Γιατί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Σχολή που πρωτοπόρησε στην παροχή ιατρικής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Τα έξι προγράμματα σπουδών, η κλινική άσκηση σε 3 ηπείρους, οι επιτυχίες των αποφοίτων με το σχεδόν απόλυτο ποσοστό απασχόλησης, το Πανεπιστημιακό Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο μάλιστα είναι συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, το Εξεταστικό Κέντρο του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Αγγλίας, το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης και φυσικά, η εκστρατεία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή της (το 2011), η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΠΛ), έχει καθιερωθεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό για την καινοτόμο και ποιοτική εκπαίδευση που προσφέρει.

Διαθέτει τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα με 635 άτομα ακαδημαϊκό και κλινικό προσωπικό (μόνιμης και μερικής απασχόλησης), 900+ φοιτητές προερχόμενους από 64 χώρες, τέσσερα κτίρια με σύγχρονες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το πανεπιστημιακό κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το κέντρο ανατομίας, το ινστιτούτο υπερήχων, τη βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια κλινικών δεξιοτήτων, ιστολογίας και ιστοπαθολογίας.

Εργαστήρια Κλινικών Δεξιοτήτων.jpg
Εργαστήρια Κλινικών Δεξιοτήτων


Έξι Προγράμματα Σπουδών

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι η μόνη Ιατρική Σχολή της Κύπρου που προσφέρει έξι προγράμματα σπουδών:

  • To τετραετές πρόγραμμα ιατρικής MBBS για κατόχους πρώτου πτυχίου, που προσφέρεται σε συνεργασία με το St George’s, University of London και είναι πιστοποιημένο από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Το εξαετές πρόγραμμα ιατρικής MD για αποφοίτους λυκείου πιστοποιημένο από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
  • Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικογενειακή Ιατρική πιστοποιημένο από την ΕΑΙΠ και του οποίου το μεταπτυχιακό δίπλωμα είναι επιπλέον πιστοποιημένο από το Βασιλικό Κολέγιο Γενικών Ιατρών Ηνωμένου Βασιλείου (RCGP). Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα σε φοιτητές με επαρκή κλινική εμπειρία να παρακαθίσουν στην Κύπρο τις εξετάσεις για απόκτηση της ιδιότητας διεθνούς μέλους ΜRCGP [ΙΝΤ].
  • Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Υγεία πιστοποιημένο από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου (ΔΙΠΑΕ).
  • Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, πιστοποιημένο από το ΔΙΠΑΕ.
  • Το διδακτορικό πρόγραμμα στις Ιατρικές Επιστήμες πιστοποιημένο από την ΕΑΙΠ.

Βιβλιοθήκη Ιατρικής Σχολής.jpg
Η Βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής



Κλινική Άσκηση σε 3 Ηπείρους

Με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κλινικής κατάρτισης που εκτείνεται σε τρεις ηπείρους, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρει διεθνή εκπαιδευτική εμπειρία. Τα πρώτα δύο χρόνια σπουδών για το πρόγραμμα MBBS και τα πρώτα τέσσερα για το πρόγραμμα MD πραγματοποιούνται στην Κύπρο, με τους φοιτητές να αποκτούν από τα πρώτα εξάμηνα κλινική εμπειρία στα σημαντικότερα νοσοκομεία της χώρας. Η κλινική άσκηση των δύο τελευταίων χρόνων και για τα δύο ιατρικά προγράμματα πραγματοποιείται σε ένα από τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία της Ιατρικής Σχολής, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών και την εθνικότητα του κάθε φοιτητή: Swedish Covenant Hospital στο Σικάγο, Baltimore Washington Medical Center στο Πανεπιστήμιο του Maryland, Barnsley Hospital NHS Foundation Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο, Sheba Medical Center στο Ισραήλ και Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού στην Κύπρο.

apofoitoi.png


Επιτυχίες Αποφοίτων - Στο 99.4% η απασχόληση!

Με βάση τα στοιχεία απασχόλησης αποφοίτων για την τετραετία 2015-2019, σε σύνολο 358 αποφοίτων, οι 356 έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας σε 200 και πλέον ιατρικά κέντρα παγκόσμια. Το υψηλό ποσοστό απασχόλησης που αγγίζει το 99.4% κατατάσσει την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις πρώτες θέσεις παγκόσμια στον τομέα απασχόλησης αποφοίτων Ιατρικών Σχολών.

Στον κατάλογο των ιατρικών κέντρων συμπεριλαμβάνονται νοσοκομεία διεθνούς κύρους και εμβέλειας όπως το John Radcliffe Hospital της Οξφόρδης, το Addenbrooke’s Hospital του Κέιμπριτζ, το St. Mary’s Hospital, το King’s College Hospital και το University College Hospital του Λονδίνου, το Massachusetts General Hospital της Βοστώνης (συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), το Thomas Jefferson University Hospital της Φιλαδέλφεια, το Mayo Clinic του Ρότσεστερ (Μινεσότα), το Mount Sinai της Νέας Υόρκης, το Dalhousie University Halifax και το University of Toronto του Καναδά, τα Ιατρικά Κέντρα Sheba και Hadassah του Ισραήλ και το American University of Beirut του Λιβάνου.



A UNIC Story | Σωτήρης Δημοσθένους


Από νεαρή ηλικία ο Σωτήρης πάντοτε ήθελε να βοηθά όλους όσοι ήταν γύρω του. Αρχικά, σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Το 2011, με το που λειτούργησε η πρώτη Ιατρική Σχολή στην Κύπρο από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Σωτήρης βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε για να ακολουθήσει το όνειρό του. Το 2016 αποφοίτησε από το 4ετές MBBS Medical Programme, που προσφέρεται από το UNIC σε συνεργασία με το St George’s, University of London. Σήμερα, κάνει την πρακτική εξάσκησή του στο Oxford Deanery. Ζει το όνειρό του και σκοπός του είναι να συνεχίσει να κάνει τη διαφορά.





Πανεπιστημιακό Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η Ιατρική Σχολή του ΠΛ ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του πρώτου Πανεπιστημιακού Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κύπρο, το οποίο είναι συμβεβλημένο με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Στόχος του Κέντρου είναι η εξυπηρέτηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΛ και των οικογενειών τους καθώς και του ευρύτερου πληθυσμού. Επιπλέον, το Ιατρικό Κέντρο θα παράγει ερευνητικό έργο στους τομείς της γενικής ιατρικής και δημόσιας υγείας και θα αξιοποιείται για την εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το Ιατρικό Κέντρο βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του ΠΛ, στελεχώνεται με πέντε προσωπικούς ιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, διαθέτει μοντέρνο εξοπλισμό και στεγάζεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην οδό Μάρκου Δράκου 8, στην Έγκωμη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν έναν από τους προσωπικούς ιατρούς του Κέντρου στην ιστοσελίδα www.med.unic.ac.cy/UPCC

UPCC.jpg


Εξεταστικό Κέντρο του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Αγγλίας

Το 2012 η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών Αγγλίας (RCS) συνήψαν συμφωνία που καθιστά την Ιατρική Σχολή εξεταστικό κέντρο του RCS. Το RCS είναι το ανεξάρτητο επαγγελματικό σώμα της Αγγλίας που προάγει και προωθεί ανάμεσα στα μέλη του τα υψηλότερα πρότυπα χειρουργικής πρακτικής και περίθαλψης των ασθενών. Ιατροί χειρουργοί που θα ήθελαν να αποκτήσουν την ιδιότητα μέλους του Βασιλικού Κολεγίου, IMRCS, μπορούν να παρακαθήσουν τις εξετάσεις στην Κύπρο.

Κέντρο Ανατομίας.jpg
Το Κέντρο Ανατομίας


Κοινωνική Ευθύνη

Η Ιατρική Σχολή του ΠΛ προσδίδει μεγάλη σημασία στην κοινωνική προσφορά. Μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της Σχολής, η Κινητή Ιατρική Μονάδα ταξιδεύει σε όλη την Κύπρο προσφέροντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε κατηγορίες συνανθρώπων μας όπως κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ηλικιωμένους, πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου, αλλά και στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικών εκδηλώσεων. Επίσης, η Κινητή Ιατρική Μονάδα δραστηριοποιείται σε θέματα προαγωγής της υγείας προσφέροντας ενημέρωση σε ομάδες μαθητών και ηλικιωμένων ενώ μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού προσφέρουν εθελοντικά συμβουλευτικές υπηρεσίες, τόσο σε κυβερνητικές όσο και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που προάγουν σημαντικά θέματα υγείας, όπως οι εμβολιασμοί και ο μητρικός θηλασμός.

group photo.jpg


Εκστρατεία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η Κινητή Ιατρική Μονάδα της Σχολής, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών και με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, ολοκλήρωσε τον περασμένο Μάιο την εκστρατεία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Γυναικολόγοι της Σχολής προσέφεραν δωρεάν το τεστ Παπανικολάου σε 500 γυναίκες απομακρυσμένων κοινοτήτων των επαρχιών Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Φέτος, η εκστρατεία συνεχίζεται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Οικιακών Βοηθών ‘Obreras Empowered’ και το Ιστοπαθολογικό και Κυτταρολογικό Κέντρο Δώρου Λυσιώτη με στόχο να εξεταστούν πέραν των 300 γυναικών δωρεάν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ