Πώς είναι να δουλεύεις με τον/την σύντροφό σου

Δύο παντρεμένα ζευγάρια, που δουλεύουν μαζί, εξομολογούνται στη CITY πώς αντέχουν ο ένας τον άλλον για τόσες πολλές ώρες.

Πώς είναι να δουλεύεις με τον/την σύντροφό σου

Δύο παντρεμένα ζευγάρια, που δουλεύουν μαζί, εξομολογούνται στη CITY πώς αντέχουν ο ένας τον άλλον για τόσες πολλές ώρες.

Article featured image
Article featured image


Eίναι κοινώς παραδεχτό πως το να δουλεύεις μαζί με τον/τη σύντροφό σου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα απαγορευτικά, εάν θέλεις να διατηρήσεις ζωντανή τη σχέση και τη φλόγα μεταξύ σας. Μάλιστα, πολλοί σύμβουλοι γάμου, αλλά και ειδικοί, τονίζουν πως η φθορά που υπόκειται ένα ζευγάρι που εργάζεται στον ίδιο χώρο, είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο διογκωμένη. Ενώ είναι και εταιρείες, ανά τον κόσμο, που ανάμεσα στους διάφορους κανόνες λειτουργίας τους θέτουν απαγορευτικό στη σύναψη σχέσεων μεταξύ των υπαλλήλων τους, για να αποφύγουν συγκρούσεις και διενέξεις εντός του χώρου εργασίας.

Αυτή, ωστόσο, είναι η μία πλευρά του νομίσματος η πιο by the book, αφού η πραγματικότητα κάθε ζευγαριού διαφέρει και φυσικά δεν μπορεί να βασίζεται σε κανόνες και ποσοστά, ούτε αυτά βρίσκουν εφαρμογή με τον ίδιο τρόπο σε κάθε άνθρωπο.


67400162_928407060824551_1981968317220388864_n.jpg
Ο Νικόλας και η Μαρία είναι παντρεμένοι δυόμιση χρόνια και έφτιαξαν τη δική τους επιχείρηση μετά το γάμο.



Για του λόγου το αληθές, προσεγγίσαμε δύο παντρεμένα ζευγάρια, διαφορετικής γενιάς και ιδιοσυγκρασίας, τα οποία, όμως, εργάζονται μαζί.

Δεν βαριούνται ο ένας τον άλλον; Τι κάνουν όταν τσακωθούν στο σπίτι και πρέπει να πάνε μαζί στο γραφείο και να συνεργαστούν; Έχουν ζηλέψει ο ένας τον άλλο στη δουλειά; Στο σπίτι μιλάνε και πάλι για τη δουλειά; Θα μπορούσαν να δουλεύουν σε χωριστές δουλειές;

Όταν αγαπάς κάποιον θέλεις να είσαι όσο πιο πολλές ώρες γίνεται μαζί του. -Παναγιώτα



Η
Παναγιώτα και ο Ανδρέας είναι παντρεμένοι εδώ και 20 χρόνια, είναι ζευγάρι 24 χρόνια και εργάζονται μαζί τα τελευταία 22 χρόνια.

«Επί της ουσίας δουλεύαμε πάντα μαζί. Γνωριστήκαμε στη δουλειά, σε ραδιόφωνο στη Θεσσαλονίκη και από τότε δεν χωρίσαμε ποτέ», λέει η Παναγιώτα.


Λένε πως ένα από τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου είναι να βλέπεις όσο λιγότερο γίνεται τον/τη σύντροφό σου. Ασπάζεστε αυτή την άποψη;

Για τους άλλους γάμους δεν ξέρω. Στον δικό μας η συνύπαρξη στον εργασιακό χώρο επενεργεί θετικά. Όταν αγαπάς κάποιον θέλεις να είσαι όσο πιο πολλές ώρες γίνεται μαζί του. Αυτό, στη δική μας σχέση δεν άλλαξε. Οι ώρες που συναντιόμαστε ποικίλουν, καθώς δεν εργαζόμαστε στο ίδιο γραφείο. Κάποτε περισσότερες, κάποτε λιγότερες. Στην αρχή δεν ήταν εύκολο να μη μεταφέρουμε τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι. Σταδιακά, όμως, το καταφέραμε. Διαχωρίσαμε τους ρόλους. Στη δουλεία είμαστε συνάδελφοι και στο σπίτι σύντροφοι. Έτσι διατηρείται η ισορροπία. Τουλάχιστον στη δική μας σχέση.

Το μόνο αρνητικό που βλέπω είναι ότι αν δεν υπάρξει διαχωρισμός των ρόλων, τότε μπορεί να προκύψουν παρεξηγήσεις, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ισορροπία της συντροφικής σχέσης.


microphone-616788_960_720.jpg



«Δεν πηγαίνουμε ποτέ τσακωμένοι στη δουλειά»

Με τα χρόνια μαθαίνεις στη διαχείριση προβλημάτων. Μάθαμε να τα συζητάμε όλα και με καλή διάθεση να βρίσκουμε λύσεις. Παρά το γεγονός ότι είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες και συχνά έχουμε διαφορετικές απόψεις, σεβόμαστε ο ένας την άποψη του άλλου και επειδή πλέον γνωριζόμαστε καλά ως άνθρωποι, βλέπουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου και δεν τσακωνόμαστε. Κι αν τσακωθούμε, θα τα βρούμε αμέσως. Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη δουλειά τσακωμένοι! Ούτε καν για ύπνο. Το πρόβλημα θα επιλυθεί πριν πέσουμε για ύπνο. Πού ξέρεις, μπορεί να μην ξυπνήσουμε…

Με την ίδια λογική, των τσακωμών, αντιμετωπίζουν και τις όποιες διαφωνίες τους, τονίζει η Παναγιώτα: «Διαφωνούμε για διάφορα θέματα. Ανάμεσα σ’ αυτά και τα εργασιακά. Διατυπώνουμε τις απόψεις μας, ανάλογα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Οι διαφωνίες, όταν διατυπώνονται με σεβασμό, είναι εποικοδομητικές. Μπορεί να εκτιμήσουμε κάτι λάθος. Θα παραδεχθούμε τον άλλο και θα αναθεωρήσουμε».

Νιώσατε ποτέ άβολα εντός του εργασιακού χώρου;

Είμαστε και οι δύο άνθρωποι με μεγάλη αγάπη για τον συνάνθρωπο μας κι αυτό το εκδηλώνουμε. Έχουμε και χιούμορ και ανωτερότητα και δεν έτυχε ποτέ να νοιώσουμε άβολα. Αλλά είμαστε μεγάλοι πια και μπορούμε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές. Οι ίδιοι προσπαθούμε να μη φέρνουμε τους συναδέλφους μας σε αμηχανία…

Έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο κι αυτό το κατακτήσαμε με τα χρόνια. Στην αρχή του έρωτα μας μπορεί και να ψιλοζηλεύαμε και οι δύο. Με τα χρόνια, όμως, γνωρίζουμε ότι αξιωθήκαμε να ζούμε μια μεγάλη αγάπη κι αυτό δεν το θέτουμε σε κίνδυνο. Προσωπικά, έχω αποδεχθεί ότι το φλερτ μπορεί να υπάρχει και να είναι και ακίνδυνο. Ο άντρας μου, πάλι, βλέπει που όλοι με αγκαλιάζουν και με φιλούν και είναι περήφανος που όλοι αγαπούν τη γυναίκα του.

Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μην εργάζομαι μαζί με τον άντρα μου. Παναγιώτα.



Δεν ρουτινιάζετε ποτέ;

Η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που δεν υπάρχει ρουτίνα. Είναι ενδιαφέρουσα, δημιουργική και δίνει έμπνευση.

Άρα θεωρείς πως είναι θετικό για ένα ζευγάρι να εργάζεται μαζί;

Προσωπικά αυτό πιστεύω. Γνωρίζεις τον άνθρωπο σου καλύτερα, σε όλες του τις πτυχές, μοιράζεσαι όλη τη ζωή σου μαζί του, τον στηρίζεις και σε στηρίζει. Τα περνάτε, κυριολεκτικά, όλα μαζί.

Το μόνο αρνητικό που βλέπω είναι ότι αν δεν υπάρξει διαχωρισμός των ρόλων, τότε μπορεί να προκύψουν παρεξηγήσεις, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ισορροπία της συντροφικής σχέσης. Αν είναι ζευγάρι, που βαριέται εύκολα και δεν ψάχνεται, μάλλον αυτή η καθημερινότητα θα τους κουράσει.

Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μην εργάζομαι μαζί με τον άντρα μου. Σε σημείο, που σκέφτομαι, ότι όταν συνταξιοδοτηθεί, επειδή είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερος μου, θα αιτηθώ κι εγώ πρόωρη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι η δουλειά μου μου αρέσει πολύ. Για μένα αυτή η συνύπαρξη είναι πηγή ασφάλειας, αλληλοστήριξης, δημιουργικής συνεργασίας και έμπνευσης. Αισθάνομαι διπλά τυχερή που έχω για σύντροφο αυτόν τον άνθρωπο και που εργάζομαι μαζί του. Όσο τέλειος σύντροφος είναι, άλλο τόσο είναι και ιδανικός συνεργάτης.






Ο Νικόλας και η Μαρία είναι παντρεμένοι δυόμιση χρόνια και έφτιαξαν τη δική τους επιχείρηση μετά το γάμο.

79534152_446082632980710_2652950248757919744_n.jpg

Στην ερώτηση εάν πιστεύουν πως για έναν επιτυχημένο γάμο χρειάζεται να βλέπει το λιγότερο δυνατόν τον σύντροφό σου, η Μαρία διαφωνεί κάθετα. «Είμαστε μαζί σχεδόν 24 ώρες και αν εξαιρέσουμε τις 7 ώρες που κοιμόμαστε, τις υπόλοιπες 17 είμαστε συνεχώς μαζί και δεν μας κουράζει καθόλου αυτό».


Είναι εύκολο να μην μεταφέρετε τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι και το αντίθετο;

Καθόλου εύκολο. Αλλά θεωρώ πως αυτό συμβαίνει σε όλα τα ζευγάρια είτε εργάζονται μαζί είτε όχι. Άνθρωποι είμαστε και είναι λογικό να επηρεάζεσαι από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ειδικά όταν έχεις την δική σου επιχείρηση, γενικά απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Δεν το καταφέρνουμε πάντα αλλά το προσπαθούμε.

Λόγω των απαιτήσεων που έχει σήμερα μια δουλειά, αν δεν το δουλεύαμε μαζί, δεν θα συναντιόμασταν ποτέ.



Διαφωνίες εντός της δουλειάς, υπάρχουν;

Πολλές φορές. Άλλωστε είμαστε δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Τις λύνουμε, όμως, με διάλογο και φυσικά την καλή θέληση του Νικόλα να συμφωνήσει μαζί μου (γέλια).

Δεν ανησυχείτε για τη ρουτίνα στη σχέση σας;

Στην αρχή μας ανησυχούσε, αλλά καταλάβαμε ότι η κάθε μέρα δεν είναι ποτέ η ίδια, νέες προκλήσεις, νέα σχέδια, νέοι στόχοι και όνειρα.

Όπως τονίζει η Μαρία, στη δουλειά είναι συνεταίροι και όχι σύντροφοι, και αυτό είναι βασικός κανόνας για να λειτουργήσει η φάση. «Καθημερινά κάνουμε επισημάνσεις και παρατηρήσεις ο ένας στον άλλον για τυχόν λάθος χειρισμούς, αλλά ξέρουμε και οι δύο πως γίνεται από αγάπη και έγνοια να γίνουμε καλύτεροι και όχι από ζήλεια ή πικρία».

Προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά. Εάν έχω δίκαιο σε κάποιο θέμα θα υπάρξει υποστήριξη.


Σε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εντός της δουλειάς, υποστηρίζει ο ένας τον άλλον;

Προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά. Εάν έχω δίκαιο σε κάποιο θέμα θα υπάρξει υποστήριξη όπως θα γινόταν και με οποιοδήποτε άλλο άτομο στην εταιρεία. Δεν έχουμε ευνοϊκή αντιμετώπιση λόγω της σχέσης μας. Μπορώ να πω ότι είμαστε πιο αυστηροί μεταξύ μας.

Είναι περισσότερα τα θετικά ή τα αρνητικά του να δουλεύει μαζί ένα ζευγάρι;

Για εμάς είναι θετικό. Κυρίως γιατί λόγω των απαιτήσεων που έχει σήμερα μια δουλειά, αν δεν το κάναμε μαζί, δεν θα συναντιόμασταν ποτέ. Αν θες τώρα κάτι αρνητικό θα σου έλεγα πως είναι δύσκολο να λείψεις από τη δουλειά με άδεια.

Θα μπορούσατε να δουλέψετε και ξεχωριστά στο μέλλον;

Το έχουμε ξανακάνει, άρα δεν είναι θέμα. Πλέον, όμως, θα είναι δύσκολο αφού έχουμε καλομάθει να είμαστε συνέχεια μαζί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ