Ιστορική φωτογραφία του 1960 με δύο κορίτσια να κρατάνε τη σημαία του νεοσύστατου κράτους

Την οποία ο φωτορεπόρτερ είχε δανειστεί από το Προεδρικό.

Article featured image
Article featured image


Τη φωτογραφία ανήρτησε χθες στο Facebook ο κύριος Ντίμης Πετρίδης, με αφορμή την επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας ανέφερε ότι δυστυχώς δεν είχε καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας. «Όταν έκλεισε η Ελευθεροτυπία στην Αθήνα, όπου εργαζόμουν, δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω το τυπωμένο αντίτυπο».


kypriaki simaia w.jpg



Πιο κάτω η ιστορία της φωτογραφίας, όπως την περιγράφει ο ίδιος:

1960. Ο παππούς μου, Δημητράκης Κωνσταντίνου Κουρουσιακλής, ως εκπρόσωπος του Associated Press στην Κύπρο, και ως φωτορεπόρτερ στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, κλήθηκε να φωτογραφίσει κάτι που να δηλώνει το νέο κράτος στον κόσμο.

Έντυσε δύο κορίτσια με την παραδοσιακή στολή και τις έβαλε να κρατάνε την νεοσύστατη τότε σημαία, που δανείστηκε από το προεδρικό.

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο. Το κορίτσι στα δεξιά που κρατάει τη σημαία της Κύπρου, είναι η μητέρα μου.

Δυστυχώς, δεν έχω αντίγραφο αυτού του κειμηλίου στο αρχείο μου, μιας και ο παππούς μου άφησε όλο του το αρχείο είτε στον φιλελεύθερο (που κάηκε στην φωτιά που κατέστρεψε τότε την εφημερίδα), είτε μέρος αυτού, στον Μπάμπη Αβδελόπουλο, ο οποίος μου είχε πεί ότι ίσως και να την είχε, αλλά ποτέ δεν έμαθα.

Αυτό το αντίγραφο που αναρτώ, είναι από το πρωτοσέλιδο του Φιλελεύθερου το 1960, το οποίο εγώ προσωπικά είχα σκανάρει. Προσπάθησα να διορθώσω όλες τις ατέλειες που άφησε ο χρόνος και είχε δημοσιευτεί σε ένα ειδικό ένθετο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία στην Αθήνα, όταν εργαζόμουνα εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ