Εμείς, οι κοινοί θνητοί, δεν χωράμε στο πάρκινγκ του νέου καθεδρικού ναού

Απαραίτητη προϋπόθεση από τον Δήμο Λευκωσίας, για να δοθεί τότε η άδεια ανέγερσης του χωρητικότητας 140 αυτοκινήτων χώρου στάθμευσης, ήταν η επί 24ώρου βάσεως πρόσβαση του κοινού.

Article featured image
Article featured image

Φτάνοντας όμως στο σήμερα, μαθαίνουμε ότι μόνο τις Κυριακές και δη κατά τις ώρες λειτουργίας της εκκλησίας θα είναι προσβάσιμος για το κοινό ο υπόγειος χώρος στάθμευσης που ανεγείρεται αυτό το διάστημα στην παλιά Λευκωσία, δίπλα στο κτήριο της Αρχιεπισκοπής.

zypern13.jpg


Αυτό δήλωσε στον «Πολίτη» ο Στέλιος Γεωργίου, διευθυντής του Τεχνικού Τμήματος της Αρχιεπισκοπής, κληθείς να απαντήσει πότε θα παραδοθεί στο κοινό ο χώρος στάθμευσης, ο οποίος εδώ και εβδομάδες έχει ολοκληρωθεί και χρησιμοποιείται από το προσωπικό της Αρχιεπισκοπής.

zypern16.jpg


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργίου έκανε δηλώσεις μέχρι και το 2017 (μπορείτε να τις βρείτε με ένα γρήγορο google search) λέγοντας ότι με τη δημιουργία του εν λόγω χώρου και τη χρήση του από το κοινό, θα αμβλυνθεί το έντονο πρόβλημα του πάρκινγκ στην περιοχή.

zypern14.jpg


Κληθείς, πάντως, να σχολιάσει γιατί ο χώρος στάθμευσης θα είναι ανοιχτός μόνο τις Κυριακές, δεν θέλησε να τοποθετηθεί.

Η τέως δήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, επί δημαρχίας της οποίας αποφασίστηκε η έγκριση χορήγησης της άδειας, τον Νοέμβριο 2011, και η οποία επίσης κλήθηκε να τοποθετηθεί, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα που ειπώθηκαν όταν η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε να παραχωρήσει την άδεια για την ανέγερση του καθεδρικού».

zypern15.jpg


Σημειώνεται ότι δύο ακόμη όροι είχαν καταγραφεί τότε από τον Δήμο Λευκωσίας ως προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας ανέγερσης του ναού: η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών όχι μόνο στον χώρο στάθμευσης αλλά και στην πλατεία επί 24ώρου βάσεως (γίνεται λόγος για πλατεία χωρίς κιγκλιδώματα) και η δεντροφύτευση στη βορειοδυτική πλευρά της πλατείας.

Όπως μαθαίνουμε, πάντως, από την ολοκλήρωση του υπόγειου χώρου στάθμευσης μέχρι σήμερα αυτός χρησιμοποιείται μόνο από το προσωπικό της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και 25 υπαλλήλους του Δήμου Λευκωσίας, τα γραφεία των οποίων βρίσκονται στο νέο Δημαρχείο, πίσω ακριβώς από τον καθεδρικό ναό.

zypern12.jpg


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ