Η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων μείωσε δραματικά τις αυτοκτονίες, σύμφωνα με μελέτη

Οι ειδικοί, παρόλα αυτά, προειδοποιούν για το ομοφοβικό στίγμα που εξακολουθεί να υπάρχει.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το να επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, έχει βοηθήσει στη μείωση του ποσοστού των αυτοκτονιών ανάμεσα στις σκανδιναβικές χώρες, ανάμεσα στους gay άντρες και τις λεσβίες.

Συγκρίνοντας τις χρονικές περιόδους 1989 - 2002 και 2003 - 2016, σε Δανία και Σουηδία, καταγράφεται ποσοστό μείωσης της τάξης του 46% σε σχέση με τις αυτοκτονίες ανθρώπων που είναι παντρεμένοι με άτομα του ιδίου φύλου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση του στίγματος γύρω από τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ήταν πιθανότατα ένας από τους λόγους της πτώσης του ποσοστού.

«Το να είσαι παντρεμένος είναι κάτι που σε προστατεύει από τις αυτοκτονίες», δηλώνει η Annette Erlangsen, επιστήμονας στο Δανέζικο Ινστιτούτο Ερευνών για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών. «Νομιμοποιώντας τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και θεσπίζοντας άλλα υποστηρικτικά νομοθετικά μέτρα, θα μπορούσε πραγματικά να μειωθεί το στίγμα για τις διάφορες μειονότητες σε σχέση με τη σεξουαλικότητα».

Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου νομιμοποιήθηκε το 2009 στη Σουηδία και το 2012 στη Δανία. Τα σύμφωνα συμβίωσης είναι πλέον νόμιμα σε 27 χώρες, εκ των οποίων 16 στην Ευρώπη. Το Εκουαδόρ είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση κράτους που το επέτρεψε, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Παρόλα αυτά, το ποσοστό των παντρεμένων ομοφυλόφιλων που αφαιρούν τη ζωή τους εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από διπλάσιο σε σχέση με τους στρέιτ παντρεμένους που αυτοκτονούν, και για τις δύο περιόδους που μελετήθηκαν, και αυτό είναι ένα σημείο που ενισχύει τις έρευνες από άλλες χώρες οι οποίες δείχνουν όντως μια ψηλότερη συχνότητα για απόπειρες αυτοκτονίας από τα LGBT+ άτομα.

Ειδικά οι νεαροί LGBT + άνθρωποι έχουν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν από ότι οι straight συνομήλικοί τους, σύμφωνα με 35 μελέτες από 10 χώρες που εκπονήθηκαν από ερευνητές το 2018.

Παρά τη φήμη της Σκανδιναβίας ως προοδευτικού ηγέτη για τα δικαιώματα LGBT, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε μόλις τον Οκτώβριο, και στην οποία ερωτήθηκαν σχετικά 62.000 Δανοί, αποκάλυψε ότι σχεδόν ένας στους τρεις άνδρες θεωρούν ότι το σεξ μεταξύ δύο ανδρών είναι ηθικά λανθασμένο.


Πηγή: independent

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ