Το πρώτο Μουσείο Χαρακτικής στην Λευκωσία έγινε πραγματικότητα

Και ετοιμάζεται για τα εγκαίνιά του.

Article featured image
Article featured image

Το Μουσείο ξεκινά την προσφορά του με την έκθεση Από τον Dürer στον Κάνθο. Η έκθεση δείχνει το ευρύ χρονικό φάσμα της χαρακτικής. Εκτίθενται έργα από την αυγή του 16ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1980. Είναι σαν Μια παγκόσμια περιοδεία στην χαρακτική, αφού η έκθεση μας παίρνει από τη Γερμανία της Αναγέννησης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, στην Αμερική, πριν μας φέρει πίσω στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο της χαρακτικής, μέσα σε ένα ωραίο κτήριο, το ίδιο φορτισμένο με ιστορία.


Grimaldi.jpg


Ποικιλία επίσης χαρακτηρίζει τα χαρακτικά της έκθεσης, τόσο με τα θέματά τους όσο και με την τεχνική, τη γλώσσα τους. Ευνοούν έναν απολαυστικό περίπατο με εκπλήξεις και ανακαλύψεις, ο οποίος μας φέρνει κοντά σε παγκοσμίως γνωστά ονόματα της χαρακτικής, αλλά και, γενικότερα, της τέχνης: Dürer, Da Vinci, Tiziano, Callot, Poussin, Hogarth, Utamaro, Hisroshige, Toulouse Lautrec, Mexiac, Γαλάνης... Όλα τα χαρακτικά επιλεγμένα με προσοχή, ανήκουν στη συλλογή του κιόλας καθιερωμένου Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια.


Dürer.jpg


Στόχος να έρθει το κοινό της Λευκωσίας, αλλά και ξένοι επισκέπτες της πρωτεύουσας, πιο κοντά στη συχνά υποτιμημένη, “δευτερεύουσα”, τέχνη της χαρακτικής. Να γνωρίσουν όλοι ότι χάρη σ’ αυτή την τέχνη δημιουγήθηκαν αριστουργήματα και έκαναν γνωστά αριστουργήματα άλλων καλλιτεχνών.


Hiroshige.jpg


Έτσι ο κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, να αποκτήσει γνήσια καλλιτεχνικά βιώματα, με ένα απλό ανοικτό βλέμμα, χωρίς γνώσεις στον τομέα της αισθητικής, αφήνοντας την ψυχή του να ταξιδέψει, να συγκινηθεί. Η έκθεση προσφέρει επίσης βοηθητικά κείμενα τα οποία προτείνουν μια μύηση σε μια ανεπαρκώς γνωστή τέχνη, στις τεχνικές και στον ρόλο της χαρακτικής. Μερικά έργα συνοδεύονται από σημειώσεις οι οποίες επεξηγούν στοιχεία για μια καλύτερη προσέγγιση των συγκεκριμένων έργων.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Helene Reeb Tsangari.


Εγκαίνια 17 Δεκεμβρίου, στην οδό Αμμοχώστου, στην εντός των τειχών Λευκωσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ