Η κακοποίηση γυναικών μέσα από τις ακτινογραφίες τους

Μία γιατρός δημοσιεύει την καθημερινή φρίκη που αντιμετωπίζει, από γυναίκες που έχουν δεχτεί την αγριότητα των «ανδρών τους».

Article featured image
Article featured imageΑπό τον Δεκέμβριο του 1991, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 25η Νοεμβρίου θεωρείται «Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών». Με αυτόν τον τρόπο ο Οργανισμός υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού του φαινομένου που ακόμη ταλανίζει όλες τις κοινωνίες, ακόμη και τις πιο εξελιγμένες.

Με την ευκαιρία αυτή, στο μιλανέζικο νοσοκομείο Σαν Κάρλο και με πρωτοβουλία της ιατρού Μαρία Γκράτσια Βανταντόρι, 59 ετών, χειρουργού επί 26 χρόνια εκεί, γίνεται έκθεση ακτινογραφιών γυναικών οι οποίες προσήλθαν στο νοσοκομείο κατόπιν σοβαρού τραυματισμού τους.


1a.jpg
Σπασμένη ΚνήμηΟι ακτινογραφίες, λέει η ιατρός στη ρεπόρτερ της La Repubblica, δείχνουν την οικογενειακή βία που υφίστανται οι γυναίκες. «Εδώ είναι η καθημερινή φρίκη που αντικρίζουμε στα έκτακτα περιστατικά. Συχνά οι τραυματισμένες γυναίκες δεν έχουν τη δύναμη να πουν τι τους έχει συμβεί, αλλά τα σώματά τους και τα τραύματά τους μιλούν από μόνα τους».

Η ιατρός περιγράφει τα συνήθη: «Σπασμένα οστά σε μύτη, χέρια, πόδια, πληγές από μαχαιριές, εγκαύματα, μελανιές και άλλα σημάδια στραγγαλισμού». Αλλά και τα ασυνήθη: «Μέχρι και με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη της μας ήρθε μια γυναίκα».

Έτσι η Βανταντόρι αποφάσισε να εκθέσει «εικόνες από έναν αόρατο πόλεμο που διεξάγεται καθημερινώς πίσω από τους τοίχους των σπιτιών», δηλαδή τις ανώνυμες ακτινογραφίες οι οποίες δείχνουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι γυναίκες «από συζύγους, πρώην συζύγους, συντρόφους».karpos.jpg
Σπασμένος καρπόςΗ ρεπόρτερ του ιταλικού φύλλου χαρακτηρίζει την έκθεση «ακραία και τραγική». «Ολα αυτά τα χρόνια στην πρώτης γραμμής κλινική ιατρική, έχω δει χιλιάδες ακτινογραφίες γυναικών με κάθε είδους τραύματα, ακόμη και πολύ σοβαρά. Πολλές από αυτές τις γυναίκες αρνήθηκαν ότι τα τραύματά τους τα προξένησαν οι σύζυγοι ή άλλα μέλη της οικογενείας τους.

Η άρνησή τους σχετίζεται με αρνητικά συναισθήματα, με φόβο, ντροπή, αγωνία για την τύχη των παιδιών τους ή και για τη ζωή τους ακόμη». Η ιατρός περιέγραψε και το τρομερό περιστατικό με το καρφωμένο στην πλάτη μαχαίρι.


italy-exhibit.jpg


«Πρέπει να ξέρουμε πώς να αποκρυπτογραφήσουμε τις σιωπές των γυναικών που υπέστησαν βία. Τα σημάδια στραγγαλισμού στον λαιμό, επί παραδείγματι, είναι πολύ δύσκολο να αιτιολογηθούν με την επίκληση κάποιας πτώσης, από τις σκάλες λόγου χάρη. Δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο του φόνου. Έτσι, το επόμενο βήμα μετά τα έκτακτα περιστατικά είναι το ειδικό τμήμα του νοσοκομείου όπου οι γυναίκες μπορούν να βρουν μία λύση: ένα προσωρινό καταφύγιο, τον χωρισμό και το διαζύγιο, την ψυχολογική υποστήριξη».

Με πληροφορίες από Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ