Ο «Θησέας» είναι το πρώτο έντονο καιρικό σύστημα που θα επηρεάσει την Κύπρο τις επόμενες ώρες

Πιθανή εξέλιξή του σε μεσογειακό κυκλώνα

Article featured image
Article featured image

Η κυκλογένεση (δημιουργία χαμηλού) νότια της Κύπρου άρχισε ήδη να επηρεάζει το νησί μας, με τοπικού χαρακτήρα βροχές, με αρκετές περιοχές στα ορεινά/ημιορεινά να έχουν καταγράψει μεγάλα ύψη βροχής (πέραν των 30-40 χιλιοστών). Προοδευτικά, από αργά το απόγευμα αναμένεται γενίκευση των φαινομένων από τα νότια.

Το kitasweather.com, βάσει και προηγούμενων προβλέψεών του, αναφέρει πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μεσογειακός κυκλώνας (Medicane) στην περιοχή μας.

Άρχισαν αρκετά προγνωστικά μοντέλα να παρουσιάζουν σημάδια ότι το χαμηλό βαρομετρικό νότια μας θα εξελιχθεί σε μεσογειακό κυκλώνα. Μελετώντας την συνοπτική κατάσταση της περιοχής, διακρίνουμε ότι ιδιαίτερα ψυχρή λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τα θερμά νερά της ανατολικής Μεσογείου (26-27 βαθμοί Κελσίου) και την χαμηλή διάτμηση ανέμου (που έχει τάσεις περαιτέρω εξασθένισης), θα υποστηρίζουν την εξέλιξη του χαμηλού σε μεσογειακό κυκλώνα.


image-77-1024x698.png


Αν όντως έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι ο ανατολικότερος μεσογειακός κυκλώνας από τότε που υπάρχουν στοιχεία και παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον την όλη εξέλιξη.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, η περιοχή μας θα επηρεαστεί από πιο ενισχυμένο ανατολικό/βορειοανατολικό ρεύμα αέρα απ’ ότι αναμενόταν, αφού σε μεσογειακούς κυκλώνες, οι ισχυρότεροι άνεμοι παρατηρούνται περιμετρικά αυτού και όχι περιμετρικά του ματιού, όπως συμβαίνει στους τροπικούς κυκλώνες.

Επίσης, σε μια τέτοια εξέλιξη, κυρίως στο νότιο 1/3 του νησιού θα επηρεαστεί από τις “εξωτερικές ζώνες” (outer bands), με διαδοχικές καταιγίδες να επηρεάζουν τις συγκεκριμένες περιοχές. Να σημειώσουμε ότι αν όντως εξελιχθεί σε μεσογειακό κυκλώνα, ίσως απομακρυνθεί από την περιοχή μας νωρίτερα απ’ ότι αναφέρουμε σε προηγούμενα δελτία.

*Μέχρι στιγμής δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας αφού έχουν βγει σχετικές προειδοποιήσεις και όλη η κατάσταση παρακολουθείται εκτενώς για να ενημερώνεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ