Πραγματοποιήθηκε χθες, βράδυ Δευτέρας, η πολύαναμενόμενη τριμερής συνάντηση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη, Μουσταφά Ακκιντζή και του Αντόνιο Γκουτέρες με σκοπό να βολιδοσκοπήσουν το κατά πόσο υπάρχει εύφορο έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Οι δύο ηγέτες, πριν την μεταξύ τους συνάντηση, μίλησαν κατ’ ιδίαν με τον Γ.Γ Γραμματέα του ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν προς τον επιδιωκόμενο στόχο, συμφώνησαν όμως και στους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εξέλιξη της διαδικασίας.
Αυτή τη στιγμή τα εμπόδια που αποτρέπουν τις δύο πλευρές από το να προχωρήσουν είναι η:
Η αδιαφορία και απροθυμία της Τουρκίας να ασχοληθεί τώρα με το Κυπριακό.
Οι προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, εκλογές και Brexit.
Οι «εκλογές» στα κατεχόμενα που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλη.
Παρά τις αντιξοότητες, ωστόσο, που προέκυψαν, τα Ηνωμένα Έθνη διατείνονται πως θα κρατήσουν τη διαδικασία ζωντανή, παρότι δεν προβλέπεται ουσιαστική εξέλιξη μέχρι τον Μάη, αφότου και ολοκληρωθεί η «εκλογική διαδικασία» στα κατεχόμενα.
Δείτε επίσης
Το εσωτερικό του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Adlon, στο Βερολίνο
Ο (έντονος) συμβολισμός του σημείου συνάντησης Αναστασιάδη-Ακκιντζή στο Βερολίνο
Σε σχέση με τα όσα καταγράφονται στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ μετά το άτυπο δείπνο στο Βερολίνο, η Λευκωσία εκτιμά ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις εγγυήτριες δυνάμεις, σημειώνοντας παράλληλα τη σύμπτωση θέσεων των δύο ηγετών ως προς τις παραμέτρους πάνω στις οποίες θα κινηθεί η λύση.
Ο στόχος για επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική διευθέτηση δεν ερμηνεύεται ως ενδιάμεση συμφωνία, ενώ καμία ανησυχία δεν εμπνέει για τη Λευκωσία η απουσία αναφοράς στην ΕΕ, στη δήλωση που εξέδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο λόγος είναι ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμμετοχή της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή όπως έγινε στο Κραν Μοντάνα, όπου η Ένωση συμμετείχε ως παρατηρητής εν μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Ως προς το τί θα ακολουθήσει στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι να γίνει εφικτή η σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, η Λευκωσία εκτιμά πως θα υπάρξει μια αναστολή των προσπαθειών, ενόψει των αντιρρήσεων που εκφράζονται από την πλευρά της Τουρκίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αγγλία, αλλά και των «εκλογών» που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο στην τ/κ κοινότητα.
Αναμένεται ότι η προσπάθεια θα ξεκινήσει μάλλον μετά τις «εκλογές» του Απριλίου, ενώ στο μεσοδιάστημα δεν αποκλείεται ο ΓΓ του ΟΗΕ να βολιδοσκοπεί τις εγγυήτριες δυνάμεις για να διαπιστώσει ποιος θα ήταν ο καταλληλότερο χρόνος και κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να συγκληθεί η άτυπη πενταμερής.