Εμπόριο «χρυσών διαβατηρίων» σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Λονδίνο

Εκτενές ρεπορτάζ σε φιλανδική εφημερίδα, μεγάλης κυκλοφορίας, και η αναφορά στην Κύπρο -που ήταν παρούσα!

Article featured image
Article featured image


Μάλτα, Μαυροβούνιο, Αγία Λουκία και Κύπρος ήταν ανάμεσα στις χώρες που πουλούσαν υπηκοότητες.


Εκτενές ρεπορτάζ σε φιλανδική εφημερίδα, μεγάλης κυκλοφορίας, έγινε χθες (17/11), σχετικά με συνέδριο που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Λονδίνο, από την εταιρεία Henley & Partners, με σκοπό το εμπόριο διαβατηρίων, αλλά και το πώς μπορεί κάποιος πλούσιος να αγοράσει υπηκοότητα άλλης χώρας, για να αποκτήσει πρόσβαση σε όλο τον κόσμο.

Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε για 13η φορά, όπως αναφέρει η φιλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, βρέθηκαν μερικοί από τους πλούσιος ανθρώπους του κόσμου, αλλά και πρωθυπουργοί, πρέσβεις και άλλοι εκπρόσωποι χωρών, όπως η Μάλτα, το Μαυροβούνιο, η Αγία Λουκία και η Κύπρος, ανταλλάζοντας τις υπηκοότητές τους με επενδύσεις.

Στη διοργάνωση υπολογίζεται πως συμμετείχαν περί τα 300 άτομα, τα οποία πλήρωσαν για την είσοδό τους 1500 ευρώ, ενώ η φετινή διοργάνωση διαφημίστηκε αρκετά, εν αντιθέσει με το παρελθόν, για να είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο επιδραστική.

Τα χρυσά διαβατήρια, επί της ουσίας, αποτελούν τον σύντομο δρόμο πλούσιων επενδυτών, για είσοδό τους στην Ευρώπη, είτε ως ευρωπαίοι πολίτες είτε ως κάτοχοι ευρωπαϊκού διαβατηρίου. Όπως είναι δομημένο το σύστημα σήμερα, επιτρέπει σε κάποιον να διεκδικήσει ευρωπαϊκή ιθαγένεια, εάν επενδύσει ένα αξιοσέβαστο ποσό σε μία χώρα που πουλά διαβατήρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικρίνει σκληρά την πολιτική των «χρυσών διαβατηρίων», η οποία, όπως αναφέρει, αποτελεί μία πρακτική που ανοίγει τις πόρτες στο έγκλημα. Το σύστημα πώλησης διαβατηρίων είναι νόμιμο, ωστόσο, σύμφωνα με την Ε.Ε., το ποιόν των νέων επενδυτών που λαμβάνουν σήμερα ιθαγένεια, συχνά δεν εξετάζεται ενδελεχώς ούτως ώστε να αποφευχθούν τα ρίσκα.


3500.jpg



Πόσο πάει η ιθαγένεια;

Για να αποκτήσεις ιθαγένεια για το νησί της Αγίας Λουκίας στην Καραϊβική, στο εν λόγω συνέδριο, έπρεπε να επενδύσεις πάνω από 90 χιλιάδες ευρώ. Ένα διαβατήριο που σου προσφέρει πρόσβαση σε πάνω από 145 χώρες, χωρίς βίζα, όπως ευρωπαϊκές και όσες βρίσκονται στη ζώνη Schengen. «Η Αγία Λουκία ψάχνει για νέους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από όλα αυτά που το νησί μπορεί να προσφέρει», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Allen Chastanet, σύμφωνα με τη The Guardian. Ωστόσο, όσοι επενδύσουν στη χώρα, δεν χρειάζεται να μετακομίσουν εκεί, για να κατέχουν την υπηκοότητα.

Η υπηκοότητα του Μαυροβουνίου, η οποία επίσης ήταν διαθέσιμη για πώληση στο συνέδριο, μπορεί να αποκτηθεί επενδύοντας 100 χιλιάδες ευρώ σε κυβερνητικά έργα ή αγοράζοντας ακίνητη περιουσία αξίας 250 χιλιάδων ευρώ.

Η ευρωπαϊκή Κύπρος, ζητά επένδυση αξίας των 2 εκατομμυρίων ευρώ, για να δώσει διαβατήριο.

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, η Věra Jourová, περιέγραψε την πώληση διαβατηρίων ως επικίνδυνη, προβληματική και άδικη. «Πρέπει να κλείσουμε τις πόρτες στα βρώμικα λεφτά. Όταν αυτά φτάνουν σε μία χώρα, εύκολα μπορεί να διοχετευθούν και στις υπόλοιπες», έγραψε στην έκθεσή της. «Τα ‘χρυσά διαβατήρια’ ενέχουν ρίσκα σε σχέση με την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρημάτων, τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή».

Η Ε.Επ. κάλεσε τα μέλη της να γίνουν πιο αυστηρά στους κανονισμούς παραχώρησης ιθαγένειας και να δρουν με περισσότερη διαφάνεια. Κάτι το οποίο αν δεν πράξουν, η Επιτροπή θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα. Παρόλα αυτά, η ευρωπαϊκή ανταλλαγή διαβατηρίων, δεν φαίνεται να μειώνεται.

Σύμφωνα με τους Forbes, η Κύπρος έχει κερδίσει 6,6 δισεκατομμύρια από τις επενδύσεις, μέσω των πωλήσεων διαβατηρίων. Τον περασμένο Ιούλιο, η εταιρεία, Knightsbridge Capital Partners, η οποία ασχολείται με την πώληση «χρυσών διαβατηρίων», ανέφερε στο Forbes πως η ζήτηση για την αγορά διαβατηρίων αυξάνεται ετήσια κατά 70%.

Κάποιες χώρες, πρόσφατα έθεσαν αυστηρότερα κριτήρια στην έκδοση διαβατηρίων, έστω και ετεροχρονισμένα. Η Κύπρος, για παράδειγμα, ανακοίνωσε το Νοέμβριο πως θα ανακαλέσει 26 υπηκοότητες επειδή οι κάτοχοί τους δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Διαβατήρια που δόθηκαν σε Ρώσους, Καμποτζιανούς, Κινέζους, Μαλαισιανούς και Ιρανούς εκατομμυριούχους. «Ήταν λάθος να μην έχουμε κριτήρια για επενδυτές υψηλού κινδύνου στο παρελθόν”, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στο BBC, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιοι ήταν οι κανόνες που παραβιάστηκαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μολδαβία, η κυβέρνηση της οποίας αποφάσισε το καλοκαίρι που μας πέρασε πως θα σταματήσει να προσφέρει «χρυσά διαβατήρια» σε όλους, αναφέρει το Forbes.



Το ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της φιλανδικής εφημερίδας:

zdgv.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ