Carry me home

Το σώμα ως δομικό υλικό ενός κτιρίου.

Article featured image
Article featured image


Στην πέμπτη ατομική του έκθεση, o εικαστικός PASHIAS προτείνει για πρώτη φορά στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος ένα σύνολο γλυπτών, βίντεο και φωτογραφικών έργων με εγκαίνια την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις 20:00, μετά από δέκα χρόνια αξιόλογων συνεργασιών και παρουσιάσεων στο εξωτερικό.

Καταφέρνοντας να εξισώσει το όνομά του με τη τέχνη του performance και την κατοχύρωση της πρακτικής αυτής ως ‘ζωντανή δημιουργία΄, ο PASHIAS μεταφέρει το κοινό του μέσα από την έκθεση “Carry me home” σε ένα τόπο και χρόνο όπου η παρουσία του κάθε σώματος έχει ακόμη αξία, σημασία και βάρος.

Ξεκινώντας από την Ελληνική μυθολογία και προχωρώντας στην πρακτική της αρχιτεκτονικής, ο εικαστικός διερευνά το σώμα ως δομικό υλικό ενός κτιρίου και ως παροχέα στήριξης μίας κατασκευής. Ο παραλληλισμός του σώματος με κολόνα εξυπηρετεί την δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου η σχέση του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκει, παίρνει μορφή με αναφορά στο κοινό χώρο που καταλαμβάνουν και στις κοινές αξίες που ‘κουβαλούν’. Η έκθεση φέρνει τον διάλογο πολιτισμικών συσχετισμών στα πλαίσια της Κυπριακής πραγματικότητας, με σκοπό την παρατήρηση των κοινωνικοπολιτικών δυναμικών που την απαρτίζουν.

Τα έργα του PASHIAS αποτυπώνονται δισδιάστατα σε χαρτί και ύφασμα, περνούν σε τρισδιάστατη μορφή μέσα από μάρμαρο, ξύλο και πλαστικό, και καταλήγουν σε κινούμενη εικόνα μέσα από βίντεο. Η πολυμορφικότητα της εικαστικής πρότασης “Carry me home” παρουσιάζεται ως ανάπλαση μυθολογικών μορφών, αρχιτεκτονικών μοτίβων και τουριστικών απεικονίσεων, με αποτέλεσμα την δημιουργία σύγχρονων ‘σουβενίρ’ ή αναμνήσεων της διαδικασίας μεταφοράς και διαφύλαξης σωμάτων και αξιών.


Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 7 - 21 Δεκεμβρίου 2019 / Τρίτη - Παρασκευή 17:00 - 19:30, Σάββατο 11:00 - 13:00

Επιμέλεια: Δάφνη Νικήτα, Δημήτρης Βενιζέλος, Μελίνα Φιλίππου

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, Οδός Κρήτης 11 ΔΖ, Λευκωσία - 1061

Εmail: info@diatopos.com - contact@pashias.art

Ιστοσελίδα: www.diatopos.com - www.pashias.art / Τηλ.: 22766117

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ