Η οδός Ανεξαρτησίας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο, υπαίθριο Mall

Ο πιο εμπορικός δρόμος της Λεμεσού βάζει φρένο στα αυτοκίνητα και πεζοδρομείται, για να ενωθεί με το παραλιακό μέτωπο.

Article featured image
Article featured image

Μια συζήτηση που εδώ και δεκαετίες απασχόλησε τόσο τους δημότες όσο και τις τοπικές Αρχές, φαίνεται να ρίχνει αυλαία, με τον Δήμαρχο και τους Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρούν, βάσει του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), σε πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας θέλοντας να δημιουργήσουν ένα μεγάλο, υπαίθριο mall, με εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλους χώρους αναψυχής, χωρίς αυτοκίνητα να παραβιάζουν το αστικό τοπίο.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Ραφαηλίας Μενελάου στην Εφημερίδα Λεμεσός, τον περασμένο Ιούνιο, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση μελέτης ΣΒΑΚ, από ανεξάρτητους συμβούλους σε Κύπρο, Γερμανία και Ελλάδα, με στόχο την πλήρη αναβάθμιση των δημοσίων μεταφορών εντός της πόλης, αλλά και την πλήρη απεξάρτηση του ιστορικού κέντρου από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα.

«Ο Δήμος θα βγει μπροστά για να ‘δουλέψει’ το ΣΒΑΚ στην πόλη. Θέλει πολιτικές αποφάσεις με τόλμη και αποφασιστικότητα για να υλοποιηθεί. Σας θυμίζω ότι, όταν ήμουν Υπουργός Συγκοινωνιών πήραμε την απόφαση για δημιουργία ενός ΣΒΑΚ στην Λεμεσό», ανέφερε ο Νίκος Νικολαΐδης.

Η οδός Ανεξαρτησίας θα λειτουργεί ως μια γραμμική πλατεία κοντά στην παραλία, η οποία θα χρησιμοποιείται για ψώνια, βόλτα και συνάθροιση.


Τι προνοεί το φιλόδοξο, αυτό, σχέδιο

Μεταξύ άλλων, το ΣΒΑΚ περιλαμβάνει την εκτεταμένη πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου μαζί με μονοδρομήσεις σε κάποιες οδούς (ανατολικά και δυτικά της Ανεξαρτησίας) οι οποίες θα επιτρέπουν την πρόσβαση οχημάτων. Μεταξύ των οδών που προβλέπονται να πεζοδρομηθούν είναι η οδός Ανεξαρτησίας, παραδοσιακά μια εμπορική οδός που ενώνεται με την παραλιακή λεωφόρο.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται (μαζί με την πεζοδρόμηση) η χρήση της οδού Ανεξαρτησίας μόνο για λεωφορεία (με κεντρική αποκλειστική λωρίδα) από την οδό Θεμιστοκλέους προς τα βόρεια (μέχρι την οδό Γλάδστωνος), έτσι ώστε η πορεία αυτή να αποτελεί την έξοδο των λεωφορείων από τον Κεντρικό Σταθμό Λεωφορείων (ΚΣΛ) στην οδό Θεμιστοκλέους. Η είσοδος των λεωφορείων προς το νέο ΚΣΛ θα γίνεται από την οδό Κανάρη (πάροδος της οδού Ελλάδος) η οποία θα επιτρέπεται μόνο για λεωφορεία.

«Με δεδομένη τη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος μέσω της πεζοδρόμησης, της φύτευσης δένδρων, της τοποθέτησης παγκακιών και μέσων σκίασης, αναμένεται να ευνοηθεί θετικά η εμπορικότητα της οδού, καθώς θα λειτουργεί ως ένα ‘ανοικτό mall’», ανέφερε στην «Λεμεσός», ο συντονιστής (εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής που είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων) της μελέτης του ΣΒΑΚ Δρ. Δημήτρης Δημητρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ