Ξηλώνουν το μοναδικό Πολεμικό Μουσείο της Κύπρου, στη Λευκωσία

Σχεδόν δύο χρόνια πριν το «φόρτωναν» με άρματα και σήμερα το ξηλώνουν γιατί το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία Αρχείου



Ιανουάριο του 2018 γράφαμε για το κλείσιμο της λεωφόρου Βύρωνος στη Λευκωσία, με αφορμή την τοποθέτηση των πρώτων αρμάτων και εκθεμάτων στο νέο Πολεμικό Μουσείο της Λευκωσίας και κατ’ επέκταση της Κύπρου. Στο φιλόδοξο project, όπως γράφαμε τότε, θα φιλοξενούνταν τρατιωτικά κειμήλια και ενθύμια, όπως φορητός οπλισμός, πολυβόλα, αντιαρματικά πυροβόλα, αντιαεροπορικά συστήματα, άρματα, αυτοσχέδια τεθωρακισμένα, ραντάρ, ελικόπτερα, υλικά διαβιβάσεων, ομοιώματα πυρομαχικών, ιματισμός, πολεμικές σημαίες, βιβλία, φωτογραφικό υλικό κ.ά, ενώ υπήρχε πρόθεση να συγκεντρωθεί και υλικό από το ελληνικό Πολεμικό Μουσείο. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά, και αφού η πρόοδός του είχε αποσιωπηθεί, κυκλοφόρησε η είδηση πως άρχισε η διαδικασία ξηλώματός του, πριν καλά-καλά ανοίξει για το κοινό, γιατί διαπιστώθηκε πως ο χώρος εν τέλει δεν είναι ικανοποιητικός για να φιλοξενήσει τα εκθέματα!

Μάλιστα, μελέτη που διενεργήθηκε εκ των υστέρων και συγκεκριμένα, επί θητείας του νυν υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, κατέδειξε ότι θα απαιτηθούν χιλιάδες ευρώ για την εσωτερική διαμόρφωση του κτηρίου. Βεβαίως, εάν αυτή η μελέτη γινόταν εκ των προτέρων και συγκεκριμένα από τον προκάτοχο του κ. Αγγελίδη, Χριστόφορο Φωκαΐδη, η Δημοκρατία σήμερα θα εξοικονομούσε αρκετές χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για το πήγαινε - έλα των αρμάτων μάχης και σε εργατοώρες που πήγαν χαμένες.

Έτσι, κατά τις πρωινές ώρες της 4ης Νοεμβρίου, η Αστυνομία απέκλεισε μέρος της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνα και μεταφέρθηκαν στον χώρο ένας γερανός και αρματοφορείς όπου μετακίνησαν άρματα μάχης, τα οποία είχαν μεταφερθεί ως εκθέματα στο προαύλιο του εν λόγω κτηρίου, από τον Ιανουάριο του 2018.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ