Αναστάτωση και διχασμό έχει προκαλέσει η δημοσίευση μίας νέας μεγάλης διεθνούς μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.
H αμφιλεγόμενη μελέτη κρίνει πως είναι ανεπαρκή τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα πως η κατανάλωσή του κρύβει κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια. Η νέα έρευνα κατέληξε στο ανατρεπτικό συμπέρασμα πως όσοι μειώνουν ή κόβουν αυτά τα κρέατα, φαίνεται να έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους. Η μελέτη, η οποία διαφωνεί με τις περισσότερες μεγάλες οργανώσεις στον πλανήτη, λέει ότι τα στοιχεία είναι αδύναμα και ότι κάθε κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων είναι μικρός.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν επαινέσει την αξιολόγηση, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό.
Αν και η έρευνα μπορεί να χαροποιήσει τους φανατικούς του κρέατος, θα φέρει σύγχυση στο ευρύτερο κοινό που βλέπει τους επιστήμονες κατά καιρούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε θέματα διατροφής, καθώς το κόκκινο κρέας δεν είναι η μοναδική υπό αμφισβήτηση περίπτωση (βλ. αλάτι, λίπη, υδατάνθρακες κ.α.).
Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το βοδινό, το αρνί, το χοιρινό, το μοσχάρι και το κρέας ελαφιού και ζαρκαδιού. Το κοτόπουλο, η πάπια και τα πουλερικά εξαιρούνται. Το επεξεργασμένο κρέας έχει τροποποιηθεί για να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του ή να αλλάξει γεύση και οι κύριες μέθοδοι είναι το κάπνισμα ή η προσθήκη αλατιού και συντηρητικών.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η κυρίαρχη επιστημονική συμβουλή και από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να μην τρώνε πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, επειδή περιέχουν κορεσμένα λίπη και συντηρητικά. Όμως η νέα έρευνα ουσιαστικά εγείρει βάσιμες αμφιβολίες κατά πόσο τα εμπειρικά στοιχεία επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.
Αμέσως ξέσπασε επιστημονική διαμάχη, με άλλους επιστήμονες να κατηγορούν τους ερευνητές για λανθασμένα και επικίνδυνα συμπεράσματα που αθωώνουν κακώς το κόκκινο κρέας.
Η τριετούς διάρκειας μελέτη από 14 ερευνητές σε επτά χώρες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Σύμφωνα με τον Τζόνστον, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια». «Από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή», πρόσθεσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010.
Mε πληροφορίες από BBC/ ΑΠΕ-ΜΠΕ