Να γιατί η Λεωφόρος Ακαδημίας μετονομάζεται σε Γλαύκου Κληρίδη

Το σκεπτικό πίσω από την (απρόσμενη) απόφαση του Δήμου Αγλαντζιάς

Article featured image
Article featured image

Αρχές της εβδομάδας κυκλοφόρησε η πρόσκληση στα social media, που προσκαλούσε τους δημότες στην τελετή μετονομασίας της ιστορικής Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά σε Λεωφόρο Γλαύκου Κληρίδη.

Μια απόφαση, που όπως ανέφερε η πρόσκληση, πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις.

Σε επικοινωνία που είχαμε την ίδια μέρα, με το Δημαρχείο Αγλαντζιάς, ενημερωθήκαμε πως το σκεπτικό πίσω από την απόφαση θα αναφερόταν σε σχετικό Δελτίο Τύπου που θα κυκλοφορούσε τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εξήγησε τους λόγους της απόφασης και πως αυτή προέκυψε.


Ακολουθεί αυτούσια η ανάρτηση:

Μια οφειλόμενη τιμή.

Η ομόφωνη απόφαση τίμησης του Γλαύκου Κληρίδη αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγλαντζιάς τον Νοέμβριο του 2013.

Ως προέκταση της απόφασης εκείνης και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιστορικού Προέδρου προχωρούμε το Σάββατο 16/11 στις 11.00 στη μετονομασία μιας κεντρικής μας λεωφόρου, όπως αρμόζει, της Λεωφόρου Ακαδημίας σε Λεωφόρο Γλαύκου Κληρίδη.

Η απόφαση δεν διαταράσσει την καθημερινότητα των πολιτών καθώς στη Λεωφόρο Ακαδημίας δεν υπάρχουν οικίες. Όλες οι παρακείμενες οικίες έχουν υπηρεσιακό δρόμο με δικό τους αριθμό. Παράλληλα, η Ακαδημία συνεχίζει να τιμάται μέσα από την ονομασία του ομώνυμου πάρκου (πάρκο Ακαδημίας).

Η απόφαση πάρθηκε με συμφωνία όλων των πολιτικών ομάδων εκτός μίας. Θεωρώ ότι το θέμα της τίμησης ενός εθνικής εμβέλειας ηγέτη με θετικό ιστορικό αποτύπωμα στη χώρα δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κομματικής ή πολιτικής αντιδικίας.

Αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία για το μέλλον είναι η ανάγκη για συναίνεση, ενότητα και ανεκτικότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ