Το βίντεο με αυτό το χταπόδι που αλλάζει χρώματα ενώ κοιμάται είναι όλα τα λεφτά

Ότι τα χταπόδια είναι ειδικά στο καμουφλάζ για να μπερδεύουν τους εχθρούς τους το γνωρίζαμε. Δεν γνωρίζαμε όμως ότι το χαριτωμένο αυτό πλάσμα αλλάζει χρώμα ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Article featured image
Article featured image

Πρόσφατα το PBS κυκλοφόρησε ένα κλιπ όπου το χαριτωμένο κεφαλόποδο άλλαζε το χρώμα του πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτό που κάνει το βίντεο ακόμα πιο διασκεδαστικό είναι η αφήγηση του θαλάσσιου βιολόγου Dr. David Scheel που προσπαθεί να μαντέψει τι άραγε ονειρευόταν η Χάιντι- το χταπόδι.

Στο ντοκιμαντέρ η Χάιντι επιδεικνύει τις ικανότητές της να λύνει γρίφους χρησιμοποιώντας εργαλεία και να διαφεύγει μέσα από μικρούς χώρους. Φαίνεται να συμπεριφέρεται σαν κατοικίδιο ζώο, καθώς μαθαίνει να αναγνωρίζει πρόσωπα και να αντιδρά όταν οι άνθρωποι πλησιάζουν τη δεξαμενή.


Συνήθως τα χταπόδια ενεργοποιούν το καμουφλάζ τους ως αντανάκλαση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες γύρω τους. Παρόλο που η έρευνα για τον ύπνο και τα όνειρα των κεφαλόποδων έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για να πούμε με βεβαιότητα αν ονειρεύονται όπως εμείς.

«Αρχικά, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είμαι ειδικός για το ύπνο και επομένως δεν είμαι σε θέση να αναλύσω με ακρίβεια αυτή τη συμπεριφορά», δήλωσε ο Δρ Scheel στο Bored Panda.

«Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα χταπόδια δεν έχουν έναν εγκέφαλο. Αντ’ αυτού, έχουν πολλαπλούς εγκεφάλους και οι νευρώνες τους διανέμονται στα άκρα.

Απ’ ό, τι γνωρίζουμε, όλα τα ζώα που διαθέτουν νευρικό σύστημα, κοιμούνται. Το έχουμε παρατηρήσει και σε δύο διαφορετικά είδη μέδουσας, που φυσικά δεν είναι ψάρια, αλλά κνιδόζωα που σχετίζονται με τα κοράλλια και τις θαλάσσιες ανεμώνες», δήλωσε ο Δρ Scheel.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τόσο τα χταπόδια όσο και οι συγγενείς τους, έχουν συμπεριφορές που ταιριάζουν με τον ορισμό του ύπνου. Μετά από περίοδο στέρησης ύπνου, κοιμούνται περισσότερο για να καλύψουν την έλλειψη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι εγκέφαλοί τους παραμένουν ενεργοί.

Ο Δρ Scheel προσθέτει ότι του άρεσαν πάντα τα χταπόδια. «Σε ποιον δεν αρέσουν; είναι πολύ ενδιαφέροντα πλάσματα. Έχω μελετήσει επίσης αφρικανικά λιοντάρια, νυχτερίδες και τρωκτικά, φάλαινες δολοφόνους, θαλασσοπούλια και καβούρια, μεταξύ άλλων ζώων. Έχουν όλα πολύ ενδιαφέρον».

Προς το παρόν, επικεντρώνεται στη συγκέντρωση πόρων για τη βελτίωση του εξοπλισμού στο εργαστήριο του στο πανεπιστήμιο της Αλάσκας. «Θα συνεχίσω την έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά των χταποδιών. Ασχολούμαι επίσης με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από την έρευνα στον τομέα της συμπεριφοράς των χταποδιών στην Αλάσκα και στην Αυστραλία», είπε.



Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ