Νιώθεις τη σκόνη στην ατμόσφαιρα;

Ποιες οι μετρήσεις μέχρι στιγμής.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Tyson Dudley/UnsplashΑπό χθες οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα και μουντό καιρό. Και παρότι το πρωί, το τοπίο έμοιαζε καθαρό, εδώ και λίγη ώρα είναι εμφανές πως η σκόνη άρχισε να απλώνεται στο νησί.

Σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2019, στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του ΤΕΕ.

Επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.


Dust_Image_cover.jpg


Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 9:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

Λευκωσία: -- μg/m3

Λεμεσός: 145 μg/m3

Λάρνακα: 106 μg/m3

Πάφος: 122 μg/m3

Παραλίμνι: 45 μg/m3

Ζύγι: 71 μg/m3

Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 50 μg/m3


Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).


Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή «Air Quality Cyprus», η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ