Νεκρός και ο διάδοχος του αρχηγού των ISIS

Η πανηγυρική ανακοίνωση του Ντόναλτ Τράμπ.

Article featured image
Article featured image

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι και ο διάδοχος του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι στην ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους είναι επιβεβαιωμένα νεκρός.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον θάνατο του ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε το μεσημέρι στο Twitter πως και ο «νο1 αντικαταστάτης» του αλ Μπαγκντάντι εξουδετερώθηκε από δυνάμεις των ΗΠΑ.



«Μόλις επιβεβαίωσα ότι και ο Νο 1 αντικαταστάτης του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε από Αμερικανικούς στρατιώτες. Πιθανότατα θα αναλάμβανε την ηγεσία. Τώρα είναι επίσης νεκρός!» έγραψε στον λογαριασμό του ο Ντόναλντ Τραμπ αποφεύγοντας να κατονομάσει τον εξουδετερωμένο στόχο.

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έπεσε νεκρός μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του αμερικανικού στρατού στη βόρεια Συρία, αλλά μήνες πριν τον θάνατό του, είχε προλάβει να εκχωρήσει αρκετές αρμοδιότητες σε έναν πρώην αξιωματούχο του ιρακινού στρατού.

Όπως μετέδιδε χθες το Newsweek, ο Αμπντουλάχ Καρντάς, γνωστός και ως Χάτζι Αμπντουλάχ αλ-Αφάρι, που φέρεται να είναι πρώην αξιωματούχος του ιρακινού στρατού επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεΐν είχε ήδη αναλάβει από τον Αύγουστο επαυξημένα καθήκοντα. Για την ώρα ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα του «διαδόχου» στον οποίο αναφέρεται ο Τραμπ.

«Το τελευταίο διάστημα, ο Μπαγκντάντι δεν είχε ενεργή, καθημερινή εμπλοκή στις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους, ο ρόλος του ήταν περισσότερο συμβολικός» δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος της μυστικής υπηρεσίας στο Newsweek, μιλώντας για τη διάδοχη κατάσταση στην «πυραμίδα» της εξουσίας των τζιχαντιστών.

Αναλυτές περιέγραφαν τον Καρντάς ως αυταρχικό άτομο, ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των μελών του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να είχε αναλάβει και την εξουδετέρωση όσων διαφωνούσαν με τον τρόπο ηγεσίας του αλ Μπαγκντάντι.

Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ