10 λόγοι για να είσαι παρών στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Μεταμεσονύχτιες υπαίθριες προβολές, διεθνείς προσωπικότητες του κινηματογράφου και ένα φαντασμαγορικό opening event, είναι μόνο μερικά από τα όσα θα βιώσεις.

Article featured image
Article featured image

Η Κύπρος, και πιο συγκεκριμένα η Λεμεσός, ετοιμάζεται να υποδεχτεί για 9η χρονιά το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο κάθε χρόνο εξελίσσεται και γίνεται πιο «νόστιμο» σαν το παλιό κρασί, φυλαγμένο σε κάβα.


Η φετινή, 9η διοργάνωση, σύμφωνα και με τα όσα μας είπε στη CITY ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ISFFC, Ιωακείμ Μυλωνάς, διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, καθώς εκτός από τα διάφορα επιμέρους που θα συμβούν, από φέτος το φεστιβάλ συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο των Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου -κάτι που θεωρείται μείζον για τη σημαντικότητα του Φεστιβάλ.


Ιωακείμ Μυλωνά, ανεβαίνει ο κυπριακός κινηματογράφος;

Ιωακείμ Μυλωνά, ανεβαίνει ο κυπριακός κινηματογράφος; Καθίσαμε αναπαυτικά ένα πρωινό στους με 70s αισθητική καναπέδες ενός εστιατορίου στη Λευκωσία και συζητήσαμε διάφορα, με αφορμή την επικείμενη 9η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Int'l Short Film Festival of Cyprus, που έρχεται την άλλη βδομάδα στο Rialto Theatre - Θέατρο Ριάλτο, μας λέει πολλά και μας αποκαλύπτει διάφορα. Μας λέει τι θα δούμε φέτος, μας λέει τι άλλο θα συμβεί εκεί, μας λέει τι αλλάζει φέτος με τη συμπερίληψη του Φεστιβάλ στο Δίκτυο των Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μας απαντά κατά πόσο ανεβαίνει ο Κυπριακός Κινηματογράφος, ενώ μας δίνει και συμβουλές για να απολαύσουμε στο έπακρο την όλη διοργάνωση. Η City Free Press θα είναι και πάλι εκεί, ως περήφανος Χορηγός Επικοινωνίας. *Ευχαριστίες στο Jamie’s Italian για τη φιλοξενία, για τις ανάγκες της συνέντευξης. #city #rough #isffc19

Posted by City Free Press on Saturday, 5 October 2019



Λίγο πριν την επίσημη έναρξη στις 12 Οκτωβρίου (θα έχει διάρκεια μέχρι τις 18 Οκτωβρίου) στο Θέατρο Ριάλτο, μαζέψαμε 10 λόγους για τους οποίους πρέπει να είσαι παρών σε αυτό τον σημαντικό θεσμό.


15_OKT16_597_Short_Films.jpg


1. Μικρού μήκους κινηματογράφος, συμπυκνωμένος σε άρτιες συνθήκες προβολής

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί μέσα από ένα μεγάλο αριθμό υποβολών ενώ οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε μερικά από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης φέρνοντας στην Κύπρο ταινίες που έχουν διακριθεί παγκοσμίως!



2. Οι μεταμεσονύχτιες προβολές

Μετά το κυρίως πρόγραμμα, θα δούμε υπαίθριες προβολές στην οθόνη που θα στηθεί στην Πλατεία Ηρώων! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φέτος ένα ειδικό αφιέρωμα σε αφρικανικό κινηματογράφο (Focus on Africa), μια συλλογή ταινιών μικρού μήκους από κορυφαίους Γάλλους σκηνοθέτες που σημάδεψαν τη δεκαετία του ’90 (Auteurs of French Cinema), καθώς και ταινίες για γυναικεία θέματα (The Female Condition) και αφιέρωμα στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.



14_OKT17_027_Short_Films.jpg



3. Μη χάσεις δύο μικρού μήκους αριστουργήματα του ελληνικού σινεμά

Την ταινία μικρού μήκους Nimic του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και τέσσερις φορές προτεινόμενου για Βραβείο Όσκαρ, Γιώργου Λάνθιμου, και την ταινία Ηλεκτρικός Κύκνος της ανερχόμενης, πολυβραβευμένης σκηνοθέτιδας και προτεινόμενης για Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.

(Πλατεία Ηρώων, Υπαίθρια Προβολή, Τρίτη 15/10, 23:00)



15_OKT16_089_International_Short_Films_of_Cyprus_photo_by__Pavlos_Vrionides.jpg



4. Για όσους ενδιαφέρονται για τη σχέση Κινηματογράφου - Λογοτεχνίας:

Να βρεθείτε την Τετάρτη 17/10 στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό, όπου σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοτρόπιο, το Φεστιβάλ προσκαλεί το κοινό σε ένα λογοτεχνικό περίπατο στην τέχνη του Κινηματογράφου: 4 ταλαντούχοι Κύπριοι συγγραφείς - o Γιώργος Τριλλίδης, η Νάσια Διονυσίου, η Μαρία Πετρίδη, και η Ανθή Ζαχαριάδου, θα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο 4 ταινίες μικρού μήκους χωρίς διάλογο, διαβάζοντας ζωντανά, σε παράλληλη προβολή των ταινιών, το κείμενο που έχουν δημιουργήσει.




5. Αν είσαι επαγγελματίας του κινηματογράφου ή σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς επαγγελματικά

Τότε πρέπει σίγουρα να παρακολουθήσεις το πάνελ «Meet the Distributors», όπου διανομείς ταινιών μικρού μήκους και εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών που ειδικεύονται στην ανάπτυξη φεστιβαλικής στρατηγικής, θα παρουσιάσουν το έργο τους σε Κύπριους και ξένους σκηνοθέτες.



14_OKT17_032_Short_Films.jpg



6. Έλα να γνωρίσεις από κοντά προσωπικότητες από την ενεργή διεθνή κινηματογραφική κοινότητα.

Προσωπικότητες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είτε ως κριτική επιτροπή είτε ως διαγωνιζόμενοι σκηνοθέτες.


7. Το cool vibe με τα πράσινα neon lights που στήνεται στην πλατεία Ηρώων είναι αξεπέραστο!

Εδώ μπορείς να πιεις το ποτό σου, να απολαύσεις νόστιμο street food, και να αράξεις στους μεγάλους καναπέδες στο διάλειμμα από τις ταινίες!


13_OKT18_236_Short_Films.jpg


8. Party on!

Τη βραδιά έναρξης (12/10, 20:30) θα παρακολουθήσουμε το φαντασμαγορικό event που ανοίγει το Φεστιβάλ κάθε χρόνο, όπου οι θεατές θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο οπτικοακουστικό θέαμα, ένα 3D Mapping, που θα προβάλλεται επάνω στο κτίριο του Θεάτρου Ριάλτο, προτού περάσουν στην αίθουσα, για μια εβδομάδα ... από ταινία σε ταινία!


9. Δες τους νικητές!

Μετά τις τελευταίες προβολές, την Παρασκευή 18/10, μη χάσεις την τελετή βράβευσης που γίνεται υπαίθρια, μπροστά από το Θέατρο Ριάλτο σε μια ιδιαίτερα ευχάριστη τελετή, ενώ μετά μπορείς να παρακολουθήσεις και να χορέψεις με τα μουσικά βίντεο που θα προβάλλονται στην υπαίθρια οθόνη!


10. Όλα αυτά εντελώς δωρεάν!



15_OKT16_125_Short_Films.jpg




Το Φεστιβάλ σε αριθμούς:


0
ευρώ το εισιτήριο

1 λεπτό είναι η μικρότερη διάρκεια ταινίας που θα προβληθεί και 25 λεπτά είναι η μέγιστη διάρκεια ταινίας

11 κυπριακές ταινίες

60 συνολικά ταινίες θα διαγωνιστούν για τα μεγάλα βραβεία

3500 θεατές βρέθηκαν στην προηγούμενη (8η) έκδοση

7 παράλληλες εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την τέχνη του κινηματογράφου

5 κριτές αποτελούν την διεθνή κριτική επιτροπή που θα απονείμει τα βραβεία

7 φεστιβαλικές νύχτες

1 ταινία θα κερδίσει υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2020


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ