Για πρώτη φορά στην Κύπρο η συγκλονιστική ταινία «Γυναίκες του 1915»

Σε πρώτη προβολή στην Κύπρο ένα ντοκιμαντέρ του που σκιαγραφεί απόλυτα το ιστορικό πλαίσιο και ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Article featured image
Article featured image

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα που σημάδεψε την αρμενική ιστορία και όχι μόνο, ξεκίνησε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Εκείνη την ήμερα, η τουρκική κυβέρνηση συνέλαβε, βασάνισε και εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες, περίπου 250 Αρμένιους διανοούμενους. Μετά από αυτό, ξεκίνησε ο διωγμός των Αρμενίων με πορείες θανάτου μέσω της Μεσοποταμίας, στην έρημο, χωρίς τροφή ή νερό.

Υπολογίζεται ότι τρία χρονιά μετά είχαν πεθάνει 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι.

Η Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πότε δεν παραδέχτηκε την Γενοκτονία των Αρμενίων, ακόμα και σήμερα αρνείται την ύπαρξη Γενοκτονίας και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε εξόντωση άλλα εκτοπισμός του αρμένικου πληθυσμού.

Το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο παρουσιάζει σε πρώτη προβολή στην Κύπρο το ντοκιμαντέρ του Αμερικανοαρμένιου σκηνοθέτη Bared Maronian, με τίτλο «Γυναίκες του 1915» (Women of 1915). Μια από τις ταινίες του που σκιαγραφούν απόλυτα το ιστορικό πλαίσιο και ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της Γενοκτονίας.


d3d93767-028d-4963-a403-5815fce42419.JPG


Ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει τις αμέτρητες ιστορίες εκείνων των Αρμένιων γυναικών, οι οποίες βίωσαν απίστευτες θηριωδίες, ωστόσο αντιστάθηκαν στη Γενοκτονία επιδεικνύοντας αξιόλογη ανθεκτικότητα. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι ιστορίες και όλων εκείνων των Αμερικανίδων, Σκανδιναβών, Ευρωπαίων και Καναδών γυναικών που συνέρρευσαν στα πεδία θανάτου της γενοκτονίας των Αρμενίων και βοήθησαν να σωθεί ένα έθνος.

«Το ντοκιμαντέρ εξιστορείται μέσα από τον χαρακτήρα της Μαρίας Γιάκομπσεν, μιας Δανής νοσοκόμας που αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η εμπειρία της Γιάκομπσεν με τους Αρμένιους ήταν γραμμική. Ήταν στη Δυτική Αρμενία κατά τη διάρκεια των σφαγών των Αρμενίων, βίωσε το μεγαλύτερο βάρος της γενοκτονίας με τους Αρμένιους και τελικά πέθανε και θάφτηκε στο Αρμενικό ορφανοτροφείο, τη “Φωλιά των Πουλιών” στο Λίβανο, ενώ φρόντιζε τα ορφανά της Αρμενίας», αναφέρει σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης. «Μια άλλη γυναίκα τού 1915 είναι η Αμερικανίδα Μέρι Λουίς Γράφαμ, εκπαιδευμένη δασκάλα, που αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση φοιτητών και δασκάλων στη Δυτική Αρμενία και πέθανε στη Σεβάστεια το 1921.

Προβάλλονται, επίσης, κάποιες Αρμένιες γυναίκες του 1915, όπως η Ντιάνα Αμπγκάρ, η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής στη σύγχρονη ιστορία, η Βικτόρια Αρτινιάν, γιαγιά του Στιβ Τζομπς, η Χατού νΓιαπουτζιάν, η οποία κουβαλούσε όπλα και πολέμησε σκληρά για να προστατεύσει τους ανθρώπους της και φυσικά τις ανυπεράσπιστες γυναίκες του 1915, όπως η Ορόρα Μαρντιγκανιάν, η ιστορία της οποίας μετατράπηκε σε επιτυχία του Χόλιγουντ το 1919, απλά για να ονομάσουμε μερικές…».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 19.30, στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ