Φάγαμε, χωρίς υπερβολή, ακόμη μία χρονιά και αφού καταβροχθίσαμε κάθε τροφή που υπήρχε στην αγορά λες και θα ήταν η τελευταία μας μέρα, επιστρέφουμε σιγά σιγά στη ρουτίνα και τις συνήθειες μας. Σε όλες μας τις συνήθειες, ακόμη και στις συνηθισμένες κουβέντες που λέμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λίγο μετά τη λήξη του εορταστικού προγράμματος.
Δεν ξέρουμε αν τελικά είμαστε τόσο προβλέψιμοι ως λαός, ή αν αυτές οι ατάκες πρέπει να ακούγονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σαν ιεροτελεστία για να αποτινάξουμε την κραιπάλη των προηγούμενων ημερών, ωστόσο εμείς το παρατηρήσαμε, αφού κι εμείς μια από τα ίδια κάνουμε και σκεφτήκαμε να μαζέψουμε 7 από τις πιο all time classic που λέμε στην Κύπρο την μεταεορταστική περίοδο για να τις έχουμε εύκαιρες όποτε τις χρειαστούμε.
«Κανεί άλλο φαΐ, εν θέλω να ξαναδώ κρέας μπροστά μου»
Ατάκα που θα ακούσεις από κάθε στόμα, άσχετα με το φύλο, ωστόσο η ισχύ του έχει διάρκεια μίας μέρας, καθώς μετά από ένα πιάτο φακές ή φασόλια, μια μπριζόλα θα την φτιάξεις με λίγες τηγανητές πατάτες γιατί έχει καιρό να φας.
«Πρέπει να έβαλα 10 κιλά μες τις γιορτές, να τελειώσουν τούτα ούλλα τζαι αρκέφκω δίαιτα»
Επίσης ατάκα που θα ακούσεις από πολλούς άντρες και γυναίκες που όλες τις προηγούμενες ημέρες κατέβαζαν με τα κιλά κουραμπιέδες, μελομακάρονα, σοκολατάκια και διαφόρων ειδών ψητά κρέατα και μακαρονάδες. Ωστόσο, τα ίδια αυτά άτομα δεν αντέχουν να πετάξουν όσα έμειναν από τις γιορτές, κυρίως τα γλυκά, τα οποία συνεχίζουν να τρώνε γιατί άλλωστε «εν κρίμα να τα πετάξουν».
«Δεν πρόκειται να ξανακάμω τραπέζι τα Χριστούγεννα, όι μάνα μου έτσι ταλαιπωρία. Του χρόνου να κλείσουμε ένα εστιατόριο να πάμε σαν ανθρώποι, τζαι κανεί»
Κάθε Κύπρια που σέβεται τον εαυτό της και φιλοξενεί κάποιο από τα τραπέζια των γιορτών, αυτή την ατάκα θα την πει μετά το τέλος του πληθωρικού γεύματος που παράθεσε στους 563 συγγενείς και φίλους της. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι και τον επόμενο χρόνο το ίδιο θα κάνει αφού «δεν καταλάβεις Χριστούγεννα αν δεν κάμεις τραπέζι έσσο σου, να μυρίσει το σπίτι τζαι η γειτονιά».
«Επεράσαμε καλά οκ, όπως κάθε χρόνο, οικογενειακά»
Το λες μ’ ένα παράπονο, με μια απογοήτευση, λες και ο άλλος απέναντί σου έκανε Χριστούγεννα σε σαλέ στην Ελβετία με τη βασιλική οικογένεια και τα δικό σου Χριστούγεννα θα του φανούν ευτελή και λίγα. Όλοι ή τουλάχιστον η πλειοψηφία στην Κύπρο, τα Χριστούγεννα τα περνά οικογενειακά κάνοντας τα ίδια πράγματα, πάνω κάτω, όπως όλοι μας. Άρα το να έχεις ενοχικό ύφος κάθε φορά που κάποιος σε ρωτάει πώς πέρασες, είναι λίγο άκυρο.
«Ήντα βαρκούμαι τούτο το ξιστόλισμα του σπιθκιού»
Ατακάρα που θα ειπωθεί πολλάκις και λίγο πριν τη λήξη της εορταστικής περιόδου και βεβαίως την ημέρα των Θεοφανίων που είναι και η τελευταία μέρα των γιορτών. Οι απανταχού νοικοκυραίοι, ή τελοσπάντων όσοι αναλαμβάνουν αυτή την αγγαρεία αρχίζουν το μοιρολόι μέρες πριν και το συνεχίζουν μέχρι να βγάλουν και το τελευταίο λαμπιόνι από το δέντρο.
«Σαν την ρουτίνα του πλασμάτου εν έσιει. Εν τις μπορώ τούτες τις γιορτές»
Κι όμως, επειδή με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι ακόμη και οι διακοπές μας πειράζουν και μας κουράζουν. Ωστόσο, με το που τελειώσουν η πρώτη μας έγνοια με το που επιστρέψουμε στο γραφείο είναι να τσεκάρουμε το ημερολόγιο να δούμε πότε πέφτει το επόμενο τριήμερο. Αυτοί είμαστε!
«Άτε ώσπου να δεις τζαι να πεις άκου τα καρναβάλια τζαι το Πάσχα»
Γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορεί να κάνουμε παράπονο ότι βαριόμαστε τις γιορτές, αλλά την ίδια ώρα αδημονούμε για τις επόμενες, όχι τόσο για τη μυσταγωγία του πράγματος, αλλά για τα πλουσιοπάροχα τραπέζια με τις σούβλες που θα ετοιμαστούν και θα μας δώσουν άλλοθι να ξαναφάμε δίχως να υπάρχει αύριο.