Υγεία
Αν είσαι γυναίκα μεταξύ 18 και 32 αυτή η είδηση σε ενδιαφέρει
Αν, πάλι, είσαι πάνω από 40 ετών σε αφορά!
Πλησιάζεις τα 40, όλες οι φίλες γύρω σου έχουν κάνει οικογένειες και όπου πάτε κουβαλάνε καροτσάκια, μπιμπερό και πρέπει να κάνουν ολόκληρη μετακόμιση από το σπίτι για να πάνε για ένα καφέ και εσύ γυναίκα καριέρας, έδωσες όλη την προσοχή σου στη δουλειά, να πετύχεις, να ανελιχθείς και κάπου εκεί κτυπάει το καμπανάκι και αναρωτιέσαι: «Εγώ πότε θα γίνω μάνα;
Για πολλά χρόνια, οι γυναίκες παντρεύονταν νωρίς, έμεναν στο σπίτι και έκαναν μωρά. Όμως σήμερα, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Οι περισσότερες γυναίκες επικεντρώνονται στην καριέρα τους, παντρεύονται αργότερα και αναβάλλουν τη μητρότητα.
Πολλές είναι οι γυναίκες που όταν αποφασίσουν να γίνουν μητέρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ας δούμε πιο κάτω κάποιες σημαντικές πληροφορίες για τη γυναικεία γονιμότητα που πιθανόν δεν γνωρίζεις.
Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, η γονιμότητα μειώνεται λόγω φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στις ωοθήκες και σχετίζονται με την ηλικία. Σε αντίθεση με τους άνδρες, που συνεχίζουν να παράγουν σπέρμα καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, μια γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωοθυλάκια που περιέχουν ωοθήκες της. Οι γυναίκες γεννιούνται έχοντας περίπου 1.000.000 ωάρια. Κάθε μήνα, ένα ωάριο ωριμάζει, ενώ έως και 1.000 ωάρια καταστρέφονται λόγω της φυσικής διαδικασίας κυτταρικής επαναρρόφησης. Ο φυσιολογικός κύκλος μιας γυναίκας έχει διάρκεια 26-35 μέρες μέχρι τα πρώτα χρόνια της 4ης δεκαετίας της ζωής της, όπου ο κύκλος της αρχίζει να γίνεται πιο σύντομος. Όσο περνάνε τα χρόνια ξεκινά να έχει λιγότερες ωορρηξίες και να χάνει περιόδους, μέχρι η περίοδος της να σταματήσει εντελώς.
Γνωρίζατε ότι ο τρόπος ζωής σας μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ικανότητά σας να μείνετε έγκυος αργότερα; O αριθμός των έφηβων κοριτσιών που καπνίζουν και οι περιπτώσεις των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξάνονται, ενώ περιστατικά ατόμων με μη φυσιολογικές και ακραίες τιμές σωματικού βάρους εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γυναικεία γονιμότητα.
Οι γυναίκες που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες μετά την ηλικία των 35 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις κατάλληλες εξετάσεις και θεραπευτικές αγωγές και να ενημερώνονται σχετικά με τις νέες μεθόδους που θα τις βοηθήσουν να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας σε κάποια στιγμή. Στο 1/3 περίπου των περιπτώσεων, το πρόβλημα εντοπίζεται στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δωρεά ωαρίων μπορεί να είναι η λύση. Πώς γίνεται αυτό; Απευθύνεσαι μέσω του γυναικολόγου σου σε μια τράπεζα ωαρίων και ξεκινάς τη διαδικασία της εγκυμοσύνης με ωάριο από δότρια.
Αν είσαι κοπέλα ηλικίας 18 έως 32 ετών, έχεις σταθερό έμμηνο κύκλο και είσαι υγιής, σωματικά και ψυχικά μπορείς να γίνεις δότρια ωαρίων και να βοηθήσεις μια γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας να αποκτήσει το δικό της παιδάκι. Όσες γυναίκες έχουν προβεί σε αυτή την πράξη περιγράφουν τη δωρεά ως τη σημαντικότερη και ανταποδοτικότερη απόφαση που μπορεί να πάρει μια γυναίκα.
Πρόσφατα, ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κύπρο, η Cryos, η μεγαλύτερη εξειδικευμένη τράπεζα ωαρίων και σπερματοζωαρίων η οποία προμηθεύει σπέρμα και ωάρια από δότες σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως, με σκοπό τη δημιουργία της πρώτης ανεξάρτητης τράπεζας ωαρίων στο νησί μας και να βοηθήσει άτεκνες οικογένειες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.
Αν λοιπόν πιστεύεις ότι έχει έρθει ο καιρός να γίνεις μάνα, τότε φρόντισε να αποκτήσεις ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και πάνω από όλα επισκέψου τον γυναικολόγο σου για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και ενημερώσου για όλους τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις το δικό σου μωρό.