«Οι Πέτρες» στην κυπριακή διάλεκτο

Μια συμπαραγωγή της «ΣΚΗΝΗΣ 8» και του Θεάτρου ΑΝΤΙΔΟΤΟ.

Article featured image
Article featured image

Ποιοί είμαστε

Η «ΣΚΗΝΗ 8» δημιουργήθηκε από τους Αντρέα Μακρή (ηθοποιό), Ανδρέα Κούτσουμπα (ηθοποιό) και Πέννυ Φοινίρη (ηθοποιό) και επιχορηγείται ανάλογα με τη παραγωγή από τα σχέδια χορηγίας του ΘΟΚ.

Η «ΣΚΗΝΗ 8» βραβεύτηκε από τα βραβεία ΘΟΚ 2015-16 με το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης Εφηβικού Θεάτρου με τη πρώτη παραγωγή της «Παραμύθι για Δύο» σε σκηνοθεσία Αντρέα Μακρή.

Το Θέατρο ΑΝΤΙΔΟΤΟ ιδρύθηκε το 1999 και βραβεύτηκε από τα Βραβεία ΘΟΚ 2010-11 με το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης Εφηβικού Θεάτρου με το έργο «Ο Μίμος και η Μίμη» σε σκηνοθεσία Ξενάκη Κυριακίδη και ήταν υποψήφιο για Βράβευση με το ίδιο βραβείο για δύο παραγωγές ακόμα: «ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ» σε σκηνοθεσία Ξενάκη Κυριακίδη και «Μια Φορά και Ένα Κουτί» σε σκηνοθεσία Ξενάκη Κυριακίδη. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 30 θεατρικές παραγωγές για Παιδιά και Έφηβους και παρουσίασε τη δουλειά του σε πολλά Φεστιβάλ στο εξωτερικό.

petres1.jpg


Η παραγωγή μας

  • «ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ» είναι η δραματοποίηση μιας αληθινής ιστορίας. Δυο παιδιά-έφηβοι από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας ρίχνουν πέτρες «για πλάκα» από την υπέργεια διάβαση πάνω από ένα υπεραστικό δρόμο και σκοτώνουν ένα ανυποψίαστο οδηγό.

Τα δυο παιδιά κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας σε δικαστήριο τον Αύγουστο του 19994.

  • Το έργο γράφτηκε από τους ηθοποιούς/συγγραφείς/σκηνοθέτες Τομ Λύκος και Στέφο Νάντσου το 1996 με τη βοήθεια του Ντετέκτιβ Ντέϊβιντ Τζόουνς που ήταν ο ανακριτής της πραγματικής υπόθεσης.
  • Το έργο «ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ» εξετάζει περισσότερο τη νεανική παραβατικότητα, τις επιπτώσεις και τις πιθανότητες πρόληψης παρά τους χαρακτήρες των δυο παιδιών.
  • «ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνη του 1996 και από τότε δόθηκαν περισσότερες από 1000 παραστάσεις στην Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ. Αγγλία, Δανία, Νορβηγία και Ολλανδία. Το έργο μεταφράστηκε επίσης σε 25 διαφορετικές γλώσσες.
  • Το 1997 το έργο κέρδισε το NSW Frater Award for excellence in educational drama (Βραβείο Καλύτερου θεατρικού στην εκπαίδευση) και το 1998 πήρε το Drama Victoria Award για το καλύτερο θεατρικό για παιδιά από 9 χρονών και άνω (Στοιχειώδης και Μέση Εκπαίδευση). Το 1999 το έργο «ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ» εντάχθηκε στη διδακτέα ύλη των Γυμνασίων και Λυκείων της Αυστραλίας.
  • «ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ» είναι μια συμπαραγωγή της «ΣΚΗΝΗΣ 8» και του Θεάτρου Αντίδοτο που χρησιμοποιεί κύρια τη τεχνική του αυτοσχεδιασμού. Χρησιμοποιώντας το αρχικό κείμενο προσπαθήσαμε να «φέρουμε» όσο γίνεται την ιστορία των δυο παιδιών κοντά μας, δίπλα μας, εδώ στο νησί μας όπου σχεδόν πάντα οι συζητήσεις για μεγάλα θέματα (όπως η νεανική παραβατικότητα) γίνονται «κατόπιν εορτής» θέλοντας να τονίσουμε τη σημασία της πρόληψης.Χρησιμοποιώντας μόνο ελάχιστα σκηνικά, κοστούμια και υλικά προβάλλουμε περισσότερο το πρόβλημα παρά τη κακώς νοούμενη θεατρική αισθητική.

Πιστεύουμε βέβαια ότι η λιτότητα είναι μέρος της θεατρικής αισθητικής.

Είναι πολύ σημαντική επίσης η απόφαση μας να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των συγγραφέων που θέλουν τα δυο παιδιά να παίζουν και τους αντίστοιχους ρόλους των δυο αστυνομικών-ανακριτών.

Το πρώτο μέρος του έργου είναι γρήγορο και με πολλά κωμικά στοιχεία. Μετά και χωρίς να χάνει το ρυθμό του το έργο «θέτει» τα σκληρά του ερωτήματα.

petres3.jpg


Περίληψη του έργου

Με την έναρξη του έργου γνωρίζουμε δυο έφηβους, 13 και 15 χρονών (Στο πρωτότυπο κείμενο αναφέρονται σαν Shy Boy και Yahoo αλλά ποτέ στο έργο δεν αναφέρονται τα ονόματα τους που μπορεί να είναι οποιαδήποτε).

Κατά τη διάρκεια μιας τελείως «αναρχικής» μέρας τα δυο παιδιά εισβάλλουν σε μια αποθήκη για να κλέψουν σήματα από καινούργια αυτοκίνητα, μετά προσπαθούν να πυρπολήσουν ένα γάτο και τελικά φτάνουν σε μια γέφυρα όπου αποφασίζουν να ρίξουν πέτρες στα αυτοκίνητα για πλάκα. Μια από τις πέτρες σκοτώνει ένα οδηγό, ένα καθηγητή του Πανεπιστήμιου της Μελβούρνης.

Ο ένας από τους μικρούς αποφασίζει να παραδοθεί.

Στο δεύτερο μέρος του έργου παρακολουθούμε τη σύλληψη, την ανάκριση, τη δίκη και τελικά την ετυμηγορία στο δικαστήριο. Το έργο εξετάζει τη νεανική εγκληματικότητα, την αντιμετώπιση από το νόμο και τις πιθανές επιπτώσεις τόσο στις οικογένειες των παιδιών όσο και στην οικογένεια του θύματος.


Θέμα: Πρόθεση

Ένα από τα θέματα – κλειδιά που εξετάζεται στις ΠΕΤΡΕΣ είναι η πρόθεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δυο παιδιά ήταν υπεύθυνα για το ρίξιμο των πετρών από τη γέφυρα. Το ερώτημα είναι: Ήξεραν τις πιθανές επιπτώσεις από τη πράξη τους, και αν δεν τις ήξεραν μήπως θα έπρεπε να τις ξέρουν;

Η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα είναι κρίσιμη γιατί σε αυτή βασίστηκε η όλη διαδικασία κατά τη διάρκεια της δίκης. Αν πήγαν στη γέφυρα με τη πρόθεση να προκαλέσουν δυστύχημα τότε θα αντιμετώπιζαν τη κατηγορία του φόνου. Όταν κάποιος ρίχνει πέτρες «τυχαία» και για «πλάκα» τότε σίγουρα για το νόμο το αδίκημα είναι πολύ διαφορετικό.

**Το Κείμενο έχει διασκευαστεί στην Κυπριακή διάλεκτο **

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αντρέας Μακρής

Μετάφραση-Διασκευή: Ξενάκης Κυριακίδης

Μουσική: Δημήτρης Σπύρου

Βοηθός Σκηνοθέτης : Μικαέλλα Θεοδουλίδου

Σκηνικά-Κοστούμια: Θρασύβουλος ΚαλαϊτζίδηςΠαίζουν: Αντρέας Κουτσόφτας - Αλέξανδρος ΑχτάρΠαραστάσεις Λευκώσιας Πρεμιέρα 11, 13, 16, 18, 20 Οκτωβρίου, Θέατρο ΕγκώμιοΠρεμιέρα Λάρνακας 25 Οκτωβρίου "ΔHMOTIKO ΘEATPO ΛYKEIOY APAΔIΠΠOY TAΣOΣ MHTΣOΠOYΛOΣ"Παραστάσεις Λεμεσού 1, 2, 8, 9 Νοεμβρίου Θέατρο +εργείο

Τιμή εισιτηρίου 10€

Τηλ κρατήσεων: 99083551

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ