Για ποιο λόγο ο Τσιτσιπάς διαμένει στο Μόντε Κάρλο;

Όλοι υποψιαζόμαστε με πόσο κόπο και θυσίες κατάφερε ο σπουδαίος αυτός αθλητής να φτάσει στην κορυφή, κερδίζοντας τον «τελικό των τελικών».

Article featured image
Article featured image

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο ίδιος είχε δηλώσει επακριβώς: «Το ότι τον είχα μαζί μου (σ.σ. εννοεί τον πατέρα του) με βοήθησε πολύ, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ταξιδεύω με κάποιον άγνωστο. Όμως, για να είναι δίπλα μου, ούτε εκείνος ούτε εγώ έβλεπα την υπόλοιπη οικογένειά μου, και υπήρχαν και οικονομικά προβλήματα. Το κόστος των ταξιδιών είναι πολύ μεγάλο, και δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία (σ.σ. αντισφαίρισης) ή κάποιον άλλον φορέα. Ευτυχώς, η αδελφή της μητέρας μου μπόρεσε να μας βοηθήσει, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ευγνώμων».


Γνωρίζοντας όλα αυτά, αξίζει να πούμε άλλο ένα μεγάλο μπράβο στον σπουδαίο αυτό τενίστα!


Ο οποίος, όπως μαθαίνουμε από την επίσημη σελίδα του ATP Finals (που μόλις κατέκτησε), έχει δηλωμένο ως τόπο καταγωγής του το Monte Carlo.

tsitsibus monte.jpg


Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους 4 από τους Top 8 τενίστες του κόσμου οι οποίοι συμμετείχαν στο τουρνουά: Djokovic (No2), Medvedev (No4), Zverv (No 7) και Berrettini (No8).

Δεν γνωρίζουμε γιατί ο Έλληνας άσσος δηλώνει ως τόπο διαμονής το Monte Carlo, σίγουρα πάντως αυτό που γνωρίζουμε είναι πως θεωρείται ο φορολογικός παράδεισος των πλουσίων, και κυρίως των αθλητών, ενώ παράλληλα είναι και ένα υπέροχο μέρος για να μένεις.

Εξ ου και αρκετοί παίκτες του τένις επιλέγουν ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό.

Όπως και να ‘χει, όποιος κι αν είναι ο λόγος που Τσιτσιπάς δηλώνει ως διαμονή το Μόντε Κάρλο, ένα point το έχει ο κύριος που έκανε το παρακάτω σχόλιο κάτω από το συγχαρητήριο tweet του Έλληνα Πρωθυπουργού.

tsitsibus sxolio.png

«Καλά έκανε ο πρωθυπουργός να χαιρετίσει αλλά εκείνο που πρέπει να κάνει είναι ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για αυτούς τους αθλητές που είναι παράλογο να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Με στεναχώρησε που είδα να γράφει τόπος διαμονής Μόντε Κάρλο ενώ του Τιμ η Αυστρία. Δε φταίει ο Στέφανος αλλά το κράτος. Αν τον φορολογούσαν Ελλάδα θα του έμεναν λιγότερα από ότι του Τιμ».



Τι συμβαίνει με τη φορολογία στο Monte Carlo

Από το 1869, το Monte Carlo θεωρείται φορολογικός παράδεισος, χωρίς καθόλου εισφορές από τους κατοίκους του, ανεξάρτητα από το εισόδημα τους. Για να θεωρείσαι κάτοικος του πριγκιπάτου πρέπει απαραίτητα να ζεις εκεί για τουλάχιστον 6 μήνες και μια μέρα τον χρόνο. Οπότε, οι περισσότεροι παίκτες του τένις οι οποίοι όλο τον χρόνο είναι σε τουρ, ξοδεύουν πολύ λιγότερο χρόνο στο Monte Carlo.

Και παρόλο που η φορολογία είναι από τις πιο χαμηλές σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι απίστευτο πόσο ακριβή είναι η ζωή εκεί. Συγκεκριμένα, μιλάμε για μια από τις πιο ακριβές αγορές ακινήτων στον κόσμο. Το 2012 η μέση τιμή για κάθε τ.μ. ήταν στα $58000. Οπότε, οι τενίστες που ζουν εκεί βρίσκουν πιο συμφέρουσα τη λύση της επένδυσης έτσι ώστε να γλυτώσουν τη φορολογία. Αν όμως σκεφτείς για τι ύψους εισοδήματα μιλάμε σε σχέση με τους παίκτες του τένις, τα $5 που χρειάζονται για ένα σπίτι δεν είναι και τόσο πολλά…

Για παράδειγμα, όπως δημοσίευσε το Forbes φέτος το καλοκαίρι, ο Φέντερερ για τη χρονιά 2018 κέρδισε το ποσό των 93,4 εκ. δολ., από τα οποία τα 7,4 είναι από τουρνουά και τα υπόλοιπα 86 από χορηγούς και άλλες πηγές. Από το τένις στην 17η θέση της λίστας του Forbes είναι και ο Νόβακ Τζόκοβιτς με 50,6 εκ. δολ. και στην 35η ο Κέι Νισικόρι με 37,3. Ο Ναδάλ είναι στην 37η με 35 εκ.

tsitsibus 2.jpg


Να θυμίσουμε, τέλος, πως αρχές του χρόνου, στη φάση της διοργάνωσης του Australia Open, ο Τσιτσιπάς δήλωνε ως τόπο διαμονής του (στην επίσημη σελίδα του Australian Open) τη Λευκωσία. Επίσης, στη σελίδα του στο Facebook αναφέρεται ως τόπος διαμονής η Βουλιαγμένη Αττικής…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ