Πέραν, όμως, από τα προφανή, μέσα από το διάρκειας 4:30 λεπτών βίντεο, προκύπτουν διάφορα άλλα ερωτήματα, τα οποία αφορούν πρωτίστως την Αστυνομία και έπειτα τον κάθε έναν από εμάς.
Η CITY επικοινώνησε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, θέτοντας 6 ερωτήματα που προέκυψαν μέσα από το ολιγόλεπτο, viral, βίντεο.
Είναι σωστό οι αστυνομικοί της τροχαίας που σταματούν αυτοκίνητα για έλεγχο, να το κάνουν σε εξόδους στον αυτοκινητόδρομο, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη διέλευση;
Οι αστυνομικοί μπορούν να διενεργούν ελέγχους σε όποιο σημείο κρίνουν απαραίτητο. Πολλές φορές επιλέγονται σημεία τα οποία είναι υψηλής επικινδυνότητας για ατυχήματα, εκτός, όμως, από ελέγχους ταχύτητας, γίνονται έλεγχοι και για έγγραφα και άδειες.
Είναι υποχρεωμένοι να μας επιδεικνύουν ταυτότητα μόλις μας σταματήσουν; Αν δεν φαίνεται ο αριθμός τους ή το σήμα της αστυνομίας πάνω στη στολή τους, πώς θα αναγνωρίσουμε ότι είναι αστυνομικοί;
Ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να επιδείξει ταυτότητα, όταν κάνει έλεγχο φορώντας πολιτικά. Όταν είναι με τη στολή του, ο αστυνομικός και υπάρχει και περιπολικό στο σημείο, δεν υπάρχει ανάγκη άλλης απόδειξης.
Ενδείκνυται να απευθύνονται στους πολίτες χρησιμοποιώντας τον πληθυντικό;
Οι οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας, προς όλο το Σώμα, είναι πως πρώτιστο μέλημα της αστυνομίας είναι η ευγένεια και η υπομονή απέναντι σε όλους τους πολίτες.
Σε ποια περίπτωση μπορούν να ανοίξουν την πόρτα ενός αυτοκινήτου (όπως φαίνεται στο βίντεο);
Ένας αστυνομικός έχει δικαίωμα να διενεργήσει έλεγχο σε όποιο «τόπο» έχει την υποψία πως διαπράχθηκε κάποιο αδίκημα. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και ένα αυτοκίνητο που κινείται σε δημόσιο χώρο. Για οικίες, οι κανονισμοί είναι διαφορετικοί.
Απαγορεύεται ένας οδηγός να έχει ανοικτή κάμερα μέσα στο αυτοκίνητο και να βιντεοσκοπεί το ταξίδι του;
Δεν απαγορεύεται να υπάρχει ανοιχτή κάμερα εντός του αυτοκινήτου, νοουμένου ότι αυτή δεν επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης και δεν αποσπά την προσοχή του οδηγού. Ουσιαστικά, δεν απαγορεύεται να βιντεογραφεί κάποιος σε δημόσιο χώρο. Απαγορεύεται, όμως, να βιντεογραφείς κάποιον, οποιοδήποτε, χωρίς τη θέλησή του. Όταν το άλλο πρόσωπο δεν συνηγορεί στην βιντεογράφισή του, είτε είναι αστυνομικός είτε απλός πολίτης, κανείς δεν δικαιούται να τον βιντεοσκοπήσει.
Κατά τη διάρκεια ενός ενδεχόμενου ελέγχου από την αστυνομία είναι υποχρεωμένος να έχει κλειστή την κάμερα;
Ισχύουν όσα σας ανέφερα πιο πριν. Χωρίς τη θέληση του άλλου προσώπου, απαγορεύεται. Εάν ο αστυνομικός δώσει την άδειά του για βιντεοσκόπηση, εν ώρα ελέγχου, τότε ναι, μπορεί να γίνει, αλλά χωρίς την άδεια, δεν δικαιούται η κάμερα να βιντεογραφεί, έστω και αν δεν φαίνεται πρόσωπο και ακούγεται μόνο φωνή.
Τι αναφέρεται στο κατηγορητήριο
Η υπόθεση εκτυλίχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, ο οδηγός κατηγορείται για επίθεση κατά αστυνομικού και για άρνησή του να προβεί σε έλεγχο αλκοόλης όπως του ζητήθηκε, πράξη η οποία θεωρείται ποινικό αδίκημα. Το δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση της υπόθεσης, τέλη Ιανουαρίου του 2020.