενίστρια. Ο παππούς του, Σεργκέι Σάλνικοφ, ήταν Ρώσος ποδοσφαιριστής και μάνατζερ.

Τον Αύγουστο του 2018 ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να νικήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, και τον Κέβιν Άντερσον και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του, στον τελικό του Rogers Cup, στο Τορόντο.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2019, ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε τον Roger Federer στο Αυστραλιανό Open, προχωρώντας στη φάση των 8.

 

 

 

Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη

Ένα μικρό έπος γράφτηκε την Κυριακή από τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος νίκησε με 3-1 σετ τον Ρότζερ Φέντερερ αναγκάζοντας ολόκληρο τον πλανήτη να ασχοληθεί μαζί του!

Με αφορμή τη μεγαλειώδη νίκη, ο Τσιτσιπάς δεν θα μπορούσε να λείψει και από το νέο trend στο διαδίκτυο, το #10YearsChallenge.

Εδώ και λίγες ώρες κυκλοφορεί ένα βίντεο που δείχνει τον Έλληνα αθλητή πριν από δέκα χρόνια σε συνέντευξη. Όταν τον ρωτάνε ποιος παίκτης του τένις είναι το είδωλό του, απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη ο Ρότζερ Φέντερερ.

Δέκα χρόνια μετά, ο Στέφανος μπορεί να απολαύσει μια από τις μεγαλύτερές του επιτυχίες, αφού απέκλεισε το είδωλό του, δηλώνοντας πλέον ότι είναι «ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη».

 

 

Πηγές: Wikipedia / Esquire / fosonline


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ