Υγεία
Αν πρόκειται να νηστέψεις μάθε πώς να το κάνεις σωστά, για να χάσεις παράλληλα και βάρος
Επειδή η περίοδος της νηστείας είναι ύπουλη, για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Διάβασε τις πιο κάτω συμβουλές από μία ειδικό.
Υγεία
Αν πρόκειται να νηστέψεις μάθε πώς να το κάνεις σωστά, για να χάσεις παράλληλα και βάρος
Επειδή η περίοδος της νηστείας είναι ύπουλη, για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Διάβασε τις πιο κάτω συμβουλές από μία ειδικό.
Γράφει η κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος Χάρις Κυριάκου*
Από 15 Νοεμβρίου, ξεκινάει η νηστεία των Χριστουγέννων και διαρκεί 40 μέρες δηλαδή μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου. Δεν έχει σαφώς την αυστηρότητα της Μεγάλης Σαρακοστής, αλλά το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά εννοείται ότι αποκλείονται για την περίοδο αυτή.
Αντιθέτως, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Όμως στις 21 Νοεμβρίου που είναι τα εισόδια της Θεοτόκου οποιαδήποτε μέρα και να είναι, η κατανάλωση ψαριού είναι ελεύθερη. Τέλος, η κατανάλωση λαδιού μόνο κατά την περίοδο 18-23 Δεκεμβρίου απαγορεύεται.
Τώρα, αν αναρωτιέστε αν μπορώ να ακολουθώ ένα πρόγραμμα διατροφής και παράλληλα να νηστεύω η απάντηση είναι φυσικά και ναι! Όπως και σε άλλες περιπτώσεις δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο! Η οργάνωση γευμάτων, οι σωστοί συνδυασμοί, η ποικιλία και βεβαίως το μέτρο στην ποσότητα, είναι τα κλειδιά για μια επιτυχημένη απώλεια βάρους κατά την περίοδο της νηστείας!
Ο περιορισμός των πιο πάνω τροφίμων, επιφέρει αύξηση στην κατανάλωση των δημητριακών, ζυμαρικών, φρούτων, λαχανικών και είναι εδώ που οι πλείστοι αποδίδουν τη συχνή αύξηση του σωματικού βάρους στη νηστεία. Με την απουσία των μεγάλων ομάδων τροφίμων θα υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά μεταξύ αυτών της πρωτεΐνης, του σιδήρου, του ασβεστίου κ.α.
Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι εξίσου πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Για παράδειγμα:
Τρόφιμα/Μερίδες
Όσπρια: 2-3 μερίδες εβδομαδιαίως
Ανάλατοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους κ.α): 30γρ/ημέρα
Σουσάμι, ταχίνι, αβοκάντο: 1-2 μερίδες ημερησίως
Λιπαρά ψάρια (τσιπούρα, λαβράκι, σολομός, σαρδέλα): 2 μερίδες εβδομαδιαίως
Φρέσκα φρούτα & αποξηραμένα: 2-3 μερίδες ημερησίως
Λαχανικά: 2-3 μερίδες ημερησίως
Υποκατάστατα γάλακτος & γιαουρτιού: 1-2 μερίδες ημερησίως
Ολικής άλεσης προϊόντα: 6-8 μερίδες ημερησίως
Με τις πιο πάνω κατευθυντήριες οδηγίες, λοιπόν, θα είσαι σε θέση να προσλαμβάνεις σε ικανοποιητική ποσότητα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, βιταμίνες συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα «επιτρεπτά» τρόφιμα όπως ταχινόπιτα, ελιωτή, χαλβάς, ταραμάς. Θρεπτικά αλλά παράλληλα πλούσια σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη.
*Χάρις Κυριάκου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
F: Charis Kyriacou – Clinical Dietitian & Nutritionist
Φωτογραφία: Kamil Szumotalski/Unsplash