Ξεκίνησε από χθες βράδυ το 6ο βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει την Κύπρο

Αυτό θα είναι πιο έντονο και πιο παρατεταμένο από τα προηγούμενα.

 


Article featured image
Article featured image

Η παρατεταμένη περίοδος με άστατο καιρό στην οποία είχαμε εισέλθει από το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου, όπου η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας ευνοεί συχνές κυκλογενέσεις στην περιοχή μας, συνεχίζεται όπως αναφέρει το kitasweather.com.

Το έκτο βαρομετρικό χαμηλό άρχισε να επηρεάζει την περιοχή μας από το βράδυ της Δευτέρας και θα συνεχίζει μέχρι τις αυγινές ώρες της Τετάρτης.

Αυτό το χαμηλό θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά του πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, πολύ πυκνές χιονοπτώσεις και βαριές χιονοστρώσεις στα ορεινά αλλά και σε κάποια υψηλότερα ημιορεινά και χαλαζοπτώσεις/χαλαζοστρώσεις.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά συννεφιασμένος με βροχές κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι πιο γενικευμένες μετά τα μεσάνυχτα, όπου αναμένονται και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα παράλια και δυτικό μισό του νησιού. Οι καταιγίδες, σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ισχυρές με ριπαίους ανέμους και συνοδεία μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με πιθανότητα ελαφριάς χαλαζόστρωσης. Στα ορεινά θα σημειώνεται χιονόπτωση, αρχικά από τα 1300 μέτρα και άνω, με χιονόστρωση από τα 1400 μέτρα και άνω.

Μέχρι τις αυγινές ώρες, χιονόπτωση με χιονόστρωση θα σημειώνεται σε υψόμετρα περίπου 200-300 μέτρα πιο κάτω από τα υψόμετρα που προαναφέραμε. Οι χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις θα είναι κατά διαστήματα βαριές. Επίσης στα ορεινά/ημιορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ αλλά τις αυγινές ώρες αναμένεται να ενισχυθούν σε 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα τμήματα του νησιού και κορυφές των βουνών πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 7. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, 8 έως 9 στα παράλια και στους -3 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα επικρατεί παγετός.

Αύριο Τρίτη, αναμένεται κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος καιρός, με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές με μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, αναμένεται ελαφριά χαλαζόστρωση. Στα ορεινά, αρχικά από τα 900 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση με χιονόστρωση από τα 1000 μέτρα και άνω. Μέχρι το μεσημέρι, χιονόπτωση και χιονόστρωση θα σημειώνεται τοπικά σε υψόμετρα περίπου 300-400 μέτρα πιο κάτω από τα υψόμετρα που προαναφέραμε.

Λόγω των πολύ ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων, παρασυρόμενες από τον άνεμο νυφάδες πιθανό να παρατηρηθούν πρόσκαιρα μέχρι τα 400 μέτρα, ενώ λίγο χιονόνερο δεν αποκλείεται και σε κάποιες πεδινές περιοχές του εσωτερικού.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις. Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα και ολικός παγετός από τα 1000 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα τμήματα του νησιού και κορυφές των βουνών πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και πιο τοπικά έως 8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 9-10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 12 έως 14 στα παράλια και στους -3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι αρχικά άστατος με τοπικές βροχές και μεμωνομένες καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές με μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, αναμένεται ελαφριά χαλαζόστρωση. Στα ορεινά και ημιορεινά από τα 400 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση με τοπικές ελαφριές χιονοστρώσεις, κυρίως από τα 500 μέτρα και άνω. Από τα μεσάνυχτα ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά και οι άνεμοι αρχίζουν σταδιακά να εξασθενούν.

 Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Βαροµετρικό χαµηλό επηρεάζει σήµερα την περιοχή, ενώ η ψυχρή αέρια µάζα, που το συνοδεύει, θα επηρεάζει την περιοχή και αύριο. Από την Πέµπτη αναµένεται θερµότερη αέρια µάζα.

Σήµερα ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος και αναµένονται τοπικές βροχές, στις περισσότερες περιοχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Στα ορεινά αναµένεται να χιονίσει, ενώ σε καταιγίδα δυνατό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν το πρωί νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και στα προσήνεµα παράλια και ορεινά πολύ ισχυροί, 6 µποφόρ.

Νωρίς το απόγευµα θα καταστούν κυρίως δυτικοί, ισχυροί µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ και στα προσήνεµα παράλια µέχρι σφοδροί, 7 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί ταραγµένη και στα προσήνεµα κυµατώδης, για να καταστεί το απόγευµα κυµατώδης µέχρι πολύ κυµατώδης, ενώ στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια, µέχρι τρικυµιώδης. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 12 βαθµούς στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 14 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στο µηδέν στα ψηλότερα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά και το πρωί τοπικά στα ορεινά, θα υπάρχει παγετός.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος και αναµένονται τοπικές βροχές ή και καταιγίδα, ενώ στα ορεινά και στα ψηλότερα ηµιορεινά παροδική χιονόπτωση. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά κυρίως δυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και στα προσήνεµα παράλια πολύ ισχυροί µέχρι σφοδροί, 6 µε 7 µποφόρ, για να καταστούν αργότερα κυρίως βορειοδυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και τοπικά µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά κυµατώδης µέχρι πολύ κυµατώδης, ενώ στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια, µέχρι τρικυµιώδης αλλά αναµένεται σταδιακή υποχώρηση της, από τα µεσάνυκτα και µετά.

Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 4 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 6 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 8 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους µείον 5 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά και τοπικά στα ηµιορεινά θα σχηµατιστεί παγετός.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις κατά διαστήµατα, κυρίως στα δυτικά και τα ορεινά. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή, παραµένοντας κάτω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.

Την Πέµπτη ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα συννεφιασµένος, ενώ αναµένονται τοπικά βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως από το µεσηµέρι και µετά. Στα ψηλότερα ορεινά πιθανό να πέσουν χιόνια. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο, για να πλησιάσει τις µέσες κλιµατολογικές τιµές. Την Παρασκευή διαστήµατα µε κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται µε συννεφιά.

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει περαιτέρω µικρή άνοδο, για να κυµανθεί γύρω στις µέσες κλιµατολογικές τιµές


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ